Híreink

Kérdések és válaszok a beépített tűzjelző- és oltóberendezésekről

2008. december 05.

Milyen módon kell a kézi jelzésadókat jelölni? Milyen időközönként kell elvégeztetni a félstabil habbal oltó berendezések felülvizsgálatát? A felülvizsgálat során mit kell ellenőrizni? Ezekre a többször feltett kérdésekre válaszoltak az OKF szakemberei.


1. Milyen módon kell a kézi jelzésadókat jelölni?
 
A 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelettel közzétett Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 2. rész IV. fejezet 4.12.1. pontja kimondja: „Gondoskodni kell arról, hogy a tűzjelző berendezés minden elemét egyértelműen lehessen azonosítani, továbbá, hogy a központ jelzését könnyen a jelző eszközhöz lehessen kapcsolni.”
A fejezet 4.12.2. pontja kimondja: „Az automatikus érzékelők, kézi jelzésadók, hangjelzők, fényjelzők, vezetékágak, elosztók, stb. azonosítására feliratozást (címkéket) kell alkalmazni.”
Az OTSZ 5. rész II. fejezet 3.14. pontja kimondja: „ A közmű nyitó- és zárószerkezetet, a füstelvezető kezelőszerkezetet, a nyomásfokozó szivattyú kapcsolóját, valamint a beépített tűzvédelmi berendezés kézi kezelő szerkezetét és a közvetlen tűzjelző távbeszélő készüléket jól láthatóan meg kell jelölni.”
 
Az MSZ EN 54-11 szabvány Tűzérzékelő és tűzjelző rendszerek. 11. rész: Kézi jelzésadók (angol nyelvű) 4.7. pontja kimondja:
„4.7. Construction and design
4.7.3.2. Symbols and lettering on the front face
4.7.3.2.1. On the front face above the operating face and central to the vertical centre line shall be the symbol in accordance with figure 3a. This symbol may be supplemented with the word „FIRE”, or equivalent words in the national language. The height of the symbol shall be on the front face and above the operating face and central to the vertical centre line. The height of the symbol shall be at least 0.15 a and the height of the lettering shall not exceed the height of the symbol. Thew lettering shall be in accordance with ISO 3098-0:1997, ’lettering type B, vertical (V)’. Symbols and lettering shall be white in accordance with ISO 3864:1984.”
 
„4.7. Szerkezet és kialakítás
4.7.3.2. Jelek és feliratok az elülső felületen
4.7.3.2.1. Az elülső felületen a működtető felület fölött és a függőleges középvonal közepénél legyen egy a 3a ábrának megfelelő jel. Ez a jel kiegészíthető a „FIRE” szóval, vagy a nemzeti nyelven ezzel azonos szavakkal. Ez a kombináció az elülső felületen, a működtető felület fölött, és a függőleges középvonal közepénél legyen. A jel magassága legalább 0,15 a (az elülső felület magassága: 85 mm ≤ a ≤ 135 mm) legyen és a feliratozás nem haladhatja meg a jel magasságát. A feliratozás legyen összhangban az ISO 3098-0:1997 szabvánnyal, „B típusú feliratozás, függőleges (V)”. A jelek és feliratok az ISO 3864:1984 szabványnak megfelelő fehér színűek legyenek.”
 
Az MSZ EN 54-11 szabvány 4.7.3.3. pontja kimondja:
„4.7.3.3. Symbols and lettering on the operating face
4.7.3.3.1. The operating face of type A manual call points shall be marked with symbol in accordance with figures 3c. The operating face of type B manual call points shall be marked with the symbolsin element and shall remain clearly visible when thefrangible element is broken or displaced.These symbols may be supplemented by appropriate words for instruction. Where supplementary wording is used, this shall indicate position and/or operating action (e.g. ’PRESS HERE’).
These symbols and lettering for any supplementary instructions shall be black with the black area not exceeding 10% of the area of the operating face.
NOTE                    A suitable black colour is specified in ISO 3864:1984.”
 
„4.7.3.3. Jelek és feliratozás a működtető felületen
4.7.3.3.1. Az „A” típusú kézi jelzésadók működtető felülete legyen megjelölve a 3c ábrának megfelelő jellel. A „B” típusú kézi jelzésadók működtető felülete legyen megjelölve a 3b és 3d ábráknak megfelelően. A 3b ábrának megfelelő jel mutasson a működtető elemre és maradjon tisztán látható, amikor a törékeny elem be van törve, vagy el van távolítva. Ezek a jelek kiegészíthetők a megfelelő szavakkal útmutatásként. Ahol kiegészítő szavakat használnak, azok jelezzék a helyzetet és/vagy a működtetési tevékenységet (pl.: „ITT NYOMJA MEG”).
Bármely kiegészítő útmutatóra vonatkozó jel és felirat legyen fekete színű, úgy, hogy a fekete terület ne lépje túl a működtető felület területének 10 %-át.
MEGJEGYZÉS     Egy megfelelő fekete szín az ISO 3864:1984 szabványban van meghatározva.
 
Az előzőekben leírtak alapján megállapítható, hogy az OTSZ előírja a kézi jelzésadók azonosítását, jelölését, de az azonosító címke tartalmáról nem rendelkezik. A vonatkozó
MSZ EN 54-11 szabvány már konkrétan rögzíti a jelölésre használható szimbólumot továbbá az ezt kiegészítő feliratozást. Amennyiben a beépített tűzjelző berendezés elemei megfelelnek az MSZ EN 54-11 szabvány sorozatnak, úgy a hatósági engedélyezési eljárás valamint a tűzvédelmi ellenőrzések során a szabványban rögzítettek betartása megkövetelhető.
 
 
2. Milyen időközönként kell elvégeztetni a félstabil habbal oltó berendezések felülvizsgálatát, a felülvizsgálat során mit kell ellenőrizni?
 
Az OTSZ 2. rész II. fejezet 1. pontja kimondja:
„ 1. Általános előírás
E fejezet valamennyi beépített tűzoltó berendezésre előírásokat állapít meg, melyeket az egyes oltóberendezésre vonatkozó speciális előírások hiányában kell alkalmazni.”
 
A fejezet 5. pontja rendelkezik a tűzoltó berendezések felülvizsgálatáról.
„5.1. Az üzemeltető köteles legalább évenként a teljes berendezést tűzvédelmi karbantartói szakvizsgával rendelkező, a berendezés felülvizsgálati-karbantartási előírásait ismerő személlyel felülvizsgáltatni.
5.2. A felülvizsgálat során a műszaki specifikációk, és gyártói előírások figyelembevételével ellenőrizni kell a következőket:
a)      az oltóberendezés általános állapotát,
b)      az oltóberendezés környezetét annak működésével összefüggésben,
c)      az oltóanyag mennyiséget (térfogat, tömeg vagy nyomás paraméterek vizsgálatával),
d)      az indító-, a jelző-, és a kiegészítő berendezések működését,
e)      a tartalék oltóanyag és egyéb tartalék anyagok mennyiségét,
f)        az ismételt vizsgálatot igénylő berendezések legutolsó próbájának az időpontját (nyomáspróba, stb.),
g)      a karbantartási munkák (víztelenítés, stb.) végrehajtását,
h)      az üzemeltetési naplót,
i)        az oltóberendezés üzemképességét éles próbával egybekötve.”
 
 
 
Az oltóberendezésre vonatkozó speciális előírás, az MSZ 9779/1-4 szabványsorozat - mely félévenkénti felülvizsgálatot írt elő - 2008. szeptember 1-vel visszavonásra került.
A visszavonásról szóló jegyzék a Szabványügyi közlöny 60. évfolyam, 9. számában (2008. szeptember) került közzétételre.
 
A fentiek alapján 2008. szeptember 1-ig elfogadható volt az MSZ 9779 szabványsorozatban foglaltaknak megfelelően elvégzett felülvizsgálat, míg szeptember 1. után a beépített habbal oltó berendezésekre az OTSZ 2. rész II. fejezetében leírtakat kell alkalmazni.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2227 látogató olvasta.