Híreink

Időjárási hatások és védekezés - konferencia Balatonföldváron

2010. március 18.

Az éghajlatváltozástól a vis maior rendeletek végrehajtásáig terjedt az előadások skálája Balatonföldváron. A 2010. március 16-18 között neves előadók részvételével szervezett konferencia – a résztvevők visszajelzése szerint – széles elméleti kitekintést és a napi gyakorlatban használható praktikus ismereteket egyránt adott a 110 fős hallgatóságnak.


Az immáron hagyományosan ötödik alkalommal megszervezett konferencia fő témája a klímaváltozás, az időjárás és a felkészülés, védekezés feladatai köré szerveződött. Az ország minden részéről érkező polgári védelmi szakemberek Dr. Muhoray Árpád főigazgató-helyettes megnyitója után Prof. Dr. Mika János éghajlatkutató előadásában a klímaváltozás eddigi és lehetséges hazai hatásáról is hallhattak információt. Az éghajlatváltozás biztonságpolitikára gyakorolt hatásáról Prof. Dr. Nógrádi György, míg a kritikus infrastruktúra védelmére vonatkozó hatásokról Dr. Tóth Ferenc ezredes adott átfogó értékelést. 
A nagy áttekintő előadásokat a meteorológiai jelenségek értelmezése, - időjárási veszélyforrások, viharok, ciklonok, zivatarok – követte, Dr.Horváth Ákos és Sárközi Szilárd előadásában. 
Sándor Valéria az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző tevékenységének tudományos hátteréről és annak gyakorlati megvalósításáról, a jelzések értelmezéséről adott a hallgatóság számára nagyon hasznos információkat.Előadásában kitért a fejlesztés alatt álló kistérségi meteorológiai előrejelzésre is. Ez a jelenlegi jelzés után pontosabb, célzottabb információt szolgáltat a jövőben. Az ár- és belvizi jelenségekről Kovács Pétertől hallhattunk hasznos információkat. Dobai Sándor a Balatoni és a fejlesztés alatt álló Fertő és Tisza tavi viharjelzésről, Dr. Varga Imre a Polgári Védelmi Szövetség témával kapcsolatos felkészítési programjáról tartott előadást. 

A harmadik nap már a gyakorlati végrehajtás kéréseire koncentrált. A kormányzati koordinációról Lipták Attila pv.ezredes, az események felszámolásával kapcsolatos gyakorlati teendőkről Baranya Károly pv.alezredes, a Vis Maior eljárás gyakorlati tapasztalatairól Ambrusz József ezredes, míg az eljárási kérdésekről Dr.Benedek Katalin tájékoztatta a hallgatóságot. 
A töretlenül kitartó szakembereket látva Dr.Muhoray Árpád vezérőrnagy a konferencia zárásában megköszönte a szervezők munkáját. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1356 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: