Híreink

Változások az Iparibaleset-megelőzés szakhatósági eljárásaiban

2009. március 03.

A 2009. március 1-jén hatályba lépő, a Nemzeti Hírközlési Hatóság eljárásában közreműködő szakhatóságok kijelöléséről, valamint egyes szakhatósági közreműködések megszüntetéséről és módosításáról szóló 362/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet az ipari baleset-megelőzés területére vonatkozó jogszabályokban is több változást hozott. Ezeket foglaljuk össze röviden.


Mi változott?
 
A Korm. r. 44.§ 28. pontja értelmében a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 18/2006. (I. 26.) Korm. rendelet 1. § d) pontját hatályon kívül helyezték.
A Korm. r. 27.§-a a 18/2006. (I. 26.) Korm. rendelet 4.§-át 4/A. §-sal egészítette ki, mely szerint a kormány az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek megelőzése és az ellenük való védekezés engedélyezési és felügyeleti eljárásaiban a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalt szakhatóságként jelöli ki. A szakhatóság által vizsgálandó szakkérdéseket és tevékenységi köröket a módosított 5. melléklet 1. pont 1.3. alpontja határozza meg. Erre figyelemmel a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal veszélyes ipari üzemekre vonatkozó szakhatósági hozzájárulásának kiadásával kapcsolatos eljárásairól, valamint a veszélyes tevékenységekkel összefüggő adatközlési és bejelentési kötelezettségekről szóló 128/2005. (XII. 29.) GKM rendelet 2.§ a)-f) pontja hatályát veszti.
A Korm. r. 27.§-a meghatározza még, hogy az engedélyezési eljárásban hozott határozatot az illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőséggel is közölni kell.
 
 
A sajátos építményfajták körébe tartozó honvédelmi és katonai célú építményekre vonatkozó építésügyi hatósági engedélyezési eljárások szabályairól szóló 40/2002. (III. 21). Korm. rendelet 1. számú melléklete módosítása miatt a polgári védelmi ügyeket érintő szakhatósági (OKF) jogkör megszűnik. A Korm. r. 36.§ (2) bekezdése szerint azonban az eljárásban hozott határozatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal is közölni kell.
 
A Korm. r. 44.§ 29. pontja értelmében a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 12. számú mellékletének hatály vesztése következtében a külön jogszabály szerinti alsó küszöbértéket el nem érő, illetve elérő vagy meghaladó veszélyes anyagot tároló, előállító, felhasználó tevékenységnél a lakosság életének, életfeltételeinek védelmére kiterjedően közreműködő hatóságok (igazgatóságok, OKF) ezen kötelezettség alól mentesülnek.
A környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 347/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet módosítása ( Korm. r. 17.§ (2) bekezdés szerint a 32/A.§ (1) és (4) bekezdés) értelmében azonban az összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárásban, valamint a veszélyes anyagok és készítmények tárolása, előállítása, felhasználása tárgyában hozott határozatot az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal, a főváros területén a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatósággal is közölni kell. 
A Korm. r. 44.§ 52. pontja szerint a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet 5. számú, a veszélyes hulladékkal kapcsolatos engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok felsorolását tartalmazó melléklete hatályát veszti.
Ennek értelmében a katasztrófavédelmi szakkérdések vonatkozásában eljárt szervek (igazgatóság, OKF) ezen feladata megszűnik.
A környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 347/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet módosítása (Korm. r. 17.§ (2) bekezdés szerint a 32/A.§ (4) bekezdés) értelmében azonban a veszélyes hulladékok kezelése tárgyában hozott határozatot az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal, a főváros területén a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatósággal is közölni kell.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2397 látogató olvasta.