Híreink

Hogyan forgalmazhatók tűzoltó-technikai termékek?

2009. január 05.

Tűzoltó-technikai termék forgalmazása, beépítése, alkalmazása, készenlétben tartása milyen igazoló iratok (igazolások, tanúsítványok) alapján történhet? Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet kiadását követően hogyan fogadhatók el a külföldi tanúsítványok?


Tűzoltó-technikai termék magyarországi forgalmazását, beépítését, használatát és készenlétben tartását a tűz elleni védekezésről, műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. tv. 13. §-a szabályozza. A Ttv. 13. § (1) bekezdése szerint csak olyan tűzoltó-technikai terméket lehet forgalomba hozni, beépíteni, használni, készenlétben tartani, amely rendelkezik tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvánnyal.
 
A Ttv. 13. § (3) bekezdése alapján az a tűzoltó-technikai termék, amely rendelkezik az Európai Unió területén, bejegyzett testület (Notified Body) által kiállított igazolással, illetve tanúsítvánnyal – amely hitelt érdemlően igazolja, hogy a tűzoltó-technikai termék a rá vonatkozó honosított harmonizált szabvány(ok)nak megfelel – Magyarországon szabadon forgalmazható, beépíthető, használható, készenlétben tartható. Természetesen, ha a tűzoltó-technikai termékre van magyar előírás, az annak való megfelelőséget igazolni kell.
 
Ez alapján az eljáró tűzoltóságoknak a hatósági, szakhatósági munka során el kell fogadni az EU területén kijelölt szervezet által kiállított megfelelőségi igazolást, tanúsítványt.
 
Ilyen esetben az ügyintézés során az ügyféltől bekérhető a tűzoltó-technikai termékre vonatkozó külföldi tanúsítvány, megfelelőségi igazolás magyar nyelvű fordítása, vagy a fordítás történhet a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) nyelvhasználatra vonatkozó 9-11. §-ai szerint.
 
Azokra a tűzoltó-technikai termékekre, amelyekre nincs tűzvédelmi biztonságossági követelmény (honosított harmonizált szabvány, jogszabály), továbbra is a tűzvédelmi hatóság (OKF) vizsgálaton alapuló engedélyével hozhatók forgalomba.
 
Az EU bejegyzett testületeiről bővebb információ az alábbi weblapon található:
 
Az Építési Termékek Irányelvhez tartozó harmonizált szabványokról, és az azoknak való megfelelés tanúsítására kijelölt szervezetekről az alábbi linken található bővebb információ:
http://ec.europa.eu/enterprise/newapproach/nando/index.cfm?fuseaction=cpd.hs

Vissza

Ezt a hírt eddig 2395 látogató olvasta.