Híreink

Játékszoftverből készült tűzvédelmi szimuláció

2009. február 10.

Új tűzvédelmi oktatóprogram készült. A Half-Life 2 játék grafikus motorját a Durham Egyetem kutatói átdolgozták, így a programban nem idegen lényeket kell lelőni, hanem egy szimuláció keretein belül gyakorolni lehet a tűzvédelmi szabályzat betartását.


A Durham Egyetem kutatói egy videojáték módosításával készítettek el a tűzvédelmi szimulátor programot. A csoport a Source motort használta, mely a Half-Life 2 játék alapja. Az alkalmazással létrehozták az egyetem épületének virtuális másolatát, melynek segítségével megvizsgálták az emberek viselkedését vészhelyzetben.
A gyakorlásban résztvevők közlése szerint, a virtuális környezet segít az embereknek begyakorolni az evakuációt, és segíthet felismerni az épület alaprajzával kapcsolatos problémákat. A végleges prezentációra – a híradások szerint – a hetekben kerülhet sor.
 
Az eddigi tapasztalatok szerint a szimuláció a legtöbb embernél működik, azonban azok a fiatalok, akik sokat játszanak számítógépes programokkal, néha különös eredményekkel szolgáltak. Például, amikor egy rutinos játékos meglátott egy ajtót, amely lángokban állt, gondolkodás nélkül megpróbált átfutni a tűzön anélkül, hogy másik kijáratot keresett volna. A játékos rutinnal nem rendelkező gyakorlatozók sokkal komolyabban vették a feladatot - adta hírül a BBC.
 
Forrás: Hírszerző.hu

További képek és videó a Durham Egyetem weboldalán.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1979 látogató olvasta.