Híreink

Itt az új szabvány az aspirációs érzékelőkre - ki tudja mit tartalmaz?

2010. február 17.

Erre a kérdésre válaszoltak az előadók 2010. január 28-án a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban a Securiton Kft. szervezésében, ahol szép számban jelentek meg tervezők. A rendezvény fő témája az új szabvány előírásainak teljesítése és ennek megfelelően az egyedi termékjellemzőkből adódó tervezési és alkalmazási előnyök bemutatása.


A Securiton új aspirációs érzékelője az EN 54-20 szabvány tükrében
 
Az egész napos előadás nem titkolt célja volt, hogy a 2009. július 1-ével immár hazánkban is bevezetett MSZ EN 54-20 (Beszívott-füst érzékelők) szabvány okozta újabb kihívásokra és nehézségekre felhívjuk a szakma figyelmét és ezzel párhuzamot vonva kihangsúlyozzuk cégünk vezető terméke, a SecuriRAS ASD535 nagyérzékenységű aspirációs érzékelőjének a nagyszerűségét, mely ezen a téren világviszonylatban is vezető termékké emeli azt.
 
Az előadás fő témája, - melyet Adrien Haenni Business Development Manager tartott a svájci SECURITON AG-től - a szabvány által támasztott szigorú és sajnos nem könnyen értelmezhető előírásainak részletekbe menő magyarázata volt, egészen az aspirációs érzékelés elvéből, törvényszerűségeiből és sajátosságaiból kiindulva. Az előadásból kiderült, hogy a szabványnak való megfelelés eldöntése nem is olyan egyszerű, mert nemcsak magának az eszköznek, hanem a konkrét, megtervezett rendszernek (érzékelő egység a szívócső hálózattal) is teljesítenie kell a követelményeket. Így korántsem mindegy, hogy egy adott rendszert hogyan tervezünk meg. Itt kap kiemelt szerepet a tervezők munkáját segítendő olyan szoftverek alkalmazása, amelyek eleve figyelembe veszik a szabványban rögzített paramétereket és egyértelműen eldöntik, hogy az általunk „megálmodott” rendszerkiépítés ténylegesen megfelel-e a szabványnak. Ez természetesen nemcsak a tervezést segítheti, de hasznos olyan esetekben is, ahol kemény forintokat ér egy-egy rendszer hatékonyságát teljesen kihasználni, így megspórolva az esetleges „felültervezés” miatt jelentkező felesleges többletkiadásokat.
 
Az előadásból kiderült az is, hogy egy jó aspirációs érzékelőnek mik a legfontosabb jellemzői, mely szempontok alapján érdemes elsődleges összehasonlítást tenni a különböző gyártók hasonló (!) termékei között:
 
-         Megfelel-e az MSZ EN 54-20 szabványnak?
-         Létezik-e szabványnak megfelelő tervező szoftvere és milyen az?
-         Milyen a ventilátor teljesítménye és ezzel összefüggésben annak zajszintje?
-         Milyen érzékelőket alkalmaznak?
-         Milyenek a rendszerkorlátok (pl. mekkora lehet a csőhálózat teljes hossza, milyen távol lehet a legtávolabbi szívócsonk, hány szívónyílás alakítható ki stb.)?
-         stb.
 
Elmondhatjuk, hogy a Securiton terméke messze a legjobbak között van a fenti szempontokat vizsgálva, mivel:
 
-         A Securiton SecuriRAS ASD535 minden tekintetben megfelel a szabványi előírásoknak, sőt rendelkezik VdS, FM Global és CPD engedélyekkel is.
-         A termékhez a SECURITON kifejlesztett egy PipeFlow nevű, az EN 54-20 szabványnak megfelelő tervező szoftvert, amellyel könnyen, 3D-ben megtervezhetjük a szívócső hálózatot, a szoftver elvégzi a méretezést, a szabvány szerinti érzékenységi osztályok szerinti megfeleltetést és a rendszerelemek pontos listázását. Így a kapott eredmény könnyen mellékelhető a tervdokumentációhoz is, valamint alkalmas a rendszerelemek rendelési listájának elkészítéséhez és a kivitelezéshez is.
-         A Securiton által alkalmazott speciálisan erre a célra kifejlesztett AFU35 ventilátor egyedülálló teljesítményével (akár 400Pa szívóerő 5 fokozatban) és ehhez képest alacsony zajszintjével messze a legjobb a világpiacon.
-         Az új HD technológiás nagyérzékenységű optikai érzékelő a nagyobb füstkamrának és a nagy teljesítményű LED-nek köszönhetően az optikai érzékelők legkiemelkedőbb képviselője.
-         A maximálisan elérhető paraméterek a szabvány szerint a következők: pl. a felső határ 2x240m teljes csőhossz, 110m a legtávolabbi szívónyílás, 2x24 db szívónyílás, 1500-1800, ill. 3000-3600m2 maximálisan védhető terület.
 
A SecuriRAS aspirációs füstérzékelő bemutatója mellett a résztvevők értesülhettek a Securiton AG nagy érzékenységű vonalmenti hősebesség érzékelőiről, a SecuriSens ADW 511 és MHD 535 termékekről, valamint lehetőség nyílt arra, hogy a szünetekben az összegyűlt szakemberek, a hatóság képviselő megoszthassák egymással véleményüket, tapasztalataikat.
 
Folyamatos képzés
Az új aspirációs érzékelőnk tervezéséről és beüzemeléséről mindemellett folyamatosan szervezzük a Magyar Mérnöki Kamaránál akkreditált továbbképzésünkkel, melyért 3 kamarai pontot tudunk igazolni.
Az előadás végén egy kötetlen szakmai konzultáció keretében cégünk szakemberei készséggel válaszolnak a szabvánnyal és a termékekkel kapcsolatban felmerülő tervezési/telepítési kérdéseikre.

 
Reméljük, hogy az új szabvány előnyeit idővel a gyakorlatban is tapasztalni fogjuk.
Mohai Ágota 
Telefon +36 1 251 8866, Fax +36 1 422 0690
mohai.agota@securiton

Vissza

Ezt a hírt eddig 1907 látogató olvasta.