Híreink

DRAVIS2: Folytatódik a magyar-horvát katasztrófavédelmi együttműködés

2010. április 27.

Április 21-én került megrendezésre Balatonföldváron a DRAVIS2 projekt nyitókonferenciája. A 2008. elején sikeresen lezárt DRAVIS projekt folytatásaként, a „Magyar-Horvát IPA Határmenti Együttműködési Program 2007-2013” keretében kerül megvalósításra a DRAVIS2 projekt. A projekt a balatonföldvári nyitókonferenciával indult és 16 hónap múlva, 2011. július 30-án ér véget.


Vezető partner a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, további magyar partnerek a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület. Horvátország részéről Kapronca-Kőrös, Eszék-Baranya és Verőce megye vesz részt a projektben, melynek összköltsége 337 942 EUR. Ezen összeg közel 85 %-a Európai Uniós támogatás, a fennmaradó rész állami (horvát és magyar) társfinanszírozásból, valamint önerőből áll össze.
Az öt megyére kiterjedő projekt során a határon átnyúló veszélyhelyzetek kezelésének informatikai háttere mellett az erdőtűzoltás feltételeinek javítása, a veszélyes anyagok hatásainak kezelése, a radiológiai veszélyhelyzetek esetén lakosságtájékoztatás közös módszereinek kidolgozása a résztvevők célja. Ezek megvalósítása érdekében közös adatbázis létrehozását, erdőtűz és veszélyes anyag baleset felszámolását gyakoroljuk a projekt terv szerint. A számítógépes fejlesztés eredményeként a Dráva mentén, a határ mindkét oldalán továbbfejlesztjük az információcsere alapjait, annak érdekében, hogy a határon átnyúló és a térségi káresetekről gyors információt és szükség esetén segítséget kapjunk.
Cél a Dráva menti térségben előforduló katasztrófahelyzetek hatékonyabb kezelése, megelőzése, modern, információs és kommunikációs technológia használata segítségével a határon átterjedő veszélyek jelzése és közös felszámolása a határmenti megyék lakosságának védelme érdekében. A program sikeres megvalósítása az érintett 5 megye 18385 km2-én az 1262 településén élő mintegy 1,3 millió lakos biztonságát növeli.
A nyitókonferencián résztvevőket Dr. Vörös Tamás, a Somogy Megyei Önkormányzat főjegyzője és Kivágó Tamás pv. dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese köszöntötte.
Rózsa Diána, a program Közös Technikai Titkárságának vezetője A „Magyar-horvát IPA Határmenti Együttműködési Program 2007-2013” szerepéről és jelentőségéről szólva a DRAVIS2 jelentőségét is kiemelte és ismertette a további pályázati lehetőségeket.
A Projekt partnerek bemutatkozása során Heizler György igazgató, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Tóth György igazgató a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Dobai Sándor elnök a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület, Darko Sobota a Kapronca Megyei Önkormányzat helyettes vezetője a Kapronca Megyei Önkormányzat, Melita Bircic igazgató, a Kapronca Megyei Területi Fejlesztési Ügynökség (PORA), és Dr. Sc. Dinko Buric az Eszék-Baranya Megyei Önkormányzat helyettes vezetője az Eszék-Baranya Megyei Önkormányzat partnerségi szerepéről beszélt előadásában.
 
A projektben a következő munkacsomagok megvalósítására kerül sor:
 
- „Információcsere rendszer” - Elektronikus információcsere rendszer kifejlesztése és tesztelése a határon átnyúló hatással bíró veszélyhelyzetekről és katasztrófákról történő gyors információcsere céljából.
 
- „Térinformatika és bevetés irányítási rendszer” - Katasztrófavédelmi térinformatikai rendszer fejlesztése a Drávamenti régióban, majd ennek felhasználásával közös magyar-horvát bevetés irányítási koncepció kifejlesztése és tesztelése nagykiterjedésű káresemények hatékony felszámolása érdekében. Magyar-horvát veszélyes anyagos terepgyakorlat megrendezése.
 
- „Drávamenti erdő és vegetációs tüzek hatékony kezelése” - Erdő és vegetációs tüzek megelőzésével és leküzdésével kapcsolatos hazai, horvát és EU-s szabályozások, beavatkozói gyakorlatok áttekintése és értékelése. Erdőtüzes magyar-horvát terepgyakorlat, és 3-napos erdőtűz konferencia megrendezése.
 
- „Nukleáris lakosságtájékoztatási rendszer” - Határon-átnyúló nukleáris veszélyhelyzet esetén alkalmazott lakosságtájékoztatási rendszer tanulmányozása.
 
Ezekről is tájékoztatást kaptak a nyitóértekezlet résztvevői majd a vezető partner projekt menedzsere a partnerek operatív koordinátorai és a munkacsomagok vezetőinek „Project Core Team” megbeszélésével zárult a nap programja.
Április 22-én a projekt katasztrófavédelmi információcsere rendszer elnevezésű munkacsomagjának első egyeztető megbeszélését tartottuk. Ezen bemutatásra került a két fél megyei ügyeleti rendszere valamint javaslatok hangzottak el a közös internet alapú információcsere rendszer továbbfejlesztésére. A szakértői megbeszélést követően a számítógépes program elkészítése majd annak gyakorlati oktatása és tesztelése fog megtörténni 2010. év végéig.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1422 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: