Híreink

Baleseti helyszín biztosítása jelzőfénnyel

2010. március 09.

A közúti baleseteknél történő beavatkozásnál örök probléma a helyszín lezárása, a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése. Az alkalmazott terelőkúpok láthatósága – különösen ködös időben és éjszaka – a mai sebességek mellett problémás. Találtunk és teszteltünk egy kisméretű jelzőlámpát, ezt mutatjuk be.


Jó láthatóság
 
Távolról biztosítson jó láthatóságot, legyen strapabíró és egyszerűen kezelhető, ne kelljen töltögetni. Ezekkel az elvárásokkal indultunk neki a feladatnak. Némi keresés után találtunk néhány készüléket. A tesztek után az UFO-1 névre keresztelt jelzőlámpára szavaztunk. A mindössze 11 cm átmérőjű, műanyag borítású készüléket leejtettük, átmentünk rajta gépkocsival, vízbe dobtuk, itt úszott a felszínen és rendületlenül villogott. A benne lévő mágnesnek köszönhetően minden fémre rátapadt, a járművön mozgás közben is világított, de a rajta lévő kis füllel bárhova felerősíthető.
 
A kilencféle villogási módot a beépített 16 LED és a CR 123 Li-ion akkumulátor 9 – 10 órán keresztül biztosítja. Gyakorlati tapasztalataink szerint a teljes villogó fény éjszaka akár 400 – 450 méterről is jól észlelhető volt, nappal kb. 30 méterről láttuk a villogást.
 
A tájékoztatója szerint kutatás-mentésnél éjszaka levegőből akár 15 km-ről is észlelhető. Ezt nem teszteltük, de azt igen, hogy úszik a víz felszínén, levihető víz alá és ott is működik.
 
Mivel nincs forgó alkatrésze, a műanyag bírja a gyűrődést veszélyes anyagok jelenlétében is alkalmazható, legfeljebb a mágnes és a két csavar szabad fémfelületei rozsdásodnak.
Közúti baleseteknél a terület biztosítására, gyakorlatokon jelzőfényként, tűzesteknél irányítási pont jelölésére, zárt területek lehatárolására, kutatás-mentésre vagy műszaki hibánál vészvillogóként egyaránt alkalmazható.
 
Ahol felleltük: www.dnd.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1309 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: