Híreink

Könyvajánló - Sugárvédelem

2010. április 30.

Az ELTE Eötvös Kiadó gondozásában megjelent Sugárvédelem című könyv áttekintést ad az ionizáló sugárzások elleni védelem legfontosabb elméleti kérdéseiről és gyakorlati módszereiről, eredményeiről. A tudományszak fejlődésének ismertetése után tárgyalja a sugárvédelem dozimetriai alapjait, az ionizáló sugárzás emberre gyakorolt károsító hatását, a külső és belső sugárterhelés mechanizmusát, az ellenük való védekezés módszereit.


Külön fejezetek foglalkoznak a sugárvédelmi szabályozással, a radioaktív anyagok biztonsági kérdéseivel és szállításuk szabályozásával, továbbá a radioaktívhulladék-kezelés és -elhelyezés kérdéseivel. A sugárvédelmi ellenőrzési módszereket – így a személyi dozimetriai, a munkahelyi ellenőrzési és a nukleáris környezet-ellenőrzési módszereket – feldolgozó fejezetek mellett a sugárvédelmi metrológiai követelményeket bemutató rész is kimerítő ismeretanyagot nyújt az olvasónak.
A lakosság különböző forrásokból származó sugárterhelése és a nukleárisbaleset- elhárítás kérdései zárják az általános ismeretek anyagát.
Az utolsó fejezet, az előzőekben leírtak alkalmazási példájaként, áttekinti a paksi atomerőmű sugárvédelmi rendszerét.
 
 
A kiadónál történő megrendelés esetén a kiadvány ára 3840 Ft.
 
ELTE Eötvös Kiadó Kft.
1053 Budapest, Királyi Pál utca 18.
Szerkesztőség: 372-2683 • Értékesítés: 267-0605
info@eotvoskiado.hu • www.eotvoskiado.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1251 látogató olvasta.