Híreink

Mi olvasható a Védelem októberi számában?

2020. szeptember 24. 08:59

A lap 24 cikke a mai és a jövőbeni biztonság számos aspektusával foglalkozik: közlekedési baleseteknél, a lítium-ion akkumulátoroknál, a tűzterjedésben, az építészeti tűzvédelemben (faszerkezetek, panelek, lapostetők, homlokzatok), a koronavírus elleni védekezésben. Néhány dolgozat a jövőbe mutat: a szabadtéri tüzek bekövetkezésének modellezése, új ajtónyitási technikák, online módszerek és új technikai eszközök alkalmazása sorolható ezek közé.


Tanulmány

Dombrády Gábor A tűzoltók biztonsága közlekedési baleseteknél I. 

Tűzoltók és járművek sérülésével járó balesetekről olvashatunk külföldi tudósításokban.  Az íratlan szabályok mellett milyen egységes szemléletmóddal lehet felkészülni az ilyen balesetek elkerülésére? Melyek a beavatkozók biztonságának növelési lehetőségei a közlekedési balesetek kárfelszámolása során? Ezt vizsgálta a Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2020. évi nyertes pályázatában szerzőnk.

 

Fókuszban

Útmutató lítium-ion akkumulátorok oltásához

Az égő lítium-ion akkumulátorok nagy és kiszámíthatatlan veszélyt jelentenek. Ezek munkahelyi oltásához készült rövid útmutatót ismertetjük. Előrebocsátva, hogy több vagy nagyobb lítium-ion akkumulátor tüzét csak a tűzoltóság olthatja. A kisebb lítium-ion akkumulátorok tüzeinek oltását, (pl. kéziszerszámok, laptop, stb.) az arra célszerűen kiképzett dolgozók végezzék. A német gyakorlat öt lépésben határozza meg a tennivalókat.

 

Helyhez kötött lítium-ion energiatároló rendszerek tűzvédelme

A lítium-ion akkumulátorok nagy energiasűrűségűek, és egyre több épületben használják őket. A pozitív tulajdonságaik azonban jellegzetes tűzveszélyt is okozhatnak. Milyen alkalmazás-specifikus koncepciót alkalmazhatunk a helyhez kötött lítiumionenergiatároló rendszerekre tűzvédelmében?

 

PyroBubbles - A, B, C, D és F osztályú tüzekre

A német fejlesztésű szabadalmaztatott oltóanyag porózus üreges üveg granulátumokat tartalmaz, és mint a kísérleteknél kiderült ideális száraz oltóanyagként a tűzoltóvíz vagy oltóhab helyettesítésére. Ugyanakkor tűzmegelőzési célra is alkalmazható.

 

Mivel ne oltsuk a lítium ion akkumulátorokat?

A könnyűfémeket, ilyen a lítium is, vízzel oltani szigorúan tilos, mert a fémtüzek égésekor – rendkívül magas hőmérsékleten – a víz oxigénre és hidrogénre bomlik. De akkor miért javasolt a lítiumion-akkumulátorokhoz mégis a víz?

 

Multifunkcionális tűzoltó utánfutó – tűzoltó svájci bicska

Az elektromos járművek oltása nagy oltóvízszükséglete és járulékos veszélyei miatt egyértelműen tűzoltói beavatkozást igényel. Erre készült a Müller Safety Trailer, amely elektromos járművek oltására, szállítására, oltóvízzel feltölthető puffertartály, és klasszikus utánfutó egyben: egy igazi tűzoltó svájci bicska, amely számos területen ígér jó megoldást.

 

Képzés

Szűcs István Tibor Lítium Ion-os akkumulátortelep – gyakorlati képzés

Baranya megyében, Szalánta külterületén 2018. május 31-én egy Magnus eFusion elektromos kisrepülő lezuhant és kigyulladt. A tűzvizsgálati eljárás tapasztalatai alapján tűzoltásvezetői képzésen foglalkoztak az elektromos járművekkel, tanulmányt dolgoztak fel, előadásokat és gyakorlati bemutatót tartottak. A tapasztalatokról számol be szerzőnk.

 

Szabályozás

Badonszki Csaba Mi változott a Tűzterjedés elleni védelem TvMI-ben? 

A TvMI 2020 I. félévére tervezett bővítését a munkacsoport digitális üzemmódban egyeztette le. Ennek köszönhetően a TvMI 2020. július 20-tól alkalmazható. Milyen változások történtek a TvMI-ben? Tűztávolság, Homlokzati tűzterjedés elleni védelem, Növényekkel beültetett tetőfödémek tűzterjedés elleni védelme, Tűzgátló nyílászárók kialakítása átvezetések lezárásai! Ezt foglalja össze szerzőnk.

 

Kutatás

Karsa Róbert Mit hoz a jövő? – Szabadtéri tüzek bekövetkezésének modellezése

A számítástudomány segítségével ma már olyan komplex feladatok is kezelhetőek, mint tárgyak, objektumok felismerése (önvezető autók), csevegő robotok létrehozása. Ezekben jelentős szerepet kapott a mesterséges intelligencia (MI), amelynek jelentőségét felismerve hívjuk napjainkat a negyedik ipari forradalom időszakának. Az MI egyik részterületének, a gépi tanulásnak felhasználásával mutatja be szerzőnk a szabadtéri tüzek előrejelzési lehetőségét. Más szóval előrejelezhetők-e a szabadterületi tüzek? „MI”t hoz a jövő?

 

Módszer

Kuti Rajmund Biológiai veszélyhelyzetek kezelése – kockázatok és megoldások

Szerzőnk a biológiai veszélyhelyzetek kezelésével kapcsolatos elméleti és gyakorlati kérdéseket vizsgálja. Az általa felvázolt következtetések hasznos segítséget nyújthatnak a fertőzésveszély jelenlétében történő különféle feladatok végrehajtása során.

 

Megelőzés

Marlovits Gábor, Várady-Szabó András Faszerkezetek esztétikus tűzvédelme Promadur®-ral

Az erdő földünk legnagyobb élő organizmusa. Ezt akár szó szerint is vehetjük: a föld legmagasabb fája egy tengerparti mamutfenyő, amely a 115 m magasságot is eléri, így jó néhány épített szerkezeten is felülemelkedik. A fa olyan természetes építőanyag, melynek előállításához nem szükséges külső energiát befektetnünk, ezért alkalmazása újra reneszánszát éli. Hogyan védjük korszerű módon a fát?

 

Kiss Attila Milyen kapcsolat van a panelek rögzítése és a tűzállósága között?

Mi köze a tűzállósághoz annak, hogy egy oldalfali/álmennyezeti panel rejtett vagy látszó rögzítésű? Milyen típusú oldalfali termékek alkalmasak, vagy kevésbé alkalmasak különböző épületszerkezeti igények esetén? Milyen tűzvédelmi megoldások lehetségesek oldalfali szendvicspanelek alkalmazásával? Mit kell figyelembe venni a tervezés és az ellenőrzés során?  A választásban és a tervezési szempontok figyelembevételében segít szerzőnk. 

 

Barta-Vámos László Tűzvédelem on-line – új módszerek és eredmények

Alkalmazkodva a technológiai lehetőségekhez, a mobil eszközök terjedéséhez, és az állampolgárok – főként a fiatalok – elérési módszereihez a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség az interneten igyekszik felhívni a figyelmet a tűzvédelem fontosságára, egy esetleges tűzeset során ajánlott viselkedésre. Mi történt eddig?

 

Lestyán Mária Lapostetők tűzvédelme – változó szabályok

Épületeink nem járható lapostetős részeire hő- és tűzvédelmi szempontból kisebb figyelem irányul, mint a jelentős esztétikai szempontokat is képviselő épülethomlokzatokra, holott az elvárások hasonlóképen szigorúak, különösen ott ahol ezt a jogszabályi előírások megkövetelik. Milyen megoldásokat alkalmazhatunk, figyelemmel az OTSZ változott követelményeire és a kapcsolódó TvMI megoldásaira?

 

Wiesner György Homlokzati vázkitöltő falszerkezetek szárazépítéssel

Nagyot változott a világ a szárazépítés szerkezeti rendszereiben. Hogyan jutottunk el a belső téri alkalmazások tömegessé válásától napjaink szerelt homlokzati megoldásaiig? Mivel, hogyan lehet a tűzvédelmi követelményeket kielégíteni? Ezt mutatja be, konkrét megoldásokkal szerzőnk.  

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Dr. Farkasinszki Lóránt, Tóth Imre Raktár tetőszerkezete égett Izsák külterületén

2020. április 26-án este tűz keletkezett egy pezsgő, bor és energiaital gyártásával foglalkozó üzem 4000 négyzetméteres készáruraktárában Izsákon. Erős szél, bitumenes szigetelés, épületszerkezetek közötti égés és több tűz egy időben okozott kemény feladatot a beavatkozóknak.

 

Ritter Zoltán Ajtónyitás, zárnyitás a tűzoltói beavatkozásoknál – lehet kisebb kárral?

A tűzoltóságok országosan évente több ezerszer kapnak olyan jelzést, melyben segítségnyújtás keretében ajtónyitást kell végrehajtaniuk beteghez történő bejutás érdekében, magáról életjelet nem adó személyhez vagy egyéb okból. Az ilyen jellegű műszaki mentéseken kívül természetesen a lakó ingatlanokban bekövetkezett tűzeseteknél történő beavatkozások során is adódik olyan helyzet, amikor fizikai erővel kell behatolniuk. Milyen eszközökkel lehet ezt gyorsan és a legkisebb károkozással megoldani?

 

Czick János Ajtónyitási technikák tűzoltók részére

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek a magas biztonsági fokozatú nyílászárók minden ingatlantípusban. Ezeknél az egyre jobb behatolás elleni védelmet nyújtó ajtóknál a hagyományos feszítési, vágási módszerek sokszor időigényesek és szinte minden esetben nagy károkozással járnak és nem minden esetben tudják az ajtót átjárhatóvá tenni a beavatkozó egységek számára. A legújabb módszerekről ad rövid összefoglalót szerzőnk.

 

Restás Ágoston Hogyan olthatjuk a kiterjedt erdőtüzeket?

Az erdőtüzeknél is a legjobb oltás a megelőzés, azt követi a gyors észlelés és a harmadik a tűzoltás. Szerzőnk a terület specialistájaként mutatja be a világtendenciákat.

 

Ténykép

Önkéntesek a Covid ellen

Az önkéntes tűzoltók a települések motorjai, tartja a mondás. Különösen most, a Covid-19 vírus okozta vészhelyzetben mutatkozott meg az önkéntes tűzoltó egyesületek közösségformáló és védő szerepe, amikor a veszélyhelyzet kihirdetésekor öntevékenyen megkezdték a védekezés támogatását.

 

Fórum

Kocsis Balázs Koronavírus elleni védekezés – testhőmérséklet távoli mérése

A korona vírus elleni védekezés, 2020-ra Magyarországon is fontos intézkedéseket követelt és érzékelhetően továbbra is követel.  A megelőzés és a védekezést segítve hozta piacra a Polon-Alfa Magyarország Kft. is új termékét, a NVIP-2H-8912M/TS szettet, egy professzionális rendszert, a testhőmérséklet távoli mérésére. A mérőeszközt és a rendszert mutatja be szerzőnk.

 

Technika

Németh Balázs Erdőtüzes gyorsbeavatkozó – Amarok

A Balaton térségének erdői és vegetációja különösen érzékeny az időjárás okozta tűzesetekre, ahol szűk utakon, léniákon kell megközelíteni a tűzesetek helyszínét, miközben a kézi beavatkozás eszközeit is a helyszínre kell szállítani. Ehhez alakították ki a Volkswagen Amarok gyorsbeavatkozó járművet.

 

Kersák József Zsolt Sugárcső oltófeltét – gyakorlati tapasztalatok

Rendkívüli ütemű innovációs fejlesztések tanúi lehetünk a mentő tűzvédelemben alkalmazott szakfelszerelések terén is. A fejlesztőmérnökök környezettudatossága, az oltóhatékonyság növelése és a vízkár (a másodlagos károk) elkerülése érdekében, a magasnyomású oltótechnológiák alkalmazása egyre inkább prioritást élvez. Szerzőnk egy a magasnyomású oltótechnológiához szorosan kapcsolódó szakfelszerelés, az ún. sugárcső oltófeltét gyakorlati alkalmazhatóságát, illetve paramétereit mutatja be.

 

Kersák József Zsolt Kétéltű mocsárjáró – a sokoldalú                    

A Balaton-környék egyik specialitása a nádas, mocsaras, tőzeges területek nagy kiterjedése, ahol a beavatkozás a helyismeret mellett különleges eszközöket igényel. Az egyik ilyen eszköz a szerzőnk által bemutatott mocsárjáró. Mit tud? Mire alkalmazható?

 

Védelem előfizetési információk

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1282 látogató olvasta.