Híreink

Panel lakóépületek energiatakarékos felújítása - panelprogram

2009. március 09.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Miniszter által az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatására kiírt pályázatok, népszerű nevén a Panelprogram, benyújtásának utolsó határideje 2008. szeptember 30. volt. Az ebben szereplő az épületek tűzvédelmét javító elemek kapcsán a tűzvédelmet érintő pályázati kritériumokat a hatóságnak ellenőriznie kell.


Az Új Magyarország Lakásfelújítási Program keretében befogadott panelpályázatokról 2008. december 16-án megszületett az első kormányzati döntés. Az ÖM a beérkezett pályázatok közül mintegy 4,3 milliárd Ft állami támogatás megítéléséről hozott döntést, mely 13.500 lakást érint.
Az ÖM Lakásügyi Főosztályának tájékoztatása alapján, a benyújtott pályázatok értékelése – a nagy mennyiségű pályázat benyújtása miatt – csak 2009. júniusára zárul le. Ennek megfelelően a pályázott kivitelezési munkák befejezése 2009-2011-ben várható.
Amennyiben a pályázat műszaki tartalma az LFP-2008-LA-2 sz. Pályázati útmutató III. fejezet 1/b, 2/a, 2/b, 2/c, 2/d, 3/a, 3/b, 3/c és 3/f pontokban leírt munkálatok valamelyikének elvégzésére vonatkozik, a munkák elvégzésének megfelelőségét az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltósággal véleményeztetni kell.
 
Az egyes területek:
1/b - Lépcsőházak hő-és füstelvezetésének korszerűsítése
2/a - Az épület valamennyi homlokzatának hőszigetelése
2/b - Homlokzati végfalak hőszigetelése
2/c - Az utolsó fűtött lakószint feletti födém teljes felületének hő-és vízszigetelése
2/d - Az első fűtött lakószint alatti födém hőszigetelése
3/a - Új szellőző rendszer kialakítása vagy meglévő felújítása
  • beépített tűzgátló csappantyú
  • beépített füstgátló csappantyú
  • beépített hő hatására duzzadó rács
3/b-c – Gépészeti aknák OTSZ szerinti kialakítása
3/f – Felvonó korszerűsítése vagy biztonsági felvonó létesítése
 
A tűzvédelmi hatóság a kivitelezési munkák lezárását követő eljárása során:
  • az előzetesen pozitívan elbírált tervdokumentációnak való megfelelést vizsgálja, illetve
  • nyilatkozik az elvégzett munkák, illetve a beépített anyagok, tűzvédelmi berendezések megfelelőségéről.
A Panelprogramhoz nem kapcsolódó egyéb felmerülő tűzvédelmi hiányosságok nem befolyásolhatják a kiadott vélemény tartalmát. Azokkal kapcsolatban – például szabálytalan rácsos lezárás tekintetében – hatósági ellenőrzést követően, önálló eljárás keretében intézkedik a hatóság.
Amennyiben a pályázatok véleményezésének időpontjában a 2/2002. (I. 23.) BM rendelet, valamint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 35/1996. (XII. 29.) BM rendelet előírásai voltak érvényben, a kivitelezési munkák megfelelőségét is e követelmények figyelembe vételével kell vizsgálni.
A panelépületek tűzvédelmi problémáinak Hivatásos Tűzoltóságok által történő véleményezését a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 34. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezések biztosítják. A Rendelet alapján a pályázati felhívás, illetőleg a pályázati útmutató tartalmazza a támogatási célon túl, a támogatás elnyerésének feltételeit, az eljárási szabályokat, a támogatás folyósítására megkötendő szerződés követelményrendszerét, valamint a pályázat tartalmi és formai követelményeit, a benyújtandó dokumentumok, adatlapok és nyilatkozatok listáját. A fenti jogszabályra, illetve a tűzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól szóló 79/2007. (IV. 24.) Korm. rendeletre történő hivatkozással a pályázatokhoz a tűzoltósági vélemények kiadhatók. Ugyanakkor a pályázati kiírás nem ad lehetőséget a véleményekben kikötések rögzítésére, így azok csak pozitív, illetve negatív döntést tartalmazhatnak.
A beadott kérelem illetékmentes.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2138 látogató olvasta.