Híreink

Klímaváltozás a Balatonnál a meteorológiai számítások tükrében

2010. április 30.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Balaton Fejlesztési Tanács 2010. április 27-én Siófokon szakemberek számára a Meteorológiai Szolgálat Viharjelző Obszervatóriumában szervezett előadást. A szakmai szempontból érdeklődésre számottartó kutatások eredményeit összegző előadás anyagát adjuk közre.


Az elmúlt néhány évben a legszélsőségesebb vélemények hangzottak el a klímaváltozás lehetséges hatásairól. Megjelentek a „klímahívők” és egyre erősödik a „klímaszkeptikusok” hangja, és amíg filozófusok, politikusok és média személyiségek csapnak össze, addig a témában leginkább érintett meteorológusok véleményét nyomja el a hangzavar. Ez az előadás a Balatonhoz közel álló szakembereknek szólt. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál több éve folyó számítógépes kísérleteknek és konkrét meteorológiai vizsgálatoknak az eredményeit mutatta be, amellyel képet kaphattunk a térségünkben várható változásokról, azok mértékéről és a bizonytalanságokról.
 
Az elmúlt évtizedben tapasztalhattuk, hogy a Balaton különösen érzékeny az időjárási és éghajlati hatásokra, ezért nagyon fontos hogy az egyes döntéseket előkészítő szakemberek világos képet alkothassanak a témáról. Persze nem csak a Balaton körüli szakemberek számára érdekesek a diákon szereplő adatok.

Részletesen itt.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1225 látogató olvasta.