Híreink

A GLORIA tűzoltó készülékek piaci helyzete – 2,8 millió készülék

2019. április 24. 09:05

Merre tart a világ tűzoltókészülék-piaca? Milyen készüléktípusokat alkalmaznak a világban és Magyarországon? Hogyan alakul az egyes oltóanyagok felhasználása? Változik a porral oltók dominanciája? Milyen új technológiákat alkalmaz Európában a korszerű tűzoltó készülékek egyik legnagyobb gyártója, az 1945-ben alapított GLORIA? A fő tendenciákat vázolja szerzőnk.


Modern technológia

Európában a korszerű tűzoltó készülékek egyik legnagyobb gyártója a GLORIA, amely élen jár a műszaki fejlesztésben és így az üzembiztos, megbízható működésű készülékeivel kiemelt része az amerikai UTC csoportnak. A tavalyi évtől a legmodernebb lézerhegesztő gépekkel gyártják a habbal és vízzel oltó készülékek tartályait, a következő években pedig a teljes termékpalettát az új technológiára tervezik átállítani.

 


Új gyár – 2,8 millió darab készülék 2018-ban

 

A UTC csoport új gyára 2018-ban több mint 2,8 millió tűzoltó készüléket gyártott. Ez 12%-os növekedés a korábbi évhez viszonyítva.

 

Készüléktípusok és trendek

Egy éven belül is érzékelhető változásokat tapasztalhatunk a tűzoltókészülék-típusokban.

 

Ami szembetűnő, hogy a tavalyi évben több mint duplájára nőtt a szén-dioxiddal oltók részaránya. Ezzel szemben a porral és habbal oltók aránya minimálisan csökkent, a vízzel oltóké stagnált a 2017-es évhez képest.

Az jól érzékelhető, hogy a nyugat- és észak-európai piacok átalakulóban vannak, egyelőre nehéz megmondani, hogy milyen irányba fognak változni a trendek, marad-e a porral oltók dominanciája vagy a habbal és a szén-dioxiddal oltóké fog ismét nőni.

Magyarországon továbbra is a 2, 6 és 12 kg-os porral oltók uralják a piacot - részarányuk közel 90% - mely előreláthatólag a következő években sem fog változni.

A GLORIA GmbH nagy erőkkel készül a jövő évi Interschutz nemzetközi kiállításra, ahol terveik szerint több újdonsággal is készülnek, hogy választ adjanak a jövő tűzvédelmi kihívásaira.

 

Sinkó László
kereskedelmi igazgató
HESZTIA Kft.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1104 látogató olvasta.