Híreink

Tűzoltó bot - a Svédek szerint nem forgalmazható

2009. január 12.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) részéről az OKF Megelőzési és Piacfelügyeleti Főosztályára riasztás érkezett, mely szerint a svéd tűzvédelmi hatóság kifogásolta egy tűzoltó eszköz – a tűzoltó bot - forgalmazását Svédországban. Ilyen eszköz hazánkban is forgalomban van.


A Svédek által kifogásolt tűzoltó eszköz egy úgynevezett tűzoltó bot, melyhez hasonló Magyarországon is forgalomban van, és rendelkezik az OKF forgalmazási engedélyével. A svéd hatóság azt kifogásolta, hogy
• az eszközön a címkézés alkalmas a felhasználó megtévesztésére és
• téves biztonságérzetet nyújt, valamint
• a tűzoltó eszköz nem felel meg a tűzoltó készülékekre vonatkozó EN-3 szabványsorozat előírásainak.

Az OKF álláspontja szerint a tűzoltó eszköz valóban nem felel meg az EN-3 szabványsorozat előírásainak, mivel a tűzoltó bot nem minősül tűzoltó készüléknek. (Ez egy szabványon kívüli termék, amely Magyarországon ennek megfelelően lett engedélyezve.)

A Magyarországon forgalomban lévő tűzoltó bot címkézése nem utal az EN-3 szabványsorozatnak való megfelelésre, továbbá nem tartalmaz a felhasználó megtévesztésre alkalmas feliratot, jelölést. Ezért magyar hatósági intézkedést az ügyben nem tartottak indokoltnak. Az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) részére észrevételeikről és a Magyarországon forgalomban lévő tűzoltó botról tájékoztatót küldtek.

Vissza

Ezt a hírt eddig 3215 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: