Híreink

15 ezer liter éghető anyag égett Somogytarnócán

2008. október 27.

Mintegy 100 a közelmúltban felszerelt tűzoltó gyakorolhatta az éghető anyag tűzoltását október 14.-én Somogytarnócán. Egy 200 m2-es betonteknőben egyszerre 5000 liter tűzveszélyes folyadékot gyújtottak meg. A feladat a habbal oltás módszereinek és technikájának gyakorlása volt.


A nagy létszámú fiatal tűzoltó gyorsított ütemű képzése érdekében beszerzett éghető folyadékot a VPOP és a MOL biztosította. Az előkészítés során a környezetvédelmi engedélyek beszerzése mellett a legfontosabb szempont az éghető folyadék oltási eszközeinek és technikájának megismerése és nem mellékesen a fiatalok hőterhelésének, egymás biztosításának, hűtésének gyakoroltatása volt. Ennek érdekében Somogy megye valamennyi tűzoltóságának fiatal állományú tagjai vettek részt a gyakorlaton.
Elsőként a beavatkozás eszközeinek (Appolda 720/p és SE-4 típusú habsugárcsövek) és oltási taktikájának, valamint az alkalmazott oltóanyag (Evegén T) ismertetésére került sor. A gyakorlat elején a habképző anyag típusokról, a habadási módokról, a tűzoltóhabok jellemzőiről, paramétereiről kaptak tájékoztatást a jelenlévők.
A habállékonysági próba után következett az éles oltási gyakorlat, ahol több csoportban a tűzoltás során végrehajtandó feladatokat gyakorolták. A nagy felületen kialakult intenzív égés többször próbára tette a hővédő ruhába (Zetex tűzmegközelítő) beöltözött tűzoltókat illetve a társaik hűtését végzőket.
 
A tapasztalatok azt mutatták, hogy a lejárt szavatosságú habképző anyaggal is lehetett megfelelő minőségű oltóhabot előállítani, amelyen a különböző technikával kijutatott hab jellemzői, majd a habtörés jelenségei jól nyomon követhetők voltak. A visszagyulladás folyamatát is jól illusztrálták az egyik gyakorlati elem során.

A hírforgalmazás az EDR rádiókon folyt, a rádiók valamint a technika jól vizsgázott. A gyakorlatot – bár a résztvevőket megterhelte – nagyon hasznosnak értékelték.

Videó: Habbal oltási gyakorlat Somogytarnóca (18:20 WMV)

Vissza

Ezt a hírt eddig 2891 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: