Híreink

Mi változik, miben lesz új az OTSZ 2009-ben?

2009. március 23.

Hosszú előkészítés után 2008-ban jelent meg egy tartalmában megújult Országos Tűzvédelmi Szabályzat. Ennek módosítása során született döntés: át kell szerkeszteni, és újat kell kiadni. A jogszabály tervezet szövege elkészült. Mi változik és miért, erre ad választ az előkészítés egyik levezénylője.


Módosításnak indult
 
Az OTSZ 2008. február 22.-i megjelenésével hosszú jogalkotási folyamat zárult le, mellyel egy európai alapokon nyugvó, új gondolkodásmódot követelő műszaki előírásrendszer jött létre. Az OTSZ megjelenését követően megjelent annak kritikája, előírásainak szakmai megkérdőjelezése. Valós problémaként jelentkezett, hogy a jogszabály megalkotása, megjelenése, illetve hatálybalépése között eltelt majd 4 évben jelentős változások következtek be a tűzvédelmet érintő egyes szakterületeken. Az európai csatlakozásból adódó szabvány harmonizációs kötelezettség olyan mértékben felgyorsította a műszaki követelmények változásait, hogy az OTSZ hatálybalépésével, annak módosítására történő felkészülési munka is kezdetét vette. A legfontosabb ilyen tűzvédelmi kihatású műszaki szabályozás módosítás a villámvédelem területét érinti.
 
A jogszabály módosítás előkészítése során alap célkitűzésként szerepelt, hogy egyrészt a tűzvédelmi érdekek érvényesítése mellett javítson a műszaki követelményrendszer általános használhatóságán, rugalmasságán, nagyobb teret engedve a tervezői szabadságnak a biztonság megtartása mellett. Másrészt, hogy a jogszabály bevezetésétől eltelt időszak OTSZ-szel kapcsolatos szakmai tapasztalatai a módosításba beépítésre kerüljenek, továbbá megjelenjenek az eddig feltárt szerkesztési, nyomdai hibák helyesbítései is. Az egyes részekben a módosítás mértéke jelentősen eltér.
 
A jogszabály módosítás kapcsán tartott egyeztetések során az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumi részéről felmerült, hogy a hatályos OTSZ szerkezete nem felel meg a jelenlegi jogalkotási elveknek, így nem támogatják a meglévő jogszabály módosítását, hanem új jogszabály kiadását kérik. Az így átszerkesztésre kerülő OTSZ-ben megszűnik a részekre, fejezetekre történő tagolás, és egységes szerkezetben, a §-ok folyamatos számozásával kerül kiadásra.
 
Részletek a VÉDELEM áprilisi számában Csuba Bendegúz írásában.

Vissza

Ezt a hírt eddig 3271 látogató olvasta.