Híreink

Melyik épületnél kell tűzvédelmi szakértőt igénybe venni?

2008. október 02.

Ismeretes, hogy az új OTSZ megjelenése – május 22. után – minden olyan új épületnél, amelynek engedélyezésében tűzvédelmi szakhatóság közreműködésére van szükség tűzvédelmi szakértő bevonása szükséges. A megjelenés, majd a tervezett módosítás kapcsán heves szakmai polémia bontakozott ki. Mit tartalmaz a tervezet?


Fórum rovatunkban élénk polémiát olvashatnak a kérdésről, s akár be is kapcsolódhatnak. Most az OKF Főosztályvezetője által közreadott rendelettervezet szövegét közöljük.
 
Hogyan változna a szabályozás?
 
Az építmények építészeti-műszaki tervezése során a tűzvédelmi műszaki kialakítást tűzvédelmi műszaki leírásba, dokumentációba kell foglalni. Minden terv része a tűzvédelmi műszaki leírás, dokumentáció.
A tűzvédelmi műszaki leírás, dokumentáció készítése szaktevékenység, azt csak megfelelő szakértelemmel rendelkező személy készítheti, ezért
  1. az „A”-„B” tűzveszélyességi osztályba tartozó építményeknél,
  2. a nagyforgalmú vagy tömegtartózkodásra szolgáló helyiséget tartalmazó épületeknél,
  3. mozgásukban és/vagy cselekvőképességükben korlátozott személyek befogadására, elhelyezésére szolgáló helyiséget tartalmazó épületeknél, illetve
  4. az egyéb 800 m2-nél nagyobb nettó tervezési alapterületű építményeknél, ahol a tűzvédelmi szakhatóság igénybevétele szükséges, a létesítési (építési, fennmaradási) engedélyezési eljárás során a felsorolt esetekben a felelős tervező köteles tűzvédelmi szakértőt (építmények tűzvédelme*, vagy építész-, vagy elektromos-, vagy gépész tűzvédelmi szakértő**), vagy tűzvédelmi tervezőt bevonni a tűzvédelmi műszaki leírás elkészítésébe.
Vegyipari, olajipari és gázipari tervezés során a szakterületnek megfelelő tűzvédelmi szakértő közreműködése is megengedett.
A szakértő, tűzvédelmi tervező a tűzvédelmi műszaki leírást és valamennyi építészeti műszaki tervlapot köteles aláírni.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2645 látogató olvasta.