Híreink

Rendkívüli időjárás és vis maior támogatás 2009-ben

2010. február 02.

A helyi önkormányzatok vis maior támogatása a 33/2009. (II. 20.) Korm. Rendeletben szabályozott. A magántulajdonban lévő lakóingatlanok helyreállításának, újjáépítésének feladatai alapesetben a tulajdonost terhelik, azonban az egyes természeti csapásokat követően a kormány határozatban dönthet az eseti kárenyhítésekről. Az ebben való közreműködés a felmérés, az események értékelése a katasztrófavédelem feladata. 2009-ben két ilyen nagy káresetsorozat volt.


2009. június 7-ei rendkívüli időjárás
 
2009. június 7-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Tiszavasvári- Vásárosnamény-Beregsurány vonalában kb. 10 km sávban jégesővel, heves széllökésekkel kísért vihar vonult végig jelentős károkat okozva a magán, az önkormányzati és egyházi tulajdonú ingatlanokban. Megjelent a vihar okozta károk enyhítéséről szóló 1094/2009.(VI.15.) Korm. határozat. A magántulajdonban keletkezett károkat érintően az érintett önkormányzatok a károk felmérését követően a települési igényüket a határozatban meghatározottak szerint 2009. június 30-ig terjeszthették elő.
 
A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 7853 károsult ingatlant vett nyilvántartásba, melyből 180 önkormányzati (29 pályázat), 7 648 pedig magántulajdonban van.
 
A magántulajdonban keletkezett károk enyhítésével kapcsolatosan vihart szenvedett 40 település közül 33 település nyújtott be támogatási igényt a MÁK felé. 2009. július 2-án az Önkormányzati Miniszter úr döntése alapján a 33 önkormányzat részére az igényelt támogatási összeg soron kívüli utalása megtörtént.
 
Az önkormányzati tulajdonú károk tekintetében az ÖM Önkormányzati és Lakásügyi Szakállamtitkárságra érkezett pályázatokkal kapcsolatban az Önkormányzati Minisztérium közleményében felsorolta a kárenyhítés teljesítését, megemlítve, hogy a 26 önkormányzat által benyújtott és a regionális fejlesztési tanács által októberben jóváhagyott épület-helyreállítási kérelmek szinte kivétel nélkül hiánypótlásra szorultak.
Nem tartalmazták a jogszabályban előírt elemeket, valamint, hogy a benyújtott igényben jelentős tételt képviseltek az azbeszt tartalmú pala hulladék megsemmisítésével kapcsolatos költségek. Tizennyolc önkormányzat már pótolta a hiányosságokat, esetükben döntés is született a vis maior támogatásról, míg 8 település kérelménél tovább tartott a hiánypótlás.
A fennmaradó kárigények enyhítése napokon belül megtörténik.
 
2009. június 24-28-ai rendkívüli időjárás
 
Vas megyében Kőszegen és környékén nagy mennyiségű csapadék és a vele együtt a hegyekből lezúduló sár okozott károkat mind az önkormányzati, mind a magántulajdonú ingatlanokban.
Az önkormányzati tulajdonú ingatlanokban keletkezett, vis maior káreseményeknek minősülő esetekben a megyei igazgatóság szakembereinek bevonásával a helyszíni vizsgálatok befejeződtek. Vis maior igényt 27 településről 177 építmény vonatkozásában fogalmaztak meg.Az érintett önkormányzatok közül 8 önkormányzatnak a Nyugat-dunántúli RegionálisFejlesztési Tanács nagy mennyiségű csapadék miatt védekezési többletkiadások támogatása címen 6 657 525 Ft-ot ítélt meg, míg a helyi önkormányzatok 2009. évi vis maior támogatása - ÖM tartalék keret terhére - 16 önkormányzat esetében 149,8 MFt-ot az ÖM jóváhagyott.
 
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1339 látogató olvasta.