Híreink

Mit olvashatunk a VÉDELEM 2009. évi első számában?

2009. január 26.

A 16. évfolyamába lépett lap február elején az előfizetőkhöz kerülő első számában talán a szokásosnál is sokoldalúbb válogatás olvasható tűzmegelőzés, a tűzoltás és a műszaki mentés aktuális kérdéseiről. A 22 cikk, tanulmány rövid ismertesével igyekszünk előzetest adni és felkelteni az érdeklődést az írott tartalom iránt.


Fókuszban
 
Skobrák Róbert, Pólik Gyula
Gáztócsa - a robbanásveszély kialakulása, sajátosságai és elhárítása
Cseppfolyós gáztócsa alakulhat ki a nyomás alatt cseppfolyósított gázok szabadba kerülésekor nyomáson, illetve mélyhűtéssel cseppfolyósított gázt tartalmazó tartály sérülése esetén is. A végeredmény azonban ugyanaz: mélyhűtött cseppfolyós gáztócsa marad a helyszínen. Melyek a beavatkozás szempontjai?
 
 
Skobrák Róbert, Pólik Gyula
Gázfelhő - a robbanásveszély kialakulása és sajátosságai
A szabadba kerülő gázok által okozott veszélyhelyzetek legnehezebben kezelhető, de leggyakrabban előforduló típusa a robbanóképes gázfelhő. Gázfelhő kialakulásával szinte mindegyik esetben számolnunk kell. A robbanóképes gázfelhő meggyulladása vezet az UVCE típusú térrobbanás bekövetkezéséhez. Mi a tűzoltók teendője ilyen helyzetekben?
 
Németh Zsolt
Vegyi-helyzet felderítés TVS-3 ML mikro-meteorológiai állomással
Egy gázfelhő lehetséges mozgásának felderítésében az időjárásnak és az ebből fakadó terjedés előrejelzésnek fontos szerepe van. Milyen információkat kaphat a kárelhárítás vezetője a mikro-meteorológiai adatokból?
 
Informatika
 
Oláh Attila
ESRI FlexAPI alapú bevetés irányítási rendszer
A bonyolult helyzetek megkövetelik a modern bevetés irányítást! Ez, pedig ma már szinte elképzelhetetlen az együttműködő szervezetek és azok egységeinek pontos helymeghatározáson alapuló irányítása, valamint a megfelelő téradatbázisok azonnali rendelkezésre állása nélkül.
 
Tanulmány
 
Szűts Jenő
A lángérzékelők üzembe helyezése, karbantartása
A tanulmányban megpróbáljuk összefoglalni a lángérzékelők üzemképesség és érzékenység ellenőrzésének legelterjedtebb módszereit, berendezéseit, végül az eszközök üzembe helyezésekor és karbantartásakor elvégzendő feladatokat ismertetjük. Karbantartók, ellenőrök, hatóságok figyelmébe ajánljuk azt a sorozatot, amelyet a gázérzékelőkről közlünk lapszámról lapszámra.
 
Kutatás
 
Heizler György
Épülettűz kísérlet Prága mellett
A Prágai Műszaki Egyetem szervezésében és több építőanyag gyártó cég közreműködésével -2008 szeptember 18-án - egy 18x12x4 méteres épületben végeztek égetési kísérletet a Prága melletti Mokrsko-ban. A tűzteszt fő célja a hőmérséklet és a tűzállóképesség közötti kapcsolatot vizsgálata volt. Ennek érdekében a nem éghető anyagú szerkezetekből épített objektumot szabványos tűzhatásnak tettek ki és közben mérték a szerkezetek viselkedését.
 
Érces Ferenc
Gondolatok a Mokrsko-i tűzteszten tapasztaltakról
A tűzteszt egyik célja az egyes épületszerkezetek viselkedésének és egymásra hatásának vizsgálata. A szimulált irodaépület alkotói ezért arra törekedtek, hogy a napi gyakorlatban előforduló épületszerkezetek és szerkezeti csomópontok közül minél többet alkalmazzanak. A kísérlet eredményességét nagyban befolyásolta, hogy igyekezetük sikerrel járt.
 
Technika
 
Szabó Imre
Az új Rosenbauer műszaki mentőszerek
Közbeszerzési eljárás eredményeképpen a Rosenbauer gyár 3 db középkategóriájú műszaki mentőgépjármű szállítására kapott lehetőséget. A járművek utolsó ellenőrző vizsgálatára december első napjaiban került sor a gyártó leondingi telephelyén és a közelében lévő tesztpályán.
 
Greffer József
HEROS Mini Rescue könnyű kategóriájú műszaki mentő
19 darab kis hazai közúti gyorsbeavatkozó készült a HEROS-nál, olyan, amely a közúti baleseteknél nagyon hasznos segítőtárs lehet a sérült járművekből a gyors és szakszerű élet- és vagyonmentés végrehajtására.
Bár tudom, hogy minden egyéni vélemény szubjektív, de ki merem jelenteni, hogy gépjárműves szemmel ez a műszaki mentő, mint tűzoltó autó nagyon szépre sikerült.- írja szerzőnk.
 
Szabályozás
 
Egészségügyi létesítmények kiürítése az új OTSZ szerint
A Védelem 2008/6-os számában (40-41. oldal) bemutatott újdonság – a menekülő lépcsőház – kapcsán érdemes megvizsgálni mi változott a szabályozásban? Az OTSZ 5. rész I/7. fejezete szabályozza a mozgásukban és/vagy cselekvőképességükben korlátozott személyek épületből való kiürítésének követelményeit. A szabályozás sajátos módon az orvosi felügyelettől teszi függővé a követelményeket.
 
