Híreink

Felülvizsgálják az oktatásszervezők, vizsgáztatók nyilvántartását

2010. április 08.

A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről és a tűzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól szóló 261/2009. (XI. 26.) Korm. rendelet (261-es Kr.) 2009. november 29-ei hatályba lépését követően az 1-5. foglalkozási ágak oktatásszervezői és vizsgáztatói esetében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság (MKI) hatósági jogkört kapott. Mit jelent ez a napi gyakorlatban?


A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről és a tűzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól szóló 261/2009. (XI. 26.) Korm. rendelet (261-es Kr.)
  • 2009. november 29-ei hatályba lépését követően
  • az 1-5. foglalkozási ágak oktatásszervezői és vizsgáztatói esetében
  • a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság (MKI) hatósági jogkört kapott.
 
 (3) A Kormány első fokú tűzvédelmi hatóságként a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot
(Budapesten a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságot) jelöli ki
  • a hegesztők és
  • az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők,
  • az „A” és „B” tűzveszélyességi osztályba sorolt anyagok tárolását vagy feldolgozását, technológiai felhasználását végzők,
  • a propán-bután gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását végzők, továbbá
  • propán-bután gáz üzemű targoncák kezelői,
  • az üzemanyag töltő-állomások üzemviteli dolgozói, valamint
  • a tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők tűzvédelmi szakvizsgáztatásával összefüggő oktatásszervezői és tűzvédelmi szakvizsgáztatási tevékenységekkel összefüggő közigazgatási hatósági eljárásokban.
 
A szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény (továbbiakban: Szolgtv.) és a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Ttv.) szerinti bejelentések és nyilvántartások kezelésénél a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) 21. § szerint kell az illetékességet megállapítani.
 
2009. november 29-e előtt az volt a gyakorlatot, hogy lakcím-, vagy székhelyváltozás esetén a regisztrációs szervezet saját maga módosította az adatokat a területi illetékességtől függetlenül.
Erre a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól szóló 53/2005. (XI. 10.) BM rendelet (53-as BM r.) alapján lehetőség is volt, hiszen a regisztráció nem tartozott a Ket. hatálya alá. Így előfordulhat, hogy az MKI nyilvántartásában olyan oktatásszervező, vagy vizsgáztató is szerepel, akinek székhelye/lakhelye nem az MKI illetékességi területén van, ezért vele szemben az MKI Ket. szerinti eljárásra (pl.: hatósági ellenőrzés) nem jogosult kivétel, ha tevékenységét az MKI illetékességi területén végzi.
 
Ennek megfelelően a Ket. 22. § szerint:
a) az MKI nyilvántartásait (oktatásszervezők, vizsgáztatók) hivatalból felül kell vizsgálni;
b) a székhely/lakhely szerint nem az illetékességi területen lévő oktatásszervezőket és vizsgáztatókat az illetékes MKI vagy a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság részére át kell tenni;
c) az áttételről, és arról, hogy a további bejelentéseket (adatváltozás, oktatás és vizsga bejelentése) kinél kell megtenni az ügyfeleket írásban értesíteni kell;
d) a más Megyei Igazgatóságoktól érkező áttételeket nyilvántartásában rögzíteni, és erről a küldő MKI-t tájékoztatni (elektronikus úton vagy szóban);
e) a visszajelzések után az áttett oktatásszervezőt/vizsgáztatót saját nyilvántartásból törölni;
f) a nyilvántartásokat a végrehajtott korrekciókat követően honlapján frissíteni kell.
 
Célszerű a korábbi regisztrációs szám megtartása a nyilvántartásba vétel során, mivel a Szolgtv. 56. § (1) bekezdés szerint a szolgáltatók tevékenységüket jogfolytonosan végzik, és így elkerülhető a fölösleges adminisztráció (új nyilvántartási szám kiadása az ügyfeleknek).

Vissza

Ezt a hírt eddig 1286 látogató olvasta.