Híreink

Égéskésleltető anyag fából?

2021. május 25. 07:30

Az ökológiai lábnyom csökkentése a tűzvédelemben is új szemléletet igényel. Elsőre elég meghökkentő a címbeli kérdés, de a hagyományos égéskésleltetőkkel szemben az ökológiailag fenntartható alternatívák megtalálását tűzte ki célul a Drezdai Faipari Technológiai Intézet (IHD). A kutatási projekt célja fa- és kéregkivonatokon alapuló égésgátló megoldások fejlesztése.


A hagyományos égéskésleltető szerek ökológiai és toxikológiai tulajdonságainak egyre kritikusabb értékelése miatt ma már erőteljesen keresik a környezetbarát égéskésleltető, égésgátló megoldások előállításának módjait. Ebbe a sorba illeszkedik a Drezdai Fatechnológiai Intézet (IHD) kutatási projektje is, amelynek célja a már említett fa- és kéregkivonatokon alapuló égéskésleltető megoldások kifejlesztése.

A fából készülő épületek újra reneszánszukat élik, miközben a fa és a faanyag környezetbarát és fenntartható tűzvédelme egyre inkább elvárás. Abból az ismert tényből indultak ki, hogy egyes magas beltartalomban gazdag fafajok (pl. fenyő- és tölgyfajok) nagyobb ellenállást mutatnak a tűzzel szemben, azaz tűzállóbbak, mint más fafajok. Ezért feltételezik, hogy az égésgátló jelleget többek között a faanyagban és különösen a kéregben található tanninok és egyéb polifenolos összetevők okozzák.

Az IHD projekt a fa és a kéreg részecskék, mindeddig alig hasznosított anyagainak új felhasználásához és ezen belül a fa és faalapú anyagok számára új, égéskésleltető, égésgátló készítmények kifejlesztéséhez vezetnek. A hangsúly az összetevők extrahálására és elkülönítésére szolgáló folyamatok fejlesztésére, azok szerkezet-tulajdonság viszonyának meghatározására és ezek közötti kölcsönhatás vizsgálatára vonatkozik az anyagok kompatibilitása és az égésgátlás szempontjából.

www.ihd-dresden.de

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1041 látogató olvasta.