Híreink

Mi olvasható a VÉDELEM októberi számában?

2008. október 16.

Már postán van a VÉDELEM októberi száma, amelyben az OTSZ várható változásai mellett a tűzmegelőzésben érdekelt szakemberek további felkészülési muníciót kaphatnak a változásokra való felkészüléshez. A tűzoltás, műszaki mentés területén dolgozók a balesetek utáni teendők mellett gyakorlatról és tűzeseti beavatkozásokról olvashatnak cikkeket.


 
Fókuszban – Faanyagú tartószerkezetek
 
Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat jelentős változásokat hozott, s az idei év nagy része a felkészülés jegyében telt, számos kérdést és észrevételt hozva. Többek között, az észrevételek hatására, megkezdődött a szükségesnek látszó módosítások előkészítése.
A 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet (OTsz) alapvetően új pályára állította a hazai tűzvédelmet. Egy ilyen horderejű változás új szakmai megközelítéseket igényel, s szakértői, gyártói, jogalkalmazói és jogalkotói oldalról egyaránt hosszú tanulási folyamatot. Ez a tanulási folyamat az előírások megjelenését követően továbbképzések és kérdések formájában beindult.
 
Mivel a joganyag szorosan kötődik a folyamatosan megjelenő európai szabványokhoz és a termékek vizsgálatához ezen a két ponton van aggodalomra okot adó lemaradás. Az egyik a szab­ványok angol nyelvű közreadása, a másik az épületszerkezetek minősítéseinek a hiánya.
 
Az európai szabványok átvétele és alkalmazása még akkor is nagy feladat lenne, ha azokat hiánytalanul magyar nyelven megjelentetnék. Nem így van! Ezért a fókuszban az egyik szabványsoroza­tot, a faanyagú tartószerkezetek tűzállóságának méretezését mutatjuk be.
 
Szitányiné Siklósi Magdolna: A faanyagú tartószerkezetek - Eurocode szerinti - tűzhatásra történő tervezése
 
Az új OTSZ ebben is új követelményeket hozott! Ennek megfelelően az Európában kidolgozott és használatos, épületszerkezetek tűzállósági teljesítményének megállapítására alternatívaként elfogadott méretezési módszer (Eurocode szabványsorozat) lényegéről szeretnénk áttekintést nyújtani.
 
Víszhang – tűzoltójármű balesetek
 
Mélykúti Sándor: Baleset után, javítás előtt – okok és teendők
A közúti közlekedés résztvevőinek, amikor gépjárműbe ülnek, számolniuk kell azzal, hogy közúti baleset részeseivé válhatnak. Melyek a hazai tűzoltójármű balesetek jellemzői, okai és mi a teendő baleset előtt, után?
 
 
Mélykúti Sándor: Tűzoltó gépjárművek kárjavítása
 
Már maga a baleset is sokféle lehet akár az okozóját, a körülményeit tekintve, de miután megtörtént a baj, a jármű sérüléseinek kijavítása is több irányt vehet. Ez utóbbi fázis köré íródtak a kárjavításról szóló gondolatok.
 
Megelőzés
 
Nyíri Csaba: A nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások hatósági engedélyezése
Mit jelent az engedélyezési eljárás gyakorlatában a kiemelt nagyberuházás? Milyen különleges eljárásrend kapcsolódik hozzá? Hogyan alkalmazták ezeket az előírásokat Pécsett, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében?
 
Lestyán Mária: Miért használjuk a FRONTROCK MAX E A1-es homlokzati hőszigetelést?
 
Az épületek energetikai hatékonysága és a tűzvédelme nem lehet egymást kizáró tényező. Az új Frontrock Max E homlokzati hőszigetelő lemez inhomogén, nem éghető A1 besorolású, mely tűzvédelmi szempontból korlátozás nélküli beépíthető nem éghető homlokzati hőszigetelő rendszerek hőszigetelő magjaként ill. tűzvédelmi gátak kialakításhoz is.
 
Technika
 
Nagy Zoltán: Jármű akkumulátorok elhelyezkedése és áramtalanításuk veszélyei
 
A balesetekhez kivonuló tűzoltók egyik fontos feladata a felderítés és a baleseti helyszín biztosítását követően a sérült járművek biztonságos áramtalanítása. Ez az egyszerűnek tűnő munkafolyamat az új járműveknél egyre több speciális ismeretet igényel.
Tűzesetek, gyakorlatok
 
Stircz György, Holod Sándor: Veszélyes anyag kénsav: potenciális veszélyforrás a környezetre és a balesetek elhárításában résztvevőkre
 
2008. július 30-án a délelőtti órákban a 4-es számú főúton Budapest felé haladt egy 30 m3-es egyterű tartányos jármű, benne 15 m3 97,2%-os kénsavval. A forgalmas főúton a meleg nyári délelőtt egy romániai család autója a főút 53-as km szelvényénél eddig még tisztázatlan körülmények következtében áttért a menetirány szerinti baloldalra és összeütközött a szabályosan közlekedő tartányos gépjárművel.   
 
Szivattyúzás másként
 
Elektromos szivattyút tűzoltói bevetésen használni első ránézésre furcsa ötletnek tűnik. Mégis amikor Ausztriában láttuk, majd a tavalyi dunai árvíz idején idehaza is sikerrel kipróbálták, kezdtünk érdeklődni a szivattyú és a módszer iránt.
 
Olasz Lajos, Oláh Péter: Tűz a visegrádi Hotel Silvanusban
 
2008. június 28-án a Visegrád, Fekete hegyen lévő Hotel Szilvánusz Szállodában tűz keletkezett a villamos kapcsolószekrényben. A következmények súlyosak.
 
Hajdú Csaba: Teljes kényszerhelyzeti gyakorlat – repülőgépek ütköztek Ferihegyen
 
2008. augusztus 7-én a Ferihegyi Repülőtérre érkező B737-300 típusú repülőgép - fedélzetén 43 utassal és 4 főnyi személyzettel - futómű meghibásodással kényszerhelyzetet jelent. A 20 tonna üzemanyaggal érkező gép 10 perc múlva a futópálya végéhez ér. Ezzel a feltételezett feladattal kellett megbirkózni a repülőtérren.
 
Palotai Zs. Gábor: Tűz a Gyömrői úti textilgyárban
 
II. kiemelt riasztást hajtott végre a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Hírközpontja 2008. május 02-án 11 óra 59 perckor. A beérkező jelzések szerint a X. kerület Gyömrői út 90. sz alatt üzemelő textilgyár területén fekete füstöt látnak.
 
Tanulmány
Szűts Jenő: Az OTSZ, a V-AMM-01, és mások: a tűzálló kábelezésről I.
Az új OTSZ kapcsán az automatikus tűzjelző rendszerekben alkalmazott tűzálló kábelezés kérdését járjuk körbe, megvizsgálva a témával kapcsolatos nemzetközi helyzetet, rávilágítva az értelmezés kérdéseire. Az új OTSZ óriási előnye, hogy létezik egy leírt követelményrendszer, mely, most első ízben, egy közös (vita)alapot teremthet például a tűzjelző rendszerekkel foglalkozók számára.
 
Vágvölgyi László: Mit tartalmazzon a tűzvédelmi műszaki leírás? III.
 
Az új OTSZ hatálybalépésével a Tűzvédelmi műszaki leírás tartalmi követelményei és a készítők köre alapvetően megváltozott. Melyek az új követelmények?
 
Képzési dömping
 
Az elmúlt két év létszámfejlesztései és a fluktuáció megterhelte a képzést végző rendszer egészét, különösen a képzés letéteményesét a Katasztrófavédelmi Oktatási Központot. Ennek mértékét a számadatok jól mutatják.
 
Mi változik az új OTSZ-ben?
Még barátkozunk az új előírásokkal, de a tapasztalatok feldolgozását követően arra számítunk, hogy újévi ajándékként már a módosításokkal kiegészített szöveggel kell ismerkednünk.
Dobs Gábor: Új elem a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Tűzoltó Szakképző Tanfolyamán
 
Magyarország 2004. november 3-án szakított a 136 éves tradícióval: békeidőben megszüntette a sorozás intézményét. A döntés a tűzoltóságok életében is érzékelhető következményekkel járt. Ezért rendhagyóan indult 2008. augusztus 04-én a FTP 17. sz. Tűzoltó Szakképző Tanfolyama. Egy új elemmel, katonai felkészítéssel bővült a képzés, tehát a hallgatók nem az iskolapadban kezdték meg tanulmányaikat, hanem Szentendrén, a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázis laktanyájában.
 
A VÉDELEM megrendelhető:
 
Duna Palota Kulturális Kht.
1051 Budapest, Mérleg u. 3.
 
Tel.: 1/469-2971 BM: 10-611
Fax: 1/469-2969

Vissza

Ezt a hírt eddig 3652 látogató olvasta.