Híreink

25 járművet és a 100. hazai gyártású tűzoltó autót adták át

2008. november 17.

1,3 milliárd forint értékben új vízszállító és műszaki mentő tűzoltó gépjárműveket adott át – 2008. november 13-án - Dr. Gyenesei István önkormányzati miniszter az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A szerek 22 hivatásos és 2 önkéntes tűzoltóság, illetve a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ eszközparkját gazdagítják.


A műszaki fejlesztés újabb állomásaként 25 járművet adott át a miniszter 23 település tűzoltóságának. A hazai gyártás jelentős mérföldköve, hogy ezen a napon adták át a századik hazai gyártású tűzoltóautót.

 
Ezzel az átadással a 2008-as esztendőben 74 járművet vehettek birtokba a tűzoltóságok, s mindez 7,5 milliárd forint fejlesztést jelent. Ezzel együttesen 2003-2006 között 14 milliárdot fordítottak erre a célra, 2007-2010 között pedig 15 milliárd forinttal számolnak.
Mindez a fejlesztés a települések pályázati önrészéből, a biztosítók tűzvédelmi hozzájárulásából és a tűzvédelmi bírságokból befolyó összegekből történt.

 
A miniszter ismertette az idei és a várható jövő évi költségvetési számokat, melyek szerint a 2008-as 35,4 milliárd forinthoz képest 2009-ben 36,6 milliárd áll majd a tűzoltóságok rendelkezésére. Tájékoztatása szerint az új laktanyákra vonatkozó pályázatok az év elején jelennek meg.

Az átadott járművek:
 
6800 l vízszállító
  • Cegléd, Nyírbátor, Sátoraljaújhely, Szentendre hivatásos önkormányzati tűzoltósága
  • Bácsalmás és Kunszentmiklós önkéntes köztestületi tűzoltósága.
 
Könnyű kategóriájú műszaki mentő
  • Ajka, Baja, Encs, Győr, Hajdúnánás, Kapuvár, Kiskunhalas, Komárom, Monor, Nyírbátor, Orosháza, Ózd, Pécs, Siófok, Szolnok, Tiszafüred, Veszprém, Zalaegerszeg hivatásos önkormányzati tűzoltósága és
  • a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ.

     
Nyírbátor kapta a 100. hazai tűzoltó járművet
 
Mélykuti Sándor, a szereket gyártó BM Heros Zrt. vezetője az ünnepségen kiemelte, hogy egyszerre 25 darab hazai gyártású tűzoltó járművet eddig még sosem adtak át. A hazai gyártási tradíciót a HEROS Zrt. viszi tovább, s kiemelte ez jó alkalom annak hangsúlyozására, hogy lesz jövője is a magyar tűzoltógépjármű-gyártásnak.
 
A szemlét követően Tatár Attila altábornagy, főigazgató emlékeztetett arra, hogy a járművek műszaki paramétereiben szakmai konszenzus alakult ki, s ezt a gyakorlatot a jövőben is folytatni kívánják.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2770 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: