Híreink

A védelem működött, de elázott a gyógyszertár

2009. január 12.

2008. november 01.-én tűzeset történ egy kisvárosi bevásárlóközponton belül kialakított gyógyszertárban. Ezen a munkaszüneti napon a városban ez a gyógyszertár volt az ügyeletes. A két dolgozó közül az egyik az eladást végezte, míg a társa a laborban a vacsorát készítette elő (krumplit hámozott), majd egy lábosban olajat tett fel az elektromos rezsóra. Ezt követően a gyógyszertárba újabb vásárlók érkeztek, emiatt az eladótérbe kellett mennie, segíteni.


Az olaj hőmérséklete fokozatosan emelkedett, majd meggyulladt. A kezdődő tüzet a tűzjelző érzékelte, és jelzést adott. A jelzés továbbításra került a tűzoltóságra is. A hőmérséklet emelkedésének hatására a pult fölött lévő sprinkler fej eldurrant, és szinte pillanatok alatt eloltotta a tüzet. (a víz hatására az álmennyezeti lap ráesett a lábosra, főzőre –ez látható a képeken)
A beépített tűzvédelmi rendszer jól működött. A történet eddig lehetne akár sikertörténet is. Mégis milyen problémák keletkeztek a tűz eloltása után?
Mivel a tűzeset munkaszüneti időben keletkezett, így az áruházban sem személyzet, sem biztonsági szolgálat nem volt. Az épületnek csak olyan külső őrzése volt, hogy a biztonsági őrnek nem volt kulcsa az áruházhoz. Az ügyeletes igazgató a riasztás után 21 perc múlva érkezett ki, és eddig a működő sprinklerfej tette a dolgát, és „oltotta” az alatta lévő területet, és áztatta a berendezési tárgyakat.
Hiába volt tűzoltósági átjelzés, hiába volt kint a tűzoltóság, a sprinkler gépházba bemenni nem tudtak, így a sprinkler okozta másodlagos kárt megakadályozni nem tudták.
Ugyanez az esemény zajlana le éjszakai időszakban is.
Ismét felvetődik a tűzoltósági kulcsszéf utólagos beépítésének szükségessége. DE!!! Amennyiben ezt a bevásárló központot az új OTSZ szerint terveznék, és építenék meg, tekintettel a 3.000 m2-es méretére, nem kellene tűzoltósági kulcsszéfet beépíteni. Érdemes lenne a szabályozást újragondolni.

Vissza

Ezt a hírt eddig 3196 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: