Híreink

Szakirodalom: Sugárvédelem

2010. május 12.

Az ELTE Eötvös Kiadó és a Somos Környezetvédelmi Kft közös kiadásában (Budapest, 2010. 573 oldal) megjelent könyv megjelenéséről már beszámoltunk, most részletesebb ismertetést közlünk Fehér István és Deme Sándor által szerkesztett kötetről. A könyvet kiváló sugárvédelmi szakemberek írták így alapvető és modern szakirodalomként ajánlhatjuk a 17 fejezetből álló 573 oldal terjedelmű kötetet.


Az első fejezetet Fehér István írta a sugárvédelem nemzetközi és hazai történetéről. Kiemeli a röntgensugárzás és a radioaktivitás felfedezését. Ő írta a második fejezetet is a sugárvédelem dozimetriai alapjairól. Részletesen ismerteti, hogy az ICRP 60-hoz képest az ICRP 103 publikáció miben külön­bözik.
A harmadik fejezet (melynek szerzője Köteles György professzor, aki éveken át az ICRP tagja volt) témája az ionizáló sugárzás hatása az emberi szer­ve­zet­re; egyebek között a non-targeted hatásokról és a kis dózis dilemmáról is ol­vas­hatunk.
A negyedik fejezet, A sugárvédelmi szabályozás szerzője Koblinger László. Szó van a szabályozás nemzetközi szervezeteiről (pl. az UNSCEAR-ről, az IAEA-ról), a szabályozásról az Európai Unióban és a hazai szabályozásról. Az ötödik fejezetet, Védekezés a külső sugárterhelés ellen Ballay László és Deme Sándor írták.
A hatodik fejezetben a belső sugárterhelést tárgyalta Andrási Andor. A hetedik fejezetet, Védekezés nyitott radioaktív készítmények felhasználásánál, Ballay László írta. A nyolcadik fejezetet, Nukleáris és más radioaktív anyagok felügyelete és védettségi kérdései Horváth Kristóf írta. Nádasi Iván kedvenc témájáról, a radioaktív anyagok biztonságos szállításáról írt könyvfejezetet.
Ormai Péter a radioaktív hulladékokat tárgyalta. Egyik fontos adat ebben a könyvrészletben, hogy évente a világon 400 millió tonna veszélyes hulladék keletkezik, ebből 25 millió m3/év radioaktív hulladék. A tizenegyedik fejezet, A sugárveszélyes munkahelyek ellenőrzési módszerei, Deme Sándor és Zagyvai Péter munkája. A személyi dozimetriai fejezetet Andrási Andor, Deme Sándor és Zagyvai Péter alkották. A tizenharmadik fejezet, melyet öten írtak, a környezetellenőrzésről szól. Csete István írta a tizennegyedik fejezetet a sugárvédelmi műszerek metrológiai követelményeiről.
A következő fejezetek témái a lakosság sugárterhelése, amelyben Fehér István, Kanyár Béla és Vincze Árpád az orvosi sugárterhelésről is részletesen írtak, a nukleárisbaleset-elhárítás (Fehér István és Zombori Péter) és a sugárvédelem a paksi atomerőműben (Bujtás Tibor). Ezután tömör meghatározások következnek alfabetikus sorrendben, majd magyar nyelvű szakkönyvek jegyzéke.

            A könyv minden sugárvédelemmel foglalkozó szakember polcára ajánlható.
 
Gáspárdy Géza
További információk: www.eotvoskiado.hu
A könyv ára a Kiadóban 3840 Ft

Ismertető PDF formátumban

Vissza

Ezt a hírt eddig 1694 látogató olvasta.