Híreink

Mi olvasható a VÉDELEM 2010/2. számában?

2010. március 23.

A XVII. évfolyam 2. száma az építészeti tűzvédelem legfontosabb kérdése a tűzszakaszok kialakítása mellett folytatja a balesetek felszámolásának szakmai kérdéseiről indított sorunkat. Az előző szám számos pozitív visszajelzése szerint hasznos feladatot vállaltunk fel a cikkek közlésével. Az összesen 18 cikk ezeken túl is izgalmas szakmai kérdéseket boncolgat.


Fókuszban
 
Takács Lajos Gábor: A tűzszakaszok kialakítása - tűzgátlási célok, tűzterjedési módok és tűzterjedést gátló szerkezetek osztályozása
 
Szerzőnk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán megvédett Ph.D. értekezésének főbb megállapításait adjuk közre. A tűzszakaszok kialakítása és térbeli elválasztása című értekezés alapját az elmúlt 14 év kutatómunkája, szakértői és jogszabály-előkészítési tevékenysége képezte. A bírálóbizottság által kiemelkedőnek minősített értekezés számos kutatási eredménye gazdagíthatja a gyakorlatot.
 
Takács Lajos Gábor: Tűzszakaszok térbeli elválasztásának alapszabályai
 
Szerzőnk kutatásai során megállapította, hogy szükség van a tűzszakaszok elválasztási módjainak, a tűzszakasz-határok kialakításának újragondolására és a következtetések levonására. A megfogalmazott alapszabályok az egységes szemléletmód kialakításában segíthetnek.
Takács Lajos Gábor: Tűzterjedést gátló alapszerkezetek kialakításának új elvei
 
A tűzterjedést gátló alapszerkezetek méretezésének alapelveit a Védelem 2009. évi 4. számában részlete szerzőnk. A korábbi elvekhez képest a legnagyobb változás a tűzfalak megítélésében várható. Milyenek új elvek?
 

 
Mi a tűzfal feladata?
A tűzfal legfontosabb célja ugyanis épülettűz idején az, hogy az általa elválasztott szerkezetek egyikének állékonyság-vesztése, illetve az ebből adódó oldalirányú erőhatás fellépése esetén is megőrizze stabilitását, integritását, hőszigetelését (ezért kell rá megállapítani REI-M tűzállósági követelményt). Emellett azonban nem károsíthatja a tűzállósági követelményértéken belül szomszédos szerkezet hőmozgásából származó igénybevétel sem (beleértve a darupályák hőtágulását is).
 
Szervezet
 
Kristóf István: A tűzoltóságok technikai fejlesztési koncepciója: 2010-2012.
 
A 2010-2012-ig tartó fejlesztési koncepció, szervesen illeszkedik a megelőző időszak fejlesztéseihez. A 2010 évre eső ütemtervben a tűzoltó gépjárműfecskendők, vízszállító gépjárművek, tűzoltási és műszaki mentési szakfelszerelések, egyéni védő felszerelések közbeszerzésein túlmenően a tűzoltólaktanya építés, és felújítás valamint az infokommunikációs és a lakosság riasztó eszközök beruházásai jelennek meg.
A környezet és az események elemzése révén jól körülhatárolhatók a fontosabb teendők. Mire van szükségünk?
 
Módszer
 
Nagy László: Gázolás – személy mentése gépjármű alól
Az utóbbi időben megszaporodtak a zebrán, útszélén közlekedő gyalogosok gázolásáról szóló hírek. Abban a pillanatban, amikor az elgázolt személy a gépkocsi alá szorult, ez az esemény már a tűzoltóknak is komoly feladatot jelenthet. Ezért érdemes áttekinteni, hogy milyen teendőink vannak ilyen helyzetekben, és milyen eljárásokat alkalmazhatunk a sérült kiemeléséhez. Írásunk a személygépkocsikra koncentrál, mivel a nagyobb járművek hasmagassága jóval egyszerűbb kiemelést tesz lehetővé. Amennyiben a teherjármű kereke alatt van a sérült, úgy az ismertetett megoldásokat alkalmazhatjuk az adott szituációhoz igazítva.
 
Francia lecke: A baleseti helyszín biztosítása
 
A francia tűzoltóság oktatási tematikájában kiemelkedő helyet foglal el a baleseti helyszín biztosítása. A Párizs környéki Val D Oise megyében járva alkalmunk nyílt az elmélet mellett néhány gyakorlati ötletet is ellesni. A baleseti helyszínen dolgozók biztonságának szavatolása a látni és látszani elv jegyében működik. Ebből következően nem elég néhány terelőkúp kihelyezésével letudni a feladatot, hanem a közlekedés sebességének, és a látási viszonyok figyelembevételével egymásra épülő jelzésrendszer alkalmazására van szükség. Ez az előjelzéstől a terület lehatárolásán keresztül a járművek láthatóságának biztosításáig terjed.

 
Szemlits Gyula: Beszorult sérültek mentése teherautó baleseteknél I.
 
A teherautó balesetben történő mentés nehéz műfaj. Szerzőnknek a Weber-Hydraulik Gmbh. által szervezett Rescue Days 2008. műszaki mentési tréningen szerzett tapasztalatai és az ott leadott oktatási anyag alapján készült cikkéből betekinthetünk a német gyakorlatba.
A KSH adatai szerint, 1997-ben a belföldi árufuvarozás 54,1%-a, 2006-ban már a 74,1 %-a zajlott a közutakon és ebben értelemszerűen nem szerepel a tranzitforgalom! Tehát hazánk útjain a teherautók száma jelentősen megnövekedett.
Az autópálya és gyorsforgalmi úthálózat fejlődésével, a forgalom jelentős része áttevődött az autópályákra és más gyorsforgalmi utakra. Kialakultak olyan „veszélyes útszakaszok” (például M0 körgyűrű déli szakasza), amelyeken jelentős számú teherautókat érintő baleset történik.

 
Fórum
 
 
Baleseti helyszín biztosítása jelzőfénnyel I.
 
A közúti baleseteknél történő beavatkozásnál örök probléma a helyszín lezárása, a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése. Az alkalmazott terelőkúpok láthatósága – különösen ködös időben és éjszaka – a mai sebességek mellett problémás. Találtunk és teszteltünk egy kisméretű jelzőlámpát, ezt mutatjuk be.
 
 
Védőruhák a műszaki mentést végzők részére
 
Ma egy tűzoltó bevetési védőruha ára cca. nettó 150 ezer Forint. Ez a tűzoltók részére egyéni védőfelszerelésként 1.7 milliárd forintba kerül. Ezért elemi érdekünk ezek kíméletes használata, sőt ha csak ott használjuk, ahol erre szükség van még könnyebbé is válik a munka. Milyen új megoldás született?
 
Tanulmány
 
Veres György: Tűzterjedés és az ellene történő védekezés épített környezetben I.
 
„Azt megakadályozni: hogy ne legyen tűz – semmiféle tűzrendészeti intézkedéssel sem fog sikerülni soha” - Markusovszky Béla (1857-1923). Tűz tehát volt, van és lesz. Ma már fékevesztett pusztításiban nemcsak feltartóztatható és korlátozható, hanem sokszor már csírájában el is lehet fojtani. Ahol a védekezés módjával nem törődnek ott még ma is kegyetlenül tombolhat a tűz.
A megelőző tűzvédelmi intézkedések bevezetése folytán a tűz terjedése megakadályozható, amelyek során a tűzterjedést befolyásoló akadályokat építünk. Hogyan alakultak ezek?
 
Visszhang
 
Georgios Pissinos: A FirePro és más aeroszolos oltógenerátorok
 
Bár a különböző gyártmányú aeroszolos generátorok oltási mechanizmusa azonos (a kálium gyökök kémiai úton szakítják meg a lángokban keletkező láncreakciót, az oxigén elvonása nélkül), vannak különbségek az oltóanyag, és a szűrő/hűtő összetételei között, illetve az indító mechanizmusban. Így egyebek közt minőségben, megbízhatóságban és hatékonyságban is különböznek.
 
Horváth Lajos: Rózsaszín köd a homlokzati hőszigetelő rendszerekről
 
„Minden szentnek maga felé hajlik a keze” – hangzik a mondás. Az elmúlt időszakban elszaporodtak a szakcikknek álcázott ismertetők a különböző homlokzati hőszigetelő rendszerekről. Ezzel kapcsolatban közöljük szerzőnk gondolatait.
A 2008-ban indult panelprogram, mint előre várható volt, a program legnépszerűbb eleme az épületeken az utólagos hőszigetelések elvégzése lett, amit az állam a kivitelezési költség jelentős hányadának átvállalásával támogatott. Ez az ipari nagyvárosaink lakásállományának jelentős részét lefedő pályázati lehetőség, új piacot nyitott meg a homlokzati szigetelőrendszereket, vagy azok elemeit – jellemzően a hőszigetelő réteget – gyártók és forgalmazók előtt. E piac volumene messze túlmutat a gazdasági válság okozta, építőipari megrendelések visszaeséséből adódó kereslet csökkenésen. Természetes, hogy a piaci versenyben résztvevők mindent elkövettek, illetve elkövetnek, hogy ebből a tortából minél nagyobb szeletet hasítsanak ki maguknak, sok estben az elvárható korrekt magatartás határait feszegető marketing stratégiával.
 
 
Szabályozás
 
Dr. Vass Gyula: Veszélyes anyagok osztályozási rendszerének változása és a Seveso II. Irányelv módosulása
 
Az Európai Unióban 2003-ban bevezetésre került a GHS (Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals), vagyis a Vegyi Anyagok Osztályozásának és Címkézésének Globálisan Harmonizált Rendszere, mely az ENSZ új veszélyes anyag besorolási rendszere. A GHS célja egy egységes rendszer kialakítása a világon a veszélyes anyagok és keverékek osztályozására, szabályozására és a címkézésére vonatkozóan azok veszélyes tulajdonságai alapján, illetve az emberi egészség és a környezet magas szintű védelmének biztosítása és a vegyi anyagok szabad mozgásának és kereskedelmének elősegítése világszerte.
 
Megelőzés
 
Perlinger Ferenc: Tűzoltó berendezések és rendszerek által okozott veszélyek robbanásveszélyes technológiáknál
 
A robbanásveszélyes technológiák védelménél a tűzoltó berendezések is lehetnek veszély forrásai, s mint ilyenek meglepetéseket is okozhatnak. Szerzőnk értékelése szerint a szabályozás ezen a területen igen hézagos, s ennek ismeretében szedte csokorba az ezzel kapcsolatos veszélyforrásokat.  A nagynyomású porlasztás az elektrosztatikus feltöltődés egyik alappéldája.
 
Mészáros János: A tűzvédelmi tervezésről
 
Napjainkban a tűzvédelmi tervezés - részben a technikai fejlődés miatt, részben a változó jogszabályi környezet hatására, de nem kis részben a feladatok bonyolultsága és sokrétűsége miatt - egyre nagyobb teret hódít. Létezik-e egyáltalán, és ha igen merre fejlődik?
 
Munkabiztonság
 
Bérczi László: - Új kihívások és válaszok a biztonságos tűzoltói beavatkozások érdekében
 
A Magyar Köztársaság Alkotmányában foglaltak szerint, minden embernek joga van a biztonsághoz, a biztonságos életfeltételekhez. Ezt alapvető emberi jognak nevezzük. Érvényesülésének egyik szükséges előfeltétele, hogy az emberek megismerhessék a környezetükben lévő veszélyforrásokat, elsajátíthassák a veszélyhelyzetben irányadó magatartási szabályokat, képesek legyenek például a katasztrófák megelőzésére és azok következményeinek felszámolására.
 
A Védelem megrendelhető:
 
Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 82-413-339
Fax: 82-424-983
Email: vedelem@katved.hu
 
Éves előfizetési díja 3600 Ft.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1837 látogató olvasta.