Híreink

Mi olvasható a Védelem decemberi számában?

2016. november 07. 08:59

A Mikulásra az olvasókhoz kerülő decemberi szám 22 cikke a sokszínűség mellett jól érzékelhetően a beavatkozások és tűzmegelőzés kérdéseire fókuszál, miközben a veszélyes áruk szállításának esedékes változásaira, a történelem egy-egy szeletére is felhívja a figyelmet. Új járművek, új oktatási formák, a személygépkocsikból mentés és a passzív biztonság, légzésvédelem, a jövő kihívásai és az arra adandó válaszok, fogyatékkal élők kimenekítése az egyik oldalon. Alacsony energia igényű épületek, tartószerkezetek védelme, szendvicspanelek vizsgálata, betonszerkezetek tervezési kérdései, kiürítésre használt ajtók a gyakorlatban, tehergépjárművek tüzei és autóbuszok oltórendszere a másikon.


Tanulmány

 

Tóth Péter, Wagner Károly
Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői II. – Alacsony energiaigényű épületek kialakítása

Előző számunkban bemutattuk az építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzőivel foglalkozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv általános felépítését, a két fő tűzvédelmi paraméter meghatározásával foglalkozó részeit.  A cikk második része az E mellékletbe nyújt bepillantást, amely a változó energetikai követelmények miatt megjelenő épületszerkezeti megoldások tűzvédelmi szempontból helyes kialakítását mutatja be néhány példával.

Az alacsony energiaigényű épületek építményszerkezeteinek tűzvédelmi szempontból megfelelő megoldásait a tűzállósági vizsgálatok tapasztalatai, általános épületszerkezettani tervezési elvek tűzvédelmi kiterjesztése és alacsony energiaigényű épületekben bekövetkezett tűzesetek következményeinek elemzései, (illetve előzőek összevetései alapján) készítették el.

 

Tóth Péter, Wagner Károly
Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői III. – Járulékos tűzvédelmi megoldások

A cikk harmadik része a TvMI H mellékletébe nyújt bepillantást. Tartószerkezet létesítése esetén ugyanis, az anyagválasztástól és az érvényesítendő tűzállósági követelménytől függően előfordulhat, hogy a szerkezet önmagában nem felel meg az elvárt tűzállóságnak. Ilyen esetekben alkalmaznak járulékos tűzvédelmi megoldásokat, amelyek segítségével a szerkezet tűzállósága megfelelő lesz.

 

Herczeg Gergely
TvMI használati szabályokról II. – Kiürítésre számításba vett ajtók zárva tarthatósága

A cikksorozat előző részében a jövőben megalkotandó használati szabályokról szóló tűzvédelmi műszaki irányelvhez fűzött javaslatokat a tűzvédelmi szempontból releváns eszközök hozzáférhetőségével összefüggésben szerzőnk. Most a kiürítésre számításba vett ajtók zárva tarthatósága feltételeire fogalmaz meg javaslatokat. Az OTSZ ugyan meghatározza e követelményeket, de a megoldások részletes kidolgozása még nem történt meg.

 

Dr. Sárosi György, Dr. Vass Gyula
Veszélyes áruk – Az új 2017-es veszélyes áru szabályozásról

A 2017 – es módosításokkal jelentősen változik a veszélyes áruk szállítási szabályozása és az ADR. A változások és az új előírások pozitívan hatnak a közlekedésbiztonságra, s az élő és élettelen környezetre sincsenek negatív hatással. Ebben az összeállításban elsősorban arra törekszünk, hogy a szállítási baleseteknél beavatkozó szervezetek (katasztrófavédelemi szakemberek, tűzoltók, stb.) figyelmét felívjuk az ADR, RID, stb. 2017 – es változásaira.

 

Fókuszban

 

150 éves a Rosenbauer – múlt és jövő
Másfél évszázad nagy idő, a tűzoltás történetében pedig óriási változásokat hozott. Ezeknek a változásoknak az egyik élharcosa a Rosenbauer, amely Johan Rosenbauer linzi önkéntes tűzoltó vállalkozásaként lett világelső és egyben nemzetközi cég, miközben megmaradt patinás osztrák gyártónak is.  Fennállásának 150. évfordulóját nagyszabású ünnepség keretében 2016. szeptember 15-én ünnepelte, stílszerűen egy világújdonság bemutatásával.

 

A jövő kihívásai – Milyen jármű kell a tűzoltóságnak?
A Rosenbauer 150. születésnapján a múlt értékei mellett a világ kihívásairól és az arra adandó járműtechnikai, technológiai válaszokra hangolt, „tandem-előadásnál” felélénkült a terem. A két előadó – egymásnak adogatva a labdát – a jövőbe mutató kutatásokba adott betekintést. A távlatos gondolkodás és az innováció kézzelfogható közelségbe került; érzékelhetővé vált, mitől a világ technológiai éllovasa a cég. 

 

Valósághű oktatás szimulátorral
A Rosenbauer fejlesztési filozófiája a járművet üzemeltető tűzoltó maximális kiszolgálására épül. Ehhez a digitalizáció és a hálózatok korában, azok vívmányait bevetve már a tűzoltó járművekben is sok gyakorlatias megoldást alkalmaznak. Ezek egyike a szimulátorral támogatott oktatás.

 

Rosenbauer: a jövő tűzoltógépjárműve megérkezett
Nagyszabású gálaműsorral egybekötött ünnepséget tartott 2016 szeptember 15-én Linzben az alapításának 150. évfordulóját ünneplő Rosenbauer. Itt, az ünnepség keretében, jó értelemben hatásvadász módon mutatta be a jelenlevőknek a gyártó azt a tanulmányautót, amely szándéka szerint új trendeket teremt majd a tűzoltásban, és meg fogja reformálni a tűzoltógépjárművekről alkotott fogalmainkat.

 

Kutatás

 

Heizler György
Szendvicspanel falak égetése – hogyan viselkednek tűzben?

Régi tudás: egy kísérlet önmagában nem elég! Ugyanakkor már a 6. kísérletsorozatról számolunk be és ismét egy alapvető újdonságot is sikerült bevonni a vizsgálatba. Közben eredeti szándékunktól sem tettünk le, újabb kőzetgyapotos panelt fogtunk vallatóra. Emlékeztetőül a hőszigetelő anyagok égési viselkedéséről, (2014/1. és 2014/2. szám) és a hőszigetelt szendvicspanelekről közölt (2014/4) kísérletek után, megnéztük, hogyan viselkednek nagyobb tűz hatásra a fémlemezborítással védett, középen hőszigetelő anyaggal kitöltött falpanelek (2014/5-37, 2015/2)? Az égetési kísérlet tapasztalatait foglaljuk össze.

 

Búcsú a PUR-tól?
Az első kísérletekben még négyféle anyagot vetettünk égetési próba alá, PUR, PUR B3, PIR B2, IPN hőszigetelő maggal szerelt paneleket kezdtük vizsgálni, már a második kísérletsorozatnál bebizonyosodott, hogy tűzvédelmi szempontból a leggyengébb teljesítményt a PUR nyújtja. Tűzhatásra biztosan számíthatunk a leégésére! Tűzmegelőzési és tűzoltási következtetések.

 

História

 

Dr. Berki Imre
Tűzoltó sapkák és sisakok

Szerzőnk cikkében segítséget nyújt a különböző sisakok közötti eligazodásban, az azokon található jelzések értelmezésében. Ez azért is fontos, mert a jelzések 1898-tól 1945-ig meghatározták a tűzoltóság szervezeti felépítését és arculatát.

 

Megelőzés

 

Lestyán Mária
Meglévő teherhordó betonszerkezetek tervezési hibái

A tervezésre, mint elvégzendő műszaki feladatra egy létesítmény kivitelezése kapcsán jellemzően új szerkezetek esetén szoktak gondolni! Ez alapvető hiba! Amikor hozzányúlunk egy épülethez, akár átalakítás, felújítás, helyreállítás bővítés vagy netán funkció váltás is legyen az oka, meg kell vizsgálnunk, hogy az átalakítás köre, mértéke, mennyire érinti az adott szerkezeteket, illetve miként tudjuk igazolni szerkezetek előírásoknak való megfelelését – írja szerzőnk.

 

Kőrösi Kitti
Oltórendszer autóbuszok védelmére

Előző számunkban az autóbusztüzek keletkezési körülményeit mutattuk be. Ebből is látszik, hogy a gépjárművek és köztük az autóbuszok tűzvédelme napjainkra hazánkban is kulcsfontosságú kérdéssé vált. A gépjárműgyártók és üzemeltetők részéről egyre többször merül fel az igény, hogy maximális biztonságban tudhassák értékeiket és a rájuk bízott személyek épségét is. Milyen megoldási lehetőségek vannak?

 

Dr. Bérczi László
Tűzvizsgálat egységesítése nemzetközi szinten – magyar kezdeményezésre

A hazai tűzvizsgálat gyökerei a XIX. századba nyúlnak vissza, hiszen a gróf Széchenyi Ödön által alapított állami tűzoltóság keretei között is megtalálhatjuk a tűzvizsgálat intézményét. A 2016-os évben a BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség méltó utódként viszi tovább a tűzvizsgálat szakmai területét, amely egyre fontosabb szerepet kap a tűzmegelőzés, a tűzoltás és a műszaki mentési beavatkozások mellett.

 

Ténykép

 

Nagy Péter
Közúti közlekedés – Tehergépjármű tüzek

A statisztikai adatok elemzése számos megelőzési, tűzoltási információ forrása lehet. Ezért is érdemel különös figyelmet az elmúlt öt évben a közúti közlekedés során tehergépjárműben keletkezett tűzeset vizsgálata. A vizsgálat nem terjedt ki a bűncselekményből eredő, a közúti baleset során kialakult, a javítási munkák következtében keletkezett és az egyéb tűzesetek másodlagos hatásai által elszenvedett teherautó tüzek.

 

Technika

 

Rajnai Attila
R16 HEROS AQUADUX-X 4000 tűzoltó gépjármű-fecskendő

Az új kihívásoknak megfelelően olyan gépjárműfecskendőkre van szükség, melyek alkalmasak a különleges terepviszonyok leküzdésére, stabilitása mégis biztonságot nyújt a kezelőszemélyzet részére. Kiemelten fontos, hogy a járművek rendelkezzenek a kor színvonalának megfelelő informatikai, valamint tájékozódást segítő eszközökkel. Most átadták az első példányokat.

 

Képzés

 

Dicse Jenő
Korszerű tűzoltó gépjármű – modern oktatórendszerrel

A magyar tűzoltók számára az R16 HEROS AQUADUX-X 4000 gépjárműfecskendő rendszeresítése fontos állomás a technikai feltételek javítása terén. Az új eszköz sikeres bevezetése érdekében új oktatási megoldás alkalmazásáról is döntöttek. A Paksi Atomerőmű Tűzoltóságánál bevált módszertanra és elektronikus oktatórendszerre épülő, a BM HEROS Zrt., a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a SkillDict Kft. közreműködésével elkészült digitális tananyagot a közelmúltban mutatták be az MTSZ balatonföldvári szakmai napján.

 

Tűzoltás, műszaki mentés

 

Bodó László
Mentés személygépkocsiból – Vágjunk, vagy ne vágjunk?

Egy merész ötlettől vezérelve a KÖTÉL egyesület a biztonságos mentés megismerése érdