Híreink

Nemzetközi Tűzvédelmi Statisztika 2010

2010. március 02.

A Nemzetközi Tűzoltó Szövetség (CTIF) immár 14. alkalommal adja ki – N.N. Brushlinsky, J. R. Hall, S. V. Sokolov, és P. Wagner összeállításában – a világ (egyes országok és nagyvárosok) tűzvédelmi statisztikáját, amelyet a tagországok nemzeti központjai által megküldött adatok alapján állít össze. A magyar változatot Dr. Hesz József szerkesztésében, Dr. Bleszity János a CTIF tiszteletbeli alelnöke adta ki. A statisztika adatai számos összehasonlító elemzésre adnak lehetőséget.


A Nemzetközi Tűzoltó Szövetség (CTIF) Tűzvédelmi Statisztikai Központja (CFS) 14. alkalommal teszi közzé a világ (egyes országok és nagyvárosok) tűzvédelmi statisztikáját, amelyet a tagországok nemzeti központjai által megküldött adatok alapján - mindennemű korrekció nélkül - állít össze. A CTIF tiszteletbeli alelnökeként kötelességemnek érzem ezen adatokat a hazai tűzoltóságok és azok szakmai felügyeleti szerveinek a rendelkezésére bocsátani magyar nyelven. 2004-től folyamatosan elkészítjük a kiadványt és nyomtatott formában megküldjük az érintetteknek. Bízom benne, hogy a szakmai munka során sikerül ebből a nagy adathalmazból rendszerezni és hasznosítani a szükséges adatokat, amelyek táblázatokban és - a szemléletesebb mód érdekében - diagramokban találhatóak meg.
 
A CTIF-CFS a 2007. év adatait foglalta bele a 14. kiadványába, amelyet 2009. őszén küldött meg részünkre. A statisztikai adatokat jórészt ugyanazon szempontok és mód alapján állították össze, de figyelembe kell venni, hogy évente változnak azon országok és nagyvárosok, amelyek megküldik adataikat.
 
Örömmel láthatjuk, hogy Magyarország és Budapest rendszeresen szerepel a kiadványban, amelyet jól látható módon a táblázatokban és diagramokban is megjelenítettünk.
 
Mivel az egyes országok statisztikai rendszere jelentősen eltér egymástól, lehetnek olyan kategóriák, amelyek egyes országok rendszerében nem értelmezhetőek vagy nem gyűjtik külön ezen adatokat. További óvatosságra int bennünket az adatok értékelésénél az a tény is, hogy az egyes országok tűzvédelmi rendszere is jelentősen eltér egymástól. Így pl.: vannak olyan országok, ahol a mentőszolgálat és a tűzoltóság egy szervezetet alkot, és vannak, ahol a két tevékenységet külön-külön felállított szervezetek végezik. Az egyes országok és nagyvárosok által, különböző években szolgáltatott adatok összehasonlításánál azt is figyelembe kell venni, hogy az adatgyűjtési módszerek évente is változhatnak, így nem jelent automatikusan változást a tűzvédelmi helyzetben az egyes országok, nagyvárosok módosuló adata.
 
A 2007-es statisztikához 36 ország és 30 nagyobb város szolgáltatott adatot. A 2003-2007 közötti egy vagy több évben megfigyelhető tendenciák 56 ország állapotát tükrözik.  Vannak országok, amelyek időközben kapcsolódnak be az adatszolgáltatásba és a korábbi éveikről (pl.: Kína, India, Jordánia) is közölnek adatokat, illetve egyes országok (pl.: Franciaország, Dél-Afrika) korrigálják a már egyszer megküldött adataikat valamely statisztikai módszerbeli változásból adódóan.
Ez a statisztika a Föld - elsősorban Kína és India bekapcsolódásával - 3,5 milliárd lakosát reprezentálja, ezen érintett országokban 4,5 millió tűz pusztított, 62 ezer áldozatot követelve. 
A statisztika közreadása azt a célt szolgálja, hogy felelős döntéseket tudjunk hozni az emberi és anyagi veszteségek mérséklése érdekében, kitekintsünk a világra szakmánkat illetően, nem feledkezve meg arról, hogy mi is a globalizáció részesei vagyunk. Ennek reményében bocsátom rendelkezésre a statisztika magyarra fordított változatát és ajánlom valamennyi kollégám figyelmébe.
 
Prof. Dr. Bleszity János
tűzoltó vezérőrnagy, főiskolai tanár
a CTIF tiszteletbeli alelnöke

A statisztika itt tölthető le: PDF (3,5 MB)

Vissza

Ezt a hírt eddig 1351 látogató olvasta.