Olasz Lajos
Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata
Az új, hatályos OTSZ 3. rész IV. fejezete hiánypótló rendelkezés. Szabályozza az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálatának menetét, a felülvizsgálat feltételeit. Mit, hogyan kell végezni és miért – erre kapunk választ.
 
Milyen vizsgálatot kell végezni a villamos berendezésen a használatba vétel előtt?
Eltérő vélemények vannak a tűzoltó kollégák között ebben a kérdésben. Mi lehet az oka az eltérő értelmezésnek?
 
Szakirodalom
 
Könyvajánló: Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése
Az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb műszaki tevékenysége az úgynevezett Tartószerkezeti Eurocode-ok kidolgozása volt. E szabványsorozat előkészítése, összeállítása és a bennük foglalt előírások megismertetése rendkívül nagy feladat, hiszen igen különböző mérnöki módszereket, eljárásokat és szokásokat kell harmonizálni. Jármai Károly – Iványi Miklós, Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése című könyve bevezetés az acélszerkezetekkel kapcsolatos európai szabványokba és alkalmazásukba.
 
Képzés
 
Nagy Zoltán
Hibrid rendszerű járművek hajtásmódjának felépítése és veszélyforrásai
Az egyre terjedő környezetkímélő hibrid járművek nagyfeszültségű elektromotorjai és akkumulátorai a műszaki mentésnél speciális figyelmet igényelnek. Milyen veszélyek leselkednek a sérültekre és a beavatkozókra?
 
Adorján Attila
Hogyan válasszuk hordozható gázkoncentráció mérőt? II.
Az első cikkben (Védelem 2008. 6 – 22. oldal) áttekintést kaptunk a kiválasztás engedélyezési (ATEX robbanásbiztos kivitel és méréstani) valamint műszaki-technikai (reakció idő, pontosság, drift, élettartam, IP 67 védelem) oldaláról. Ebben a részben gyakorlati-technikai oldalról közelítjük meg a személyi és hordozható mérőműszerek felhasználhatóságát.
 
Fórum
 
Oláh Richárd
Térinformatikai támogatás a tűzoltóságok munkájához
Napjainkban a segítségnyújtás egyik legfontosabb eleme a naprakész és gyorsan elérhető információ, amely a tűzoltóságok esetében a térkép és a hozzájuk kapcsolható adatok. A híradó és a szerek, valamint a parancsnokságok közötti egységes térképen és azonos adatokon alapuló kommunikáció meggyorsíthatja a segítségnyújtást és növelheti annak hatékonyságát.
 
Megelőzés
 
Nagy Katalin
Könnyű, gyors recept csarnoképületek természetes hő- és füstelvezetésének méretezéséhez
Számos változás történt a hő-és füstelvezetésben, miközben vannak, akik a tervezési részletekben „nagyvonalúak”, pedig a recept egyszerűnek tűnik „Végy egy közepes, vagy nagy csarnokot, aprítsd 800-1.600 m2-es darabokra ….”.Szakhatóságok receptkönyvébe is ajánljuk. A méretezés folyamata lépésről lépésre.
 
Szilágyi Csaba
Gépi és gravitációs hő- és füstelvezetés elemzése számítógépes tűzmodell segítségével
A számítógépes tűzmodellek, áramlástani modellek segítségével költségkímélő, esetleg olcsóbb megoldásokkal biztonságosabb épületeket tervezhetünk. Ezen túl a gépi és a természetes hő- és füstelvezetés összehasonlításába is betekinthetünk.
 
Trimoterm panelek – ásványgyapottal
A tűzvédelemben az éghetőség és a tűzzel szembeni ellenállás, építészeti szempontból az esztétikus és újszerű megjelenés, a kiváló műszaki paraméterek fontosak. Az ásványgyapottal szerelt Trimoterm panelek rendelkeznek ezekkel a jó tulajdonságokkal: jó hő- és hangszigetelők, ellenállnak a tűznek, víznek és levegőnek. Hol és hogyan használhatók?
 
Lestyán Mária
Lapostetők tűzvédelme - Miért a rendszer követelmény?
Az új OTSZ a lapostetőkre vonatkozó követelményeket is rendszerben határozza meg. A tűzesetek ugyanis azt mutatják, hogy jelentős tűzvédelmi kockázatot jelent, ha a rendszerben bevizsgált szisztémától az alkalmazás, beépítés során eltérnek. Az erre vonatkozó vizsgálatok tapasztalatait adjuk közre.
 
 
Munkabiztonság
 
Feicht Ferenc
Az új tűzoltósisak szabvány biztonsági követelményei
A bevetések során jelentkező megnövekedett igénybevételek - pl. extrém hőterhelés, megnövekedett mechanikai hatások, elektromos áram - a tűzoltósisakok védőképességi követelményeit megfogalmazó EN 443:1997 szabvány újra fogalmazását is szükségessé tették. Mi változott?
 
 
 
Cseffó Károly
PPV tűzoltási kísérletsorozat Hatvanban
Több szerv részvételével a túlnyomásos tűzoltás hatásainak megfigyelése, mérése, dokumentálása érdekében kutatási gyakorlatot tartottak 2008. október 21-én a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Hatvan-Nagygombosi gyakorlópályáján.
Mit jelent a pozitív nyomású tűzoltás? Milyen előzményei vannak és melyek a jövőbeni alkalmazás lehetőségei?

Vissza

Ezt a hírt eddig 2749 látogató olvasta.