Híreink

SECUREX 2010 - tűzvédelmi szemmel

2010. május 17.

Az idén a 10. alkalommal tekinthették meg a látogatók a SECUREX Nemzetközi munka-, tűz és biztonságvédelmi szakkiállítást. A kiállításon kiadott katalógus szerint 42 kiállító és társkiállító mutatta be termékeit azonban a kiállításon résztvevő ennél szerényebbnek érezhette a „felhozatalt”. Sajnos a tűzvédelemmel foglalkozó cégek sem tudták függetleníteni magukat a világpiaci folyamatoktól ezért az elmúlt évekhez képes ezen a területen is kevesebb kiállítóval találkozhatott a vásárra kilátogató közönség.


Irány a menekülés!
 
Az elmúlt időszakban a tűzvédelem területén is nagyobb hangsúlyt kaptak az utánvilágító biztonsági jelek, mivel az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2008.-óta előírja, hogy a menekülési útvonalat minden esetben világító, utánvilágító biztonsági jelekkel kell megjelölni. A kiállításon az Everlux és a Robotex Kft. mutatta be termékeit. A Robotex Kft. a kiállításra egy új katalógussal is előrukkolt.
Az Everlux és Sinalux a vásárra elhozta az új, egyértelmübb, az ISO- szabályozásnak megfelelő jelzésű piktogramjait. Érdekes és a felhasználók és ellenőrzést végzők munkáját tovább árnyalja, hogy a magasan, középmagasan és az alacsonyan telepített utánvilágító táblák a változó fényviszonyok miatt általában nem felcserélhetők, mivel az alacsonyan elhelyezett piktogrammoknak sokkal kedvezőtlenebb fényviszonyok mellett kell megfelelően működniük.
A karbantartásra vonatkozóan mindkét kiállító elmondta, hogy termékeik karbantartást nem igényelnek, azonban a jelzéseket óvni kell a mechanikai sérülésektől és a szennyeződésektől.
 
Tűzjelző és oltóberendezések
 
A SECUREX 2010. kiállítást végigjárva a tűzjelző és oltóberendezések piacán volt a legnagyobb hiányérzetem. Az egész kiállításon egy bemutatott vezetékes és egy fejlesztés alatt álló 433 MHz-en működő rádiós tűzjelző rendszert láthattak az eziránt érdeklődők.
A már hazai piacon lévő rádiós tűzjelző rendszerek mellett a Pentolt Kft. olyan rendszer kifejlesztésébe kezdett, melynek ára a vezetékes rendszerek létesítési költségét jelentősen nem haladja meg és a helyszíni munkaigény nagyban csökkenthető a kivitelezés során.
A vezetékes rendszerek közül a NOVOSEC Security Kft. az általa forgalmazott COOPER DF 6100 –as érintőképernyős központját állította ki a hozzá kapcsolható eszközökkel, kiegészítőkkel.
 
Hő- és füstelvezető rendszerek
 
A hő- és füstelvezető rendszerével üdítő látvány volt a D+H HFR Magyarország Kft. standja, ahol bemutatták szellemes kialakítású, kis helyigényű láncos hő- és füstelvezető és légutánpótló ablak és ajtónyitó szerkezeteiket.
 
A szakkiállításra elhozták a középmagas lakóépületekbe kifejlesztett lépcsőházi hő- és füstelvezető rendszerüket a vezérlő központhoz tartozó füstérzékelő, kézi indító és hő- és füstelvezető nyitószerkezettel.
Az érdeklődök ugyanitt megtekinthették a D+H LSC Lift Smoke Control rendszerét, mely egy energiatakarékos biztonsági rendszer liftaknák szellőztetésére és füstelvezetésére. A rendszer egy aspirációs tűzjelző rendszerből és egy hő- és füstelvezető rendszerből áll, mely biztosítja, hogy a liftaknából kizárólag tűz, füst esetén távozhasson el a meleg levegő. A rendszer beépítésével jelentős fűtési költség megtakarítás érhető el a biztonság maximális figyelembevétele mellett.
 
A tűzoltókészülékek, falitűzcsapok területén a Cseh ČERVINKA - CZECH REPUBLIC s.r.o. állította ki termékeit. Standjukon a hagyományos porral oltó tűzoltókészülékek melett a nálunk nem igazán elterjedt vízzel oltó tűzoltó készülékeket is kiállították.
A tűzoltókészülékek melett tűzcsap szerelvényeket, tűzoltó takarókat, és közömbösítő (abszorbens) anyagokat is láthattak a látogatók
 
Védőruhák, beavatkozást támogató eszközök
 
Több újdonsággal találkozhattak a FIREQUIP INTERNATIONAL KFT. Standját meglátogató szakemberek. Igazi nagyágyú, volt a világ legkisebb hőkamerája a Bullárdtól.   A BULLARD ECLIPSE névre keresztelt kamera mindössze 680 grammot nyom. Képes az egy gombos vezérlésre és kesztyűben is biztonságosan kezelhető. A képet 2,4”-os LCD kijelzőn jeleníti meg és a kamera képes a 0,075 ˚C hő különbség érzékelésére. A kamera kialakítása hő, víz és ütésálló. Automatikusan vált a magas és alacsony hő környezet között, 100°C felett alacsonyra vált és remekül kirajzolja a hőforrás előtt vagy mögött lévő tárgyat, ezért akár a tűzvizsgálatnál is hasznos lehet.


 
A kiállító elhozta a BULLÁRD cég igazán tűzoltóságra kifejlesztett legújabb T4-es modelljét is. A Bullard T4MAX ultra érzékeny infra érzékelővel, széles kijelzővel és digitális zoom-al rendelkezik. A Super Red Hot színtechnológia és az Electronic Thermal Throttle hőérzékelő-technológia segíti a jobb képminőséget. Tiszta képet ad a legkedvezőtlenebb körülmények között.

 
Ugyancsak ezen a standon volt látható a „XXI. század védőruhája”, a PBI-GORE-TEX-NOMEX anyagú lángálló, antisztatikus kevlár erősítésű beépített beülő hevederes tűzoltó beavatkozási ruha. A bizarr nevű GLADIÁTOR névre keresztelt védőruha külső rétege a kor legjobb anyagának kikiáltott PBI Gold, (60% kevlar és 40 % PBI), középső rétege Gore-tex, Airlock membrán, belső rétege pedig a tűzoltóvédőruháknál már jól ismert Nomex, mely rétegeket a védelmi képesség növelése érdekében több helyen kevlarral is megerősítettek.
 
Nagyban segítheti a tűzoltók munkáját a Firequip által bemutatott Packexe smash nevű műszaki mentések során alkalmazható biztonsági üvegfóliázó rendszer. A fóliázó készülék alkalmazásával másodpercek alatt be lehet vonni öntapadós fóliával a betörni kívánt üveg felületét, megakadályozva ezzel azt, hogy törés után az üveg a sérültre essen. Az öntapadós fólia segítségével az autó üvege egyben biztonságosan eltávolítható. A fólia kétszer erősebbé teszi az üveget, és csökkenti az üvegpor levegőbe jutását.
 
Légzésvédelem
A légzésvédelem területén a Spirooptic Kft. a Dräger Saferty Hungária Kft és a Respirátor Zrt. jelent meg termékeivel.
A Spirooptic Kft. az Interspiro sűrítettlevegős készülékek melett a készülékhez csatlakoztatható kiegészítő egységek széles választéka megtalálható volt. A standon kiállították a cég álarckijelzős légzőkészülékeit és a legújabb hordkereteit is.
 
A cég bemutatta a MiniRAE 3000 hordozható szerves-gőz monitor készülékét, mely felhasználási területét tekintve akár a tűzvizsgálat során is hasznos lehet. A fotó-ionizációs szenzor segítségével 3 másodperces válszidővel 0-15000 ppm mérési tartományban képes érzékelni. Ezen tulajdonságai a műszert egyéb felhasználási területe mellett a tűzvizsgálat terén az égésgyorsító folyadékok kimutatására teszi alkalmassá.
 
Dräger Saferty Hungária Kft. az ergonómia és mozgásszbadság jegyében vett részt a kiállításon. A kiállított PSS 7000 sűrített levegős készülék a háttámla és hevederek kialakításával és gyors beállíthatóságával kényelmes és biztonságos viseletet nyújtanak a beavatkozó állománynak. A légzésvédelmen túl a kiállító a Dräger X-am 5000 személyi gázveszély-jelző készülék legújabb generációját mutatta be, mely 5 db. gázszenzort képes fogadni, így a személyi védelmet magas fokon biztosíja. 
 
A Respirátor Zrt. a szűrőbetétes légzésvédelmi eszközök széles palettáját kínálta. A személyi sugárvédelmi doziméterek a katasztrófavédelem területén dolgozóknak biztosíthat munkájuk során védelmet.  
 
Bajna Balázs tű. őrnagy, Klem Róbert tű. alezredes
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1735 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: