Híreink

Seveso II. Irányelv módosítása - új veszélyes anyag besorolási rendszer (GHS)

2010. február 05.

Új fogalommal kell ismerkedni, ez a GHS (Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals), vagyis a Vegyi Anyagok Osztályozásának és Címkézésének Globálisan Harmonizált Rendszere. Ez az ENSZ által kidolgozott új veszélyes anyag besorolási rendszer, amely az Európai Unióban is bevezetésre került. Mi történt eddig ezen a téren és mi a további teendő?


Az Európai Unióban bevezetésre került a GHS (Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals), vagyis a Vegyi Anyagok Osztályozásának és Címkézésének Globálisan Harmonizált Rendszere, mely az ENSZ új veszélyes anyag besorolási rendszere.
 
A GHS célja egy egységes rendszer kialakítása a világon a veszélyes anyagok és keverékek osztályozására, szabályozására és a címkézésére vonatkozóan, illetve az emberi egészség és a környezet magas szintű védelmének biztosítása és a vegyi anyagok szabad mozgásának és kereskedelmének elősegítése világszerte.
 
A kiadást hosszú folyamat előzte meg. A GHS harmadik revíziójának közzététele 2007. júliusában történt meg.
A GHS jogszabályi bevezetése az Európai Parlament és a Tanács az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK rendeletével, azaz a CLP (Classification, Labelling and Packaging of substances and mixtures) rendelettel valósult meg, mely 2009. január 20-ával lépett hatályba.
 
A következő lépcsőfok a GHS, így a CLP szabályozás összehangolása a Seveso II. Irányelvvel, azaz annak 1. mellékletével, így alakulhat ki az egységes szabályozás a veszélyes anyagokat illetően.
Jelenleg folynak a vizsgálatok az Irányelv és a CLP összehangolásának módszereiről a különböző anyagcsoportok azonosítását illetően, mivel a CLP besorolási szabályok több területen eltérnek a hatályban lévő osztályozási renddel.
 
Folyamatban van az Irányelv 1. mellékletének átdolgozása is, ezek hazai jogrendbe való átültetése - az Irányelv módosításától függően - 2010-ben várható feladat. Ugyanakkor a GHS Seveso II. Irányelvbe való átültetése nem eredményezi egy következő Seveso II. Irányelv kidolgozását, nem lesz lényeges szabályozási változás, csupán a jelenlegi irányelv 1. melléklete fog megváltozni.
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1473 látogató olvasta.