Híreink

Új Országos Tűzvédelmi Szabályzat lesz!?

2009. január 27.

A ma még újnak számító Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet 2008. május 22-én lépett hatályba. Az eltelt viszonylag idő alatt, az alkalmazás során sok szakmai és formai kérdés vetődött fel a tervezők és a hatóságok részéről. A feltett kérdések, felvetések több olyan jogszabályi előírásra hívták fel a figyelmet, melyek a megfelelő színvonalú gyakorlati alkalmazás érdekében további pontosításokat igényelnek. Sőt egyes észrevételek az OTSZ előírási közötti ellentmondásokra hívták fel a figyelmet. Ma úgy tűnik a módosítás helyett új OTSZ-t adnak ki.


A gyakorlati tapasztalatok alapján eredetileg az OTSZ módosítását tervezték. Ezt a módosítást jogtechnikailag lehetővé tette az, hogy az Önkormányzati Minisztérium 2008. II. félévi jogalkotási ütemtervében szerepelt az OTSZ módosítása, melyet 2008. szeptember 30-ig kellett az OKF-nek elkészíteni.
A szűk határidőt az indokolta, hogy az OTSZ villámvédelemre vonatkozó szabályozása a honosított európai szabvány miatt 2009. február 1-től már nem alkalmazható. Ezért abból indultak ki, hogy 2009. február 1-én az OTSZ módosításának is hatályba kell lépnie.
 
A módosítás elkészítéséhez munkacsoportot hoztak létre.
Tagjai:
  • a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége,
  • az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.,
  • a Magyar Építész Kamara,
  • a Magyar Mérnöki Kamara,
  • a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata,
  • a Magyar Építőanyagipari Szövetség,
  • a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, valamint
  • az OKF szakértői.
 
A munkacsoport alapvető célkitűzése volt, hogy javítson a műszaki követelményrendszer rugalmasságán, nagyobb teret engedjen a tervezői szabadságnak, és beépítsék a jogszabály hatályba lépésétől eltelt időszak alatt összegyűjtött szakmai tapasztalatokat.  
 
Az új szövegtervezet 2008. szeptember 1-én készült el. Majd az OKF a Magyar Építész Kamarával egyeztetést folytatott az építési eljárásokba bevonásra kerülő tűzvédelmi szakértők ről, amelyről egyfajta kompromisszumos javaslat került a tervezetbe. Ezt a szövegtervezet változatot ismét elküldték a szakmai szervezetekhez véleményezésre, s a visszaérkezett módosítási javaslatokat bedolgozták a szövegbe.
 
A végső szövegtervezetet 2008. szeptember 29-én OTSZ bizottsági tagsági ülésen tárgyalták, amelyet a résztvevők elfogadtak. Így elkészült az OTSZ kiadásáról szóló – 2008. május 22-től hatályos – 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet módosítási koncepciója.
Ezt követően az ÖM részére 2008. szeptember 30-án megküldték a tervezetet, majd az onnan érkezett észrevételeket figyelembe véve ismét pontosítottak a szövegen. Ezt az újabb módosított változatot ill. annak egységes szerkezetbe foglalt változatát 2008. november 25-én a minisztérium részére megküldték.
2008. november 27-én az ÖM értekezleten már felmerült annak a valószínűsége, hogy a módosított OTSZ új jogszabályként kerül kihirdetésre.
A közben zajló minisztériumi egyeztetéseken olyan jogi álláspont alakult ki, hogy az eredetileg sürgetőnek vélt villámvédelmi szabvány megjelenése és a régi hatályon kívül helyezése nem okoz problémát. A jogszabály betartása kötelező a szabvány pedig önkéntes, így a ma hatályos OTSZ előírásait kell betartani.
 
Ebből következően az elvégzett munka nem vész kárba, de nem az OTSZ módosítására, hanem új OTSZ kiadására kerül sor!
Az új OTSZ – információink szerint – az OTÉK-hez hasonló formában jelenik majd meg.  

Vissza

Ezt a hírt eddig 3644 látogató olvasta.