Híreink

Tűzvédelmi szeminárium Dobogókőn

2008. október 13.

„Tűzvizsgálatok és eredmények” címmel szervezett szakmai konferenciát október 8-án Dobogókőn a Rockwool és az ÉMI.


A Hotel Pilis 150 fős színháztermében több mint 200 szakember jelent meg. Az érdeklődés és a kitartás jelezte számos újdonságról adtak információt az előadók. Terveink szerint az előadásokat közreadjuk.
 
 
Program:
 
Fókuszban az OTSZ
Előadó: Csuba Bendegúz, tű. alezredes, OKF Megelőzési és Piacfelügyel eti Főosztály, Főosztályvezető, Horváth Lajos, tű. őrnagy, OKF Megelőzési Osztály, Osztályvezető
 
Hő és füstelvezetés az új OTSZ szerint
Előadó: Dr. Zoltán Ferenc, tű. alezredes, Pest Megyei Katasztrófavédelmi Ig., igazgató
 
Homlokzati tűzterjedés vizsgálati tapasztalatai
Előadó: Dr. Bánky Tamás, Tudományos Igazgató, ÉMI Kht.
 
Csarnoktetők tűzzel szembeni vizsgálatai
Előadó: Miroslav Smolka, Developement Manager, Rockwool Slovensko
 
Szendvicspanelek vizsgálati módszerei
Előadó: Lestyán Mária, Szakmai Kapcsolatok Manager, Rockwool Hungary
 
Kiemelkedő csarnok tűzesetek tapasztalatai
Előadó: Borsos Tibor, Építész Tűzvédelmi Szakértő
 
A Prágai Egyetem által szervezett tűzteszt tapasztalatai
Előadó: Heizler György, tű. ezredes, Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, igazgató
 
Nyilván a szervezők számára is meglepetés volt a hatalmas érdeklődés, de mint mondták senkit sem szerettek volna visszautasítani, ezért aztán sok jó ember kis helyen is elfér jegyében alakították ki a terem berendezését.
 
Az új OTSZ eddigi tapasztalatait ismertették az első blokkban megszólaló előadók, majd a hő-és füstelvezetésről számos kísérlettel alátámasztott előadásában számolt be Dr Zoltán Ferenc.
A következő két előadásban meglepő videó felvételekkel mutatta be Dr Bánky Tamás a homlokzati tűzterjedésről készített vizsgálatuk tapasztalatait. Ez azért is hatott a meglepetés erejével, mert azonos hőszigetelő anyagok különböző módon összeállított hőszigetelései rendkívül eltérő égési sajátosságokat mutattak. (A szünetben valaki meg is jegyezte, ezt már be sem kell jelenteni szeptember óta. Pedig láthatóan kell a szakértelem és a technológiai fegyelem a kivitelezés során.)
Miroslav Smolka pedig a csarnoktetők tűzzel szembeni vizsgálatait mutatta be, ugyancsak égési kísérletek videó illusztrációjával. PUR, PIR majd kőzetgyapot illetve PUR hab és kőzetgyapot kombinációjából összeállított lapos tetőket tettek ki tűzhatásnak.
 
A napi gyakorlatot ezúttal Borsos Tibor képviselte, aki az elmúlt időszak kiemelkedő csarnok tűzeseteinek tűzvizsgálati tapasztalatait mutatta be. Bizony helyenként nem a legjobb bizonyítványt adva az ott szereplőknek.
 
Utolsóként Heizler György ismertette a Prágai Egyetem által szervezett tűztesztet, illetve a teszt néhány elsődleges tapasztalatát. A csak különböző nem éghető anyagokból felépített épületet szabványos tűzhatásnak tették ki és közben mérték a szerkezetek viselkedését. Az épület tetőszerkezetének egy része egy órai tűzhatás után beszakadt. Az egyes anyagok tűz alatti viselkedése, majd a tűz után állapota igazi csemege a tűzmegelőzés szakembereinek.
 
Az érdeklődésre jellemző, hogy délután négy órakor is zsúfolt terem előtt zajlott az utolsó előadás. Mint említettük a nagy érdeklődés némi zsúfoltságot eredményezett ugyan, de a szünetekben elhangzott megjegyzésekből ítélve ezt ellensúlyozták szakmai szempontból hasznos információk.
 
A szervezők arra is figyeltek, hogy a hallgatóságot véleménykérő lapok kitöltésével szondázzák az őket aktuálisan érdeklő kérdésekről.
 
A konferencia anyagait, a Védelem honlapján rövidesen közöljük.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2992 látogató olvasta.