Híreink

Mit olvashatunk a Védelem decemberi számában?

2008. december 01.

A VÉDELEM decemberi száma a többi lapszámnál korábban, a szokások szerint a hónap első napjaiban kerül az olvasók kezébe. A 15. évfolyamát záró lap az Etyeki Korda filmstúdióban kialakított könnyűhabbal oltó berendezés bemutatásával egyfajta mérnöki bravúrt mutat be. A további 17 cikk a tűzoltás – tűzmegelőzés elméleti és gyakorlati kérdéseit veszi górcső alá.


Fókuszban
 
Egy filmstúdió tűzvédelmének kialakítása különös kihívás erről számolunk be nem mindennapi képek kíséretében.
 
Komlós Tamás
Etyek - a Korda filmstúdió építése és tűzvédelmi kérdései
Egy filmstúdió tűzvédelmének kialakítása nem mindennapi feladat. Folyton változó, éghető anyagú díszletekre, ennek megfelelően nagy tűzterhelésre, pirotechnikai eszközök használatára, változó személyzetre kell számítani. Milyen megfontolások vezették az engedélyező hatóságot?
 
Nagy Gyula
Könnyűhabbal oltó berendezések
A beépített berendezéssel végzett habbal oltás hosszú ideig az éghető folyadékok tároló tartályaira korlátozódott. A technika fejlődésének köszönhetően ma már a könnyűhabok egyedülálló lehetőséget nyújtanak oltóvízzel elérhetetlen, szűk helyek oltásához. Ezt a tulajdonságát használták ki az etyeki filmstúdió tűzvédelménél.
 
Habbal oltó berendezés vigyáz a filmkészítőkre
A tűzjelző berendezés vezérli azt a könnyűhabbal oltó berendezést, amely egy 250 m3-es víztározóból kapja a táplálást. A teljes rendszer kiépítése a fejlesztés ütemezésével párhuzamosan zajlik.
 
Habpróba a filmstúdióban
A 2,5 ezer m2 alapterületű Etyeki Korda filmstúdióban 2 könnyű habbaloltó rendszer látja el az épület tűzvédelmét. Az eddigi legnagyobb hazai rendszeren habpróbát tartottak.
 
Taktika
 
Bérczi László
A tűzoltás alapvető feltételeinek biztosítása mélygarázsokban
A zsúfolt nagyvárosokban a parkolás feltételeit csakis a parkolóházak, mélygarázsok tudják biztosítani. Ennek megfelelően egyre több mélygarázs épül, amely a növekvő parkolási igényeket hivatott kielégíteni. Milyen kihívásokat jelent ez a beavatkozó tűzoltóknak?

 
Módszer
 
Bajna Balázs
Gáz van a vízzel – ezernyi termálkútból tör fel metán
Hazánkban 1348 termálvízkút van nyilvántartva, ezek fele metántartalmú kísérőgázt tartalmaz, amely a termálfürdő légterébe vagy a csőrendszer csatorna alagútjába jutva komoly veszélytényező. Ugyanakkor sok helyen a magas metántartalom potenciális lehetőség az energiatermelésre.
 
Adorján Attila
Hogyan válasszuk gázkoncentráció mérőt?
Személyi légtérelemzőink / gázkoncentráció mérőink kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. Súlyos hibát követünk el, ha csak a mérendő gázokra és az árra koncentrálunk. Az értékelési szempontokat példákon keresztül mutatjuk be.
 
Technika
 
Pethő István Ferenc
Heros Aquarex vízszállító – 9 ezer liter
A HEROS AQUAREX 9000 l víz szállítására alkalmas tűzoltó vízszállító gépjármű. A HEROS Coral technológiával gyártott felépítmény a Renault Kerax 450.26 6x4 típusú alvázon egy robusztus és megbízható járművet eredményezett.

 
Kristóf István
Új járművek, védőeszközök 2008-ban
A tűzoltóságok technikai fejlesztése folyamatos több évet (4 évet) átfogó szakmai fejlesztési tervekre épül. Ezeket a programokat az aktualizált éves szakmai programok, illetve beszerzési tervek váltják valós eszközökké. A cél a fejlesztések folyamatosságának biztosítása. Az év végi zárszámadásban tekintélyes összeget, 7,5 milliárd forintot mutat a tűzoltóság eszközfejlesztése 2008-ban.
 
Kristóf István
Milyen technikai fejlesztés várható 2009-ben?
A 2008-as rekordév után nem kevésbé ambiciózusak a 2009. évi fejlesztések. Ezek előkészítése már megkezdődött, sőt a közbeszerzési eljárások egy részét is megindították.
 
Ténykép
 
Habbal oltóberendezések alkalmazása
Az elmúlt öt év – 2003-tól 2007-ig - adatai alapján megállapítható, hogy a beruházások jellegének változásával nőtt illetve módosult a habbal oltóberendezések alkalmazása.
 
Fórum 
 
Lestyán Mária
Tűzvédelmi szempontból korlátozás nélkül beépíthető hőszigetelő anyagok
Engedjék meg nekem Tisztelt Olvasók, hogy a Védelem ez évi utolsó számában - kicsit talán számadásként is - az elért eredményeinkről és tapasztalatainkról írjak pár sort, megköszönve a támogatásukat és az egész éves sikeres együttműködést.
 
PROTEC intelligens tűzjelző termékcsalád az ASM kínálatában!
Új termékcsaláddal bővült az ASM tűzjelzős termékkínálata. A rendszert teljes mértékben az Egyesült Királyságban gyártják, exkluzív termékválasztékot kínálva intelligens tűzjelző rendszerekből és eszközökből. A PROTEC kizárólag minőségi termékeket gyárt, a legkorszerűbb technikai újdonságokat alkalmazva. A termékek megfelelnek a legszigorúbb tűzvédelmi előírásoknak is. A Protec 40 éves tapasztalattal bír a tűzjelző rendszerek gyártásában és fejlesztésében. Az egyszerű rendszerektől kezdve az összetett, nagy beruházásokig alkalmazható. Az ASM Security Kft. teljeskörű értékesítést, telepítést, szerviz és technikai támogatást biztosít.
 
Képzés
 
Kuti Rajmund
A tűzoltóképzés sajátosságai Ausztriában
A hazai tűzoltóképzésbe is adoptálható tapasztalatokat gyűjthetünk, ha egy másik ország képzési rendszerébe nyerünk betekintést. Az ausztriai Steiermark Tartomány Tűzoltó és Polgári Védelmi Iskolájában végzett munkába pillanthatunk be.
 
Nagy Zoltán
Biztonságos bejutás a sérült járműbe
A balesetben sérült járműből kell kimenteni a beszorult utasokat – rutinfeladatnak tűnik, mégis a járműfejlesztés eredményeként egyre több szempontot kell figyelembe venni a beavatkozás során.
 
Megelőzés
 
Takács Lajos
Csarnoképületek tűzszakaszolásának épületszerkezeti vonatkozásai
Melyek a csarnoképületek jellemző szerkezetei? Hol lehet és kell a tűzszakaszokat kialakítani? Milyen megoldások alkalmazhatók? Melyek a jellemző használati problémák?
 
Egri György
Menekítés egészségügyi intézményekből – menekülő lépcsőházzal
A szociális és egészségügyi létesítmények tűz esetén történő kiürítése az egyik legnagyobb szakmai kihívás. A feladat nagyságát jelzi, hogy itt kevés személyzettel kell - lehetőség szerint a fekvőbeteg mentendőket ágyukkal együtt - a bent tartózkodókat gyorsan eltávolítani a veszélyeztetett térből. Egy erre vonatkozó megoldási javaslatot adunk közre.
 
Horváth Lajos
Acélszerkezet hővel szembeni ellenállása
Előző számunkban az új OTSZ faanyagú tartószerkezetek tűzhatásra történő tervezési kérdései után vizsgáljuk meg milyen változást jelent ez az acélszerkezetek méretezésében?
 
Munkabiztonság
 
Szűcs László
Hagyományos dobfék vagy korszerű tárcsafék a tűzoltójárművön?
Mélykúti Sándor előző számunkban (14. old.) jelezte, hogy az öszkerékhajtású járművek súlypontja magasabb és a gyártók tárcsafékkel szállítják. Mit jelent ez vezetésbiztonság szempontjából? Ennek megválaszolására kértük közlekedési szakértő szerzőnket.
 
Visszhang
 
Nádor András
Faanyagú tartószerkezetek alkalmazhatósága – tűzhatásra tervezése
A Védelem 5/2008 számában a faanyagú tartószerkezetek alkalmazhatóságáról szóló cikk szerint az OTSZ szigorú követelményei korlátozzák a fa- és fahelyettesítő faalapanyagú termékek alkalmazási lehetőségeit és félő, hogy sok értékes szerkezetet kell nem éghető „palást alá, mögé bújtatni”.
 
Tanulmány
 
Szűts Jenő
Az OTSZ, a V-AMM-01, és mások: a tűzálló kábelezésről II.
Az új OTSZ kapcsán az automatikus tűzjelző rendszerekben alkalmazott tűzálló kábelezés kérdését járjuk körbe, megvizsgálva a témával kapcsolatos nemzetközi helyzetet, rávilágítva az értelmezés kérdéseire. Az új OTSZ óriási előnye, hogy létezik egy leírt követelményrendszer, mely, most első ízben, egy közös (vita)alapot teremthet például a tűzjelző rendszerekkel foglalkozók számára.
 
A VÉDELEM megrendelhető:
 
Duna Palota Kulturális Kht.
1051 Budapest, Mérleg u. 3.
 
Tel.: 1/469-2971 BM: 10-611
Fax: 1/469-2969

Vissza

Ezt a hírt eddig 3345 látogató olvasta.