Híreink

Árvízvédelmi gyakorlat a Dráván

2008. október 27.

Több mint 200 fő részvételével gyakorolták a Dráva mentén az árvíz elleni védekezést október 21.-én Lakócsa és Szentborbás térségében. A komplex árvízvédelmi felkészítést és gyakorlatot rendezett a Somogy Megyei Védelmi Bizottság, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Polgári Védelmi Szövetség szervezte, ahol minden ott előfordulható védekezési feladatelemet gyakoroltak.


A gyakorlat délelőtti részében a négy árvíz által veszélyeztetett település két. Összesen 72 fős polgári védelmi szakalegysége és a települések polgári védelmi parancsnokságai részére elméleti felkészítést tartottak. Az elméleti foglalkozás első részében általános tájékoztató hangzott el a Dráva jellemzőiről, a drávai árvizek, a drávai árvíz lehetséges kialakulásáról, valamint a polgári védelmi szervezetek megalakításáról, a készenlétbe helyezés rendszabályairól.
 
A Barcsi Polgári Védelmi kirendeltség-vezető előadásában bemutatta az érintett települések veszélyeztetettségét, a mentési feladatok kidolgozásának rendjét, illetve a települések veszély-elhárítási terveinek használatát. Az említett blokk befejező részében a települési parancsnokságok árvízi veszélyeztetettségre vonatkozó helyzetgyakorlatot hajtottak végre saját településük adataival.
 
Az elméleti felkészítés harmadik periódusában a kitelepítési-elhelyezési feladatoknak, valamint a káros árvízi jelenségek elleni védekezés folyamatának, rendszerének ismertetésére került sor. A hallgatók ennek során megismerték a vízügy által alkalmazott fontosabb megelőzési és védekezési módszereket. A gyakorlati foglalkozást (bemutató) megelőzően a fent említett négy település polgári védelmi parancsnoksága, kitelepítési-elhelyezési szakalegységek vezetői állománya, valamint a Riasztó őrseinek vezető állománya részére törzsgyakorlást tartottak, melynek során végig vezeték – írásban rögzítették - az árvízi veszélyeztetettség kialakulásától a konkrét tevékenységen át az eredeti helyzet visszaállításáig a bevont szakállománynak a teljes tevékenységét.
 
A komplex szakalegységek állománya a felkészítési nap második felében a szentborbási árvízvédelmi töltésen gyakorolhatta az elméletben hallottakat.
A két szakalegységet három csoportra osztva, forgószínpadszerűen 30-30 percben buzgár-elfogás, nyúlgátépítés, bordás töltéstámasztás alkalmazásával gyakorolhatta a feladatokat.
A gyakorlat újdonsága volt az a gépi homokzsáktöltő berendezés, amellyel – a német SAQICK GMBH jóvoltából – rendkívül meggyorsították a munkafolyamatot, hisz a gép 3900 zsákot képes egy óra alatt megtölteni. A zsákok munkahelyre szállítása is géppel történt, így a fizikai munka helyett a helyes technológiára fordíthattak a résztvevők nagyobb figyelmet. A homokzsákok gépi töltésével, a szabályos töltetmennyiségnek köszönhetően a homokzsákok elhelyezésénél a jobb, egyenletesebb töltésépítés érzékelhető volt. A töltés intenzitásról már nem is beszélve. (Video: Gépi homokzsáktöltés)
 
Ezt követően az átázás és hullámverés elleni védelem kialakítását, illetve a fóliás takarást gyakorolták a szakemberek búvárok bevonásával. S ezzel egyidejűleg bemutatták a vezetési törzs munkahelyét, ahol a munkaszervezés mellett a háromdimenziós térinformatikai modell felhasználásával a vízállás függvényében várható elöntési modellek készültek.
A Vízügyi Igazgatóság szakemberei egy esetleges olajszennyezés elhárításának technikáját mutatták be.
 
A mentett terek és az árvíz utáni munkálatokhoz egy speciális szivattyúval a Hesztia Kft. is hozzájárult a gyakorlat sikeréhez. A Chiemsse szivattyú képes akár szennyvizet is továbbítani! A szállított vízmennyiség a 0 – 2200 liter/percig terjedhet, miközben volt, amikor csak szürcsölte a vizet és volt időszak, amikor csak szárazon futott. Ez utóbbit, mármint a szárazon futást, a bemutatottak szerint a Spechtenhauser járókerék hűtő rendszerének köszönhetően korlátlan ideig tudja, ezért nem igényel felügyeletet. Másik praktikus előnye, hogy akár pár mm-es vízszintig képes volt szivattyúzni. Ezt egy szabadalmaztatott sekélyvíz szívó könyök csatlakoztatásával érték el. (Video: Szivattyú bemutató)
 
A gyakorlatot több mint 100 önkormányzati és állami vezető, többek között a Barcsi és a Marcali HVB elnöke, három horvátországi megye (Kapronca, Verőce, Eszék) küldöttsége tisztelte meg érdeklődésével.
 
Ezért joggal nevezte különlegesnek a gyakorlatot beszédében Gelencsér Attila, Megyei Védelmi Bizottság elnöke, aki mintegy jelképesen az első szák megtöltésével jelezte a gyakorlat kezdetét.
Dr. Endrődi István nyá. pv. ezds., az Országos Polgári Védelmi Szövetség elnöke „bevetési csomag”-okat adott át a gyakorlaton résztvevő négy települési polgári védelmi parancsnokság állománya részére, melyeket az adott település polgármestere vett át.
 
A gyakorlaton a kiképzendő szakalegységek állománya aktív volt, a gyakorlatot a több mint 200 résztvevő hatékonynak találta, tapasztalataikat egy későbbi esetlegesen bekövetkező árvízi veszélyhelyzetben kamatoztathatják.
 
A gyakorlat résztvevői:
·             Somogy Megyei Védelmi Bizottság
·             Barcs Helyi Védelmi Bizottsága
·             Települési PV Parancsnokságok (Lakócsa, Potony, Szentborbás, Tótújfalu)
·             Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
·             Duna-Drávai Nemzeti Park
·             Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
·             Dél-dunántúli Régió Mentőszolgálat
·             Barcs Városi Rendőrkapitányság
·             Barcs HÖT
·             KÖTÉL Egyesület
·             ÁNTSZ Barcsi Kistérségi Intézet
·             Horvátországi Virovitica megye Mentési és Védelmi Igazgatósága

Vissza

Ezt a hírt eddig 3575 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: