Híreink

Olvasói levél: Faanyagú tartószerkezetek alkalmazhatósága - tűzhatásra tervezése

2008. december 09.

Nagy érdeklődéssel olvastam a Védelem 5/2008 számában a faanyagú tartószerkezetek alkalmazhatóságáról szóló cikket. A cikk szerint az OTSZ szigorú követelményei korlátozzák a fa- és fahelyettesítő faalapanyagú termékek alkalmazási lehetőségeit … és félő, hogy sok értékes szerkezetet kell nem éghető „palást alá, mögé bújtatni".


Van alternatív megoldás
 
A cikkben megfogalmazott aggodalom enyhítésére szeretnénk konkrét példán keresztül egy – többek számára talán nem ismert - lehetőséget bemutatni, amely a felvetésre korszerű és kipróbált megoldást jelenthet.
 
A képen a kanadai Ontario tartományban lévő Credit Valley kórház új üveg-fa átriuma (33*65*15 m) látható, amelyben a ragasztott, rétegelt fa szerkezet beépítését a hatóság csak megfelelő oltóeszköz alkalmazása mellett hagyta jóvá. Az építész a teljesen észrevehetetlen csövezésű HI-FOG nagynyomású vízködös oltóberendezés megoldását választotta.
 
A nagynyomású vízködös oltóberendezés alkalmazhatóságát nem számítások, hanem valósméretű tűztesztek alapján hagyja jóvá a tanúsító szervezet (az adott esetben az ügyben illetékes tűzvédelmi hatóság).
 
A Credit Valley Kórház ragasztott fa tartószerkezetének valós méretű tűztesztjét Nemzeti Kutatási Tanács (National Research Council) laboratóriumában végezték el.
 
A tesztelt megoldás lényege, hogy a tartószerkezetek mellé tervezett lámpaoszlopokba az oltás szempontjából optimálisan elhelyezett szórófejeket integráltak, amelyeket tűz esetén a csarnokban elhelyezett lángérzékelők jelére indít az oltásvezérlő központ.
 
A teszt során a védeni kívánt szerkezeteknek megfelelő mintadarabot agy közel 7 m2-es heptán kádba helyezték és 15 mp-es előégetést követően a jóváhagyást igénylő elrendezés szerint kialakított vízködös oltórendszer rendkívül kevés oltóanyag felhasználásával nyomta el a 6 MW-os tüzet. Az utólagos szemrevételezés során a védett szerkezeten sem égésnyomot, sem koromlerakódást nem találtak, a hatóság a megoldást jóváhagyta. A teszt költségeit az építtető és a Kanadai Faipari Szövetség közösen viselték.
 
 
Mivel a fent vázolt oltástechnika és engedélyeztetési eljárás Magyarországon is elfogadott, az nagymértékben segítheti a fa- és fahelyettesítő faalapanyagú termékek megfelelő mértékű alkalmazását.
 
 
Nádor András
ügyvezető igazgató
Ventor Tűzvédelmi Kft., Szentendre

Vissza

Ezt a hírt eddig 2552 látogató olvasta.