Híreink

Ufó a víz alatt: speciális mentés, speciális környezetben

2020. december 04. 08:22

Új elem segíti a felkészülésben a dorogi búvárokat: a Baumit által adományozott, dorogi Palatinus-tó fenekére süllyesztett, átalakított siló jól illeszkedik a gyakorlópálya koncepciójába.


A hazai búvárok egyik legkedveltebb merülőhelyén, a Palatinus-tó fenekén található már repülő, roncshajó, vízibicikli, telefonfülke, oktató platformok – ezek mellé csatlakozott most a futurisztikus formájú adomány, egy Baumit-siló. Az eredetileg nagy volumenű megrendelés esetén vakolat, esztrich vagy speciális beton helyszíni tárolására használt eszköz az egyik szállítás során sérült meg, a Baumit pedig az Öbölbeach Búvár Centernek adományozta azt.

A dorogi búvárok számos kiemelt feladatot kaptak az évek során, biztosítottak már Duna átúszást, vízi mentési gyakorlatot, sőt még valóságshow forgatást is. Rendszeresen kérik fel őket vízbe esett tárgyak keresésére, hajók állapotfelmérésére. Ezen feladatok ellátásában nagy szerepet játszik a roncsbúvárok felkészítése, képzése, amit most a Baumit támogatásával, a dorogi tóban elhelyezett siló is szolgál.   

– A nagy tömegű szerkezetet a nyár folyamán űrhajóvá alakítottuk, aminek az volt a célja, hogy minél látványosabb és a búvárkodás szempontjából is biztonságos legyen – mondta el Rajki Attila, az Öbölbeach Búvár Center oktatója.

A már használaton kívüli siló a többi víz alatti tárgyhoz hasonlóan a későbbiekben is kedvez a környezetnek, megtelepedhetnek rajta az algák, moszatok, kagylók és beleköltözhetnek a halak is, így az élővilág fejlődési folyamatát, ciklusainak megfigyelését is segíti.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1133 látogató olvasta.