Híreink

Könyvajánló: Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése

2009. január 12.

Jármai Károly – Iványi Miklós Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése című könyve bevezetés az acélszerkezetekkel kapcsolatos európai szabványokba és alkalmazásukba. Az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb műszaki tevékenysége az úgynevezett Tartószerkezeti Eurocode-ok kidolgozása volt. E szabványsorozat előkészítése, összeállítása és a bennük foglalt előírások megismertetése rendkívül nagy feladat, hiszen igen különböző mérnöki módszereket, eljárásokat és szokásokat kell harmonizálni.


A szerzőpárosnak már jelent meg könyve e tématerületen: Jármai,K.,Iványi,M. Gazdaságos fémszerkezetek analízise és tervezése, Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2001, 226 old. A mostani könyvük ennek bizonyos szempontból folytatása.
 
A könyv azt tűzi ki célul, hogy acélszerkezetek tűzteherre történő méretezésével foglalkozzon, a dolog természetéből adódóan teljes körű ismertetést nem vállal, hanem arra törekszik, hogy az alapelveket megismertesse, a részletek vonatkozásában eligazítást adjon és egyszerű számpélda segítségével bemutassa a követendő eljárásokat. A könyv feldolgozza a tűzteherrel és hatásával foglalkozó európai szabványokat.
 
A könyv 19 fejezetből áll. Foglalkozik az Eurocode szabvány-sorozattal, részletesen az Eurocode 1 és Eurocode 3 szabványokkal.
 
A stabilitási viselkedés elemzése a Lemezhorpadás és a keresztmetszetek osztályozása, a Húzott elemek, az Oszlopok, az Oldalirányban megtámasztott és nem megtámasztott gerendák, a Nyomott-hajlított rudak fejezetekben találhatók. Külön foglalkozik az acélszerkezetek kapcsolataival. Az Acélszerkezetek viselkedése tűzteherre, a Szerkezeti elemek tervezése tűzteherre az Eurocode szerint, az Acélszerkezeti elemek tűzteherre való tervezésének számpéldája fejezetek a tűzvédelmi számításokat foglalják magukban. Külön fejezet foglalkozik az optimális méretezés újabb módszereivel, a költségszámításokkal és függvény-közelítésekkel.
 
Számpélda mutatja be az optimálás és a tűzvédelmi tervezés összekapcsolását tartály alátámasztó acélkeret és épület acélkereténél. Végül a tűzvédő bevonatok, borítások alkalmazása kerül bemutatásra.
A könyv a segít tájékozódni az Eurocode 3 szövevényes rendszerében, kiegészítve azt a tervező számára hasznos részletekkel. Reális modelleken bemutatott szempontokkal segítheti a tervezőket, kutatókat, gyártókat és hallgatókat jobb, optimális, versenyképes szerkezet-megoldások kifejlesztésében. A könyvet hasznosan forgathatják a gyakorló szakemberek, mérnökök és az egyetemi hallgatók egyaránt.
 
 
Jármai,K.,Iványi,M.: Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése, Bevezetés az acélszerkezetekkel kapcsolatos európai szabványokba és alkalmazásukba.
Gazdász-Elasztik Kft. Miskolc, 259 old. 2008. ISBN 978-963-87738-4-5
 
Megvásárolható a következő címen:
 
Két Könyvész Kft. 3515 Miskolc, Egyetemváros, tel/fax. +46-361564,
xkbolt@uni-miskolc.hu (4.600.-Ft + postaköltség)

Vissza

Ezt a hírt eddig 2721 látogató olvasta.