Híreink

Az OTSZ módosításának koncepciója - Mi változik?

2008. szeptember 25.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló – 2008. május 22.-től hatályos – 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet (OTSZ) módosító-tervezetének kidolgozása a korábban jóváhagyott ütemterv szerint zajlik. Mi változik, miért és milyen koncepció jegyében?


Rohamléptekben zajlik a módosítás szövegének pontosítása, annak érdekében, hogy az Önkormányzati Minisztérium 2. félévi jogalkotási ütemtervében foglaltak szerint elkészüljön a tervezet és a jövő év elején hatályba léphessen. A szűk határidőt – amint már korábban jeleztük - az okozza, hogy az OTSZ villámvédelemre vonatkozó szabályozása ellentmond a már honosított európai szabványkövetelményeknek, ami 2009. 02. 01-től, a jelenleg még élő nemzeti szabvány visszavonásával lehetetlen helyzetet teremt szakterületen.
 
Mi indokolja a szakmai revíziót?
 
Az OTSZ megjelenését az elavult műszaki tartalmú jogszabályi előírásokon túl, az Európai Unió direktíváiban meghatározott műszaki követelményeknek történő megfelelés is szükségessé tette. Az egységes jogszabályi szerkezetbe foglalt tűzvédelmi követelményeket tartalmazó OTSZ a végrehajtott korszerűsítésen kívül, olyan műszaki előírásokkal is kiegészült, amelyek eddig nem szerepeltek a tűzvédelmi jogszabályrendszerben.
 
Az OTSZ kidolgozása széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetéssel zajlott. A szakmai viták eredményeképpen jogszabály tervezetben folyamatos változtatások történtek, melyek kedvezően befolyásolták az OTSZ tűzvédelmi koncepciójának egységes képét. Ugyanakkor az európai uniós csatlakozás miatt a szakmai, műszaki területeken belüli változások jelentős mértékben felgyorsultak, ami jogszabály szövegtervezetének előkészítése és kihirdetése között eltelt 2 és fél év alatt változásokat hozott. Ezek eredményeként az új OTSZ több helyen már nem felel meg a tűzvédelmi-, építészeti szakmai elvárásoknak. 
 
A kidolgozó munkacsoport a teljes OTSZ-t áttanulmányozása során, annak egyes részeiben eltérő mértékű változtatásra adott javaslatot.
 
Mi változik várhatóan?
 
1.    rész
 
Az OTSZ 1. részében találhatók az egyes tűzoltó szakfelszerelések felülvizsgálatára és karbantartására vonatkozó követelmények.
  • Az 1. részében több helyen a sorszámozás hibásan szerepelt.
  • Ezen túlmenően helyesírási és stilisztikai javítás, értelmezési és nyelvhelyességi pontosítás, valamint más jogszabályok által használt fogalmak átvétele történt.
  • A helytelenül használt mértékegységeket javítása szintén megtörtént.
  • Az ábrák, táblázatok, fejezetek és függelékek címei, ezeknek a szövegen belüli elhelyezése sem volt mindenhol egységes. Néhány műszaki rajz és az azokban található jelölés nem feleltek meg a vonatkozó előírásoknak.
 
A munkacsoport javasolta a műszaki, tűzvédelmi jelentőséggel nem bíró előírások, illetve a valós műszaki gyakorlattal szemben indokolatlan terhet jelentető műszaki követelmények törlését.
 
2. rész
 
A módosítást szakmai, szerkesztésbeli szempontok egyaránt indokolták. Megjelentek, vagy meg fognak jelenni olyan az Európai Unió szabványosításért felelős testülete által kiadott, honosított szabványok, amelyek a rendeletben szabályozott kérdéseket rendezik, így a jogi szabályozás nem indokolt, esetleg ütközik a szabványok követelményeivel.
Visszajelzések alapján néhány előírást nem lehetett a gyakorlatban megvalósítani, ezért azokat törölni javasolták. Más esetekben a szakmailag megfelelő és a gyakorlatban eddig is alkalmazott műszaki megoldásokat a rendelet előírásai kizárták, ezekben az esetekben a szükséges kiegészítéseket megtették.
Az érthetőség javítása érdekében összevonták a különböző fejezetekben egyaránt megjelenő általános előírásokat. A nem egyértelmű megfogalmazásokat egyszerűsítették, a fogalmak következetes használatát felülvizsgálták, és a szükséges változtatások megtörténtek.
A különböző fejezetek egybefűzése során az automatikus számozással ellátott alfejezetek, táblázatok számozása néhány helyen megváltozott, ezért a hatályos szövegben hibás hivatkozásokhoz, elszámozásokhoz vezettek. Ezekből a hibákból való problémák megelőzése érdekében a számozást és a hivatkozásokat felülvizsgálták, javították.
 
 
I. fejezet
Általános előírások
 
A beépített tűzjelző és tűzoltó berendezések létesítésére, engedélyezésére, karbantartására vonatkoznak olyan általános követelmények, amelyeket mindkét esetben egyaránt be kell tartani. Ezek a hatályos OTSZ-ben még külön-külön fejezetekben szerepelnek, ezért a módosítás során a beépített tűzjelző és tűzoltó berendezésekre egyaránt vonatkozó előírásokat az I. fejezetbe összegyűjtötték. Szintén átkerültek ebbe a fejezetbe azok a fogalom meghatározások, amelyeket e rész összes fejezetében használunk.
Az OTSZ más részeiből az egységes szerkezet érdekében átemelték, és a módosítás során felmerült szakmai észrevételek szerint kiegészítették, pontosították a beépített tűzjelző és/vagy tűzoltó berendezés létesítési eseteit meghatározó táblázatot.
 
 
II. fejezet
 Beépített tűzoltó berendezések
 
Az általános előírásokat – létesítés, engedélyezési kötelezettség – tartalmazó pontokat átemelték az I. fejezetbe.
Az OTSZ bevezetését követő gyakorlati tapasztalatok, és a megjelenő, vagy megjelenés alatt álló szabványok több pont módosítását indokolták. Ezek során a könnyebb érthetőség érdekében a fejezet struktúráján változtattak, az elhagyható pontokat törölték.
A hatályos OTSZ-ben meglévő III. fejezet (Szén-dioxiddal oltó berendezés) törlését indokolta azoknak az európai szabványoknak a bevezetése, amelyek – a már honosított szabványokkal együtt – honosításukat követően lefedik a gázzal – közte a szén-dioxiddal – oltó rendszerekkel szemben támasztott műszaki követelményeket.
 
 
III. fejezet
 A beépített automatikus tűzjelző berendezések műszaki követelményei, tervezés, kivitelezés, üzembe helyezés, használatbavétel, üzemeltetés, felülvizsgálat és karbantartás
 
  • Az előző III. fejezet törlése miatt a fejezetet és minden hivatkozást átszámoztak.
  • A 2. részben több fejezetben szereplő hasonló előírás rendszerezése következtében bizonyos létesítésre, engedélyezésre, és egyeztetésre vonatkozó pontok átkerültek az I. fejezetbe.
  • A fogalom-meghatározások közül több szintén át lett emelve az I. fejezetbe, azok általános érvénye miatt.
  • Változott az anyagok tűzvédelmi osztályba sorolásának megnevezése, amelyeket az OTSZ-ben is érvényre kell jutatni, ez indokolta több pont módosítását.
  • A hatályos OTSZ-ben – a visszajelzések szerint például a tűzjelző központ felügyeletére vonatkozó alfejezetnél – a jogszabály szövege többféle jogalkalmazói magatartást tett lehetővé, a fogalmak alkalmazása nem volt következetes. Ezek az esetek indokolták a szöveg érthetőségének javítását, a fogalmak következetes használatának megvalósítását.
 
A fejezetben meghatározásra került néhány olyan előírás, amelyet a gyakorlatban nem lehet megvalósítani. Ezt a problémát nem lehetett előre látni, a visszajelzések alapján a szükséges módosításokat, törléseket végrehajtották. Szintén a gyakorlati tapasztalatok és visszajelzések indokolták a jelenlegi szöveg kiegészítését.
 
 
3. rész
 
A Villamos és villámvédelmi berendezések tűzvédelmi műszaki követelményeit tartalmazó I. fejezete (Az 1000 V-nál nem nagyobb feszültségű, erősáramú villamos berendezések időszakos felülvizsgálata) és II. fejezetében (A villamosenergia -fejlesztő, -átalakító és -elosztó berendezések tűzvédelme) a helyesírási és stilisztikai javítása, értelmezési és nyelvhelyességi pontosítás, valamint abban más jogszabályok, szabványok által használt fogalmak, átvétele történt meg.
 
 
III. fejezet
Villámvédelem
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület közösen fordult az OKF-hez, hogy az OTSZ villámvédelmet érintő részeinek módosításához szakmai támogatásukat felajánlják. Az OTSZ villámvédelemre vonatkozó szabályozása ellentmond a már honosított európai szabványkövetelményeknek, ami 2009. 02. 01-től, a jelenleg még élő nemzeti szabvány visszavonásával lehetetlen helyzetet teremt a szakterületen, ezért a fejezet eddigi rendelkezéseit törlik. 
Az említett szakmai szervezetek által kidolgozott koncepció harmonikusan illeszkedik a honosított európai szabvány környezethez, de tolerálja a meglévő villámvédelmi berendezések létjogosultságát a meglévő épületeken. A meglévő rendszerekkel szembeni toleranciát indokolja, hogy a honosított európai szabványnak a meglévő rendszerek nem feleltethetők meg, átkonvertálásukra nincs lehetőség.
Az új szabályozás a kockázatelemzésen alapuló biztonságot tekinti kiindulási alapnak, mely alapján a villámcsapás elleni védelmi intézkedések tervezhetők. Ez a felfogás teljes egészében ellentmond az eddigi szabályozásnak, de a biztonság oldaláról közelítve hatékonyabb.
A szabályozás külön figyelmet szentel azoknak az épületeknek a villámvédelmére, melyek rendeltetésükből adódóan nagyobb kockázati tényezővel bírnak.
 
IV. fejezet
Elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem
 
A fejezet eddigi előírásai csak az Elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálatának követelményeit határozták meg.
A fejezetet bővíttették a kialakításra vonatkozó általános követelmények meghatározásával, ami az eddigi tűzvédelmi szabályozás alapvető hibájaként róható fel.
A fejezet stilisztikai, értelmezési és nyelvhelyességi pontosítása, valamint abban a vonatkozó szabványok által használt terminusok fogalmak javítása is megtörtént.
 
4. rész
 
A 4. rész, a gáz és olajipari követelményekhez kötődő tűzvédelmi előírásokat tartalmazza.
 
Az alapvető cél az eredeti szabályozás kidolgozásánál és a jelenlegi koncepcióban is az volt, hogy a jogszabály alapvetően csak tűzvédelmi követelményeket tartalmazzon. Ezeket a tűzvédelmi követelményeket oly módon tartalmazza, egyfajta keretszabályozásként is, hogy ne kerüljön ellentmondásba a jelenleg hatályos egyéb európai és hazai jogszabályokkal és szabványokkal.
Az elmúlt években ezen az olaj és gázipari szakterületen is jelentős változások következtek be a szabályozási háttérben. A jelenlegi módosítás során az egyik cél e változásoknak a követése volt, pl: a VIII. és XII. fejezet.
 
A másik fontos célkitűzés a jogszabály használata során összegyűlt tapasztalatok beépítése, amely elsősorban az eredeti koncepciónak megfelelően a szabályozási ütközések kiküszöbölésére és a tűzvédelmi követelmények megtartására irányult.
 
A módosítások során törölték, vagy átalakították azokat a szabályokat, melyek gyakorlati alkalmazása kiderült, hogy nem az eredetileg meghatározott alapkoncepcióhoz igazodó hatást váltották ki.
 
A 4. rész. I., II., III., V., VI., IX., X. és XI. fejezetében a gyakorlati alkalmazás során felvetődött, talált kisebb hibák módosítása történt meg, amely a szabályrendszert, a műszaki követelményeket alapvetően nem érintik.
 
A IV., VII., VIII., és XII., fejezetekben a változások olyan mértékűek melyek a műszaki követelményekre is kihatással vannak. Ilyen jellegű változások elsősorban a VII. üzemanyagtöltő állomások fejezetben következtek be, valamint a korábban is említett gázipari követelményeket tartalmazó VIII. és XII. fejezetben.
 
5. rész
 
I. fejezet
Építmények tűzvédelme
 
Az 5. rész I. fejezetében a jogszabály hatálybalépését követően felmerült problémák és nem egyértelmű, esetlegesen ellentmondásos megfogalmazások kiküszöbölése érdekében történtek módosítások.
 
Az Alapelvek-bena tartalmi követelmények érdemi módosítása nélkül, stilisztikai javítások történtek. Pontosították a tervezési alapelvekben megfogalmazott szándékot, annak érdekében, hogy vitathatatlan módon beazonosítható legyen az az eljárási kör, amelyben tűzvédelmi szakértő bevonása szükséges.
 
Az Alapfogalmak tekintetében a nyelvtani és stilisztikai szabályoknak megfelelő javítások történtek. Az alapfogalmak megjelenítése abc elrendezésűre változott. Néhány új fogalmat alkottak meg. (pld. menekülő felvonó; tűzoltó felvonó; füstcsappantyú; tűzoltósági kulcsszéf; stb.), valamint nevesítették a biztonsági jeleket tartalmazó táblázatban a színjelölést.
 
Az Építőanyagok tűzvédelmi osztályba sorolását az ÉMI Kht. javaslatának megfelelően pontosították.
 
Az építmények általános tűzvédelmi követelményeit az I/4. fejezet tartalmazza. E fejezet esett át a legmarkánsabb változtatásokon, módosításokon, amelynek eredményeként a fejezetben megfogalmazott műszaki követelményrendszer egyértelműbb lett, alkalmazhatósága javult.
 
Szerkezetében és tartalmában módosultak az épületszerkezetek tűzállósági fokozatának megfelelő követelményeket tartalmazó táblázatok, valamint azok alkalmazását segítő előírások.
  • A mechanikai hatásra (M) vonatkozó követelményeket törölték a teherhordó falak tekintetében annak érdekében, hogy a könnyűszerkezetes épületek ne szoruljanak ki az alkalmazási körből.
  • A panelprogram kapcsán a középmagas épületek homlokzati hőszigetelő rendszereinél a legnagyobb problémát jelentő 8 cm-es vastagsági korlátot törölték, a megfelelő tűzvédelmet biztosító norma rögzítésével.
  • Kiegészítették a fejezet a menekülési útvonalak felett alkalmazásra kerülő szerkezetek (felülvilágítók, csatornák, csövek, stb.) „égvecsepegési” tulajdonságra vonatkozó vizsgálati követelményével.
  • Közel 50%-al csökkentették a 8. számú táblázatban a bölcsödére, óvodára, kisegítő iskolára vonatkozó tűzszakasz méreteket, mivel azt az előkészítő munkabizottság értékeket irreálisan nagynak ítélte meg.
 
Pontosították az épületgégészeti vezetékek beépítésére vonatkozó szabályokat, a gyakorlati alkalmazások segítése érdekében.
Ezzel párhozamosan a villamos berendezések és világítások követelményeit tartalmazó részek kiegészítésre kerültek a tűzvédelmi célú berendezések működését biztosító kábelek tekintetében.
 
A fejezet kiegészítésre került – a már hatályon kívül helyezett – a tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelményeinek megállapításáról szóló 2/2002. (I. 23.) BM rendelet 5. számú melléklet I/3. fejezet függelékében szereplő gyakrabban alkalmazott épületszerkezetek tűzállósági határértékei és éghetőségi csoportjait tartalmazó táblázatokkal az OTSZ könnyebb alkalmazhatósága érdekében.
 
A Tűzoltóság beavatkozását biztosító követelmények fejezetben érdemi változtatásra nem került sor csupán pontosítások és stilisztikai javítások kerültek eszközölésre.
 
A Tűztávolság fejezet azzal az előírással egészült ki, melynek értelmében a „C” –„E” tűzveszélyességi osztályba tartozó egy építési telken levő épületek között nem kell tűztávolságot tartani, amennyiben az alapterületük összesíthető és egy tűzszakaszba sorolható. Ez az „építési” előírás a jogszabály változások során törlésre került, hiányt teremtve a tűzvédelemben. Ismételt életre hívása megszünteti a fennálló joghézagot.   
 
A további fejezetek érdemben nem módosultak, kizárólag stilisztikai és nyelvtani változtatásokra került sor.
 
 
II. fejezet
 Építmények és szabadterek használati szabályai
 
Alapvetően az 5. rész II. fejezetben a módosításokat a biztonsági jelekre vonatkozó szabályok, és a létesítési/használati szabályok nem egyértelmű elhatárolása teszi szükségessé.
Az OTSZ kihirdetését követően érkeztek olyan jelzések, hogy bizonyos létesítésre vonatkozó előírások, a használati szabályok közé kerültek.
Itt az jelenti a problémát, hogy a létesítési szabályokat elég az új létesítésű építményeknél alkalmazni, viszont a használati szabályok a rendelet hatályba lépésétől kötelező érvényűek. Az előírások közül a tűzoltó készülékek rendeletben meghatározott biztonsági jelekkel történő megjelölése okozta a legnagyobb problémát.
Az OTSZ módosítása során a létesítésre és használatra vonatkozó előírásokat egyértelműen elhatároltuk, a II. fejezetben megjelenő létesítési szabályokat az I. fejezetbe átvezettük.
A tűzoltó készülékek használatára, jelölésére vonatkozó pontot, táblázatot, képeket töröltük. Ezt az indokolja, hogy a tűzoltó készülékeken honosított szabvány írja elő a feltüntetendő feliratokat, jelöléseket, piktogramokat, külön jogi szabályozás ezért nem szükséges.
A hatályos OTSZ-ben szereplő ábrák pontosításra kerültek annak érdekében, hogy szemléletesebbé váljanak.

Vissza

Ezt a hírt eddig 3379 látogató olvasta.