Híreink

Újabb ellenőrző eszköz a tűzoltók biztonságáért

2009. január 05.

A tűzoltók bevetésbiztonsága érdekében újabb előrelépésként az új, létszám és bevetési idő ellenőrző készülékekből, az úgynevezett „KONTROLLERBŐL” 40 db adott át a Budapesti Tűzoltó Szövetség a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságnak.


Mint ismeretes a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett a nagyobb, bonyolultabb helyszíneken beavatkozó tűzoltók biztonságának szavatolása érdekében.
Az új készülékek is ezt segítik elő. Használatukkal az alábbi információk kísérhetők figyelemmel:
-         a bevetett gépjárműfecskendő hívóneve
-         a bevetett létszám beosztás szerint
-         az eltelt bevetési idő beosztásonként LED-es kijelzéssel, figyelmeztető hangjelzéssel
-         A Bodyguard nélküli légzőkészülékekkel is használható úgy, hogy egy karabiner segítségével a rövidzár dugót rögzítjük a hevederzethez.
 
A készülék használata
 
A Bodyguard készenlétbe helyezését követően használója a kulcson elhelyezett fém rövidzár dugót csatlakoztatja a beosztásának megfelelő helyre. A megfelelő csatlakozást az aljzat felett elhelyezett zöld színű LED folyamatos világítása jelzi. Ezzel egy időben indul a csatorna időszámlálója, 10 perc elteltével a felette lévő piros LED elkezd villogni jelezve, hogy a bevetési időből 10 perc eltelt. Ezt követően 10 perc múlva a LED folyamatosan pirosan világít és megszólal egy figyelmeztető hangjelzés, jelezve hogy a légzőkészüléket a beavatkozó tűzoltó 20 perce használja.
 
A gyakorlatokon tapasztaltak alapján 20 perc elteltével a palackban a nyomás kb.120-150 bár, ezzel az értékkel a kárterület biztonságosan elhagyható. 
 
A KONTROLLER, a hátulján elhelyezett mágnes lap segítségével a legénységi fülkében rögzíthető.
 
A kárhelyre történő kiérkezést követően a gépkocsivezető a készülék segítségével kísérheti figyelemmel a beavatkozókat (az eszközt a szivattyútér közelében is elhelyezheti).
A figyelmeztető hangjelzést követően a gépjárművezető vagy a BtSz, felhívja a figyelmét a beavatkozó tűzoltónak vagy tűzoltásvezetőnek, hogy a bevetési időből 20 perc eltelt.
A rövidzár dugó eltávolításakor a készülék készenlétbe kerül, újbóli csatlakozást követően a számlálás kezdődik elölről.
 
Összességében megállapítható, hogy ezen eszközök segítségével gyorsan áttekinthető és folyamatosan követhető a kárterületen beavatkozó tűzoltók létszáma, eltelt bevetési ideje, az eszközök megfelelő taktikai elhelyezésével a rajok tartózkodási helye.
 
Bandúr Pál tű. őrgy, Somogyi Dávid tű. szds.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2499 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: