Híreink

Termobar bomba az Iszlamabadi szállodatűznél?

2008. október 07.

Szeptember 20-án Pakisztán fővárosában, a Marriot luxushotelnél felrobbant bomba, súlyos károkat és tüzet okozott, annak ellenére, hogy a biztonságiaknak sikerült távol tartaniuk az épülettől a merénylők teherautóját. Mi okozta a szálloda megsemmisülését?


A 2001 szeptember 11-i terrortámadást követően a tervezők figyelme a toronyépületek egyes elemeinek magas hőmérsékleten való viselkedésére irányult. Ez a robbanás ismét feladott egy biztonsági leckét.
Az Iszlamabadi merényletben sokan vesztették életüket, miután nagy erejű, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a Marriott luxusszálloda előtt. Az öngyilkos merénylő egy teherautóval robbantotta fel magát, még mielőtt a biztonsági ellenőrzésig eljutott volna. A bomba hatására jellemző, hogy hat méteres krátert hagyott maga után.
   
Ezt a krátert és az épületben véghezvitt súlyos rombolást egy termobar bomba okozta. A teherautóban elrejtett bomba összetevői között jelentős mennyiségű alumínium por is volt. Úgy gondolják, hogy ez okozta a nagy rombolást, miután az alumínium port régóta használják a robbanás erősségének fokozására. A már említett nagy kráter arra utal, hogy "pontforrásból" eredt. Ebben a robbanásban a hőmérséklet 400 C° fok fölé emelkedett. Ebben a helyzetben a Hotel beépített tűzoltó rendszere hatástalan volt.
Az értékelések szerint a teherautó hosszú ideig égett, vagyis sok idő tel el mielőtt a bomba felrobbant, amiből arra következtetnek, hogy nem profik készítették. Szakértők szerint, ha hozzáértő készítette volna a bombát, az még nagyobb kárt okozhatott volna.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Hotel biztonsági személyzete távol tartotta a bombát az épülettől, de a termobar megnövelte a robbanás hatósugarát. Ez a termobar bomba ugyanis abban különbözik a hagyományos robbanó eszközöktől, hogy a levegő oxigénjét használja oxidálószerként, és nem a robbanó elegy tartalmazza az oxidálószert.
Ennek a termobar bombának a hatását gyakran hasonlítják alacsony hatásfokú atomfegyveréhez, természetesen sugárzó hatás nélkül. Ez persze helytelen, hiszen az atomfegyverek hatásában a sugárzás elsőszámú szerepet játszik.

A bomba alternatív elnevezései:
  • high-impulse thermobaric weapons (HITs),
  • fuel-air explosives (FAE vagy FAX)
  • fuel-air munitions,
  • heat and pressure weapons,
  • vacuum bomb.
Forrás: DHS - National Terror Alert / RSOE EDIS

Vissza

Ezt a hírt eddig 2908 látogató olvasta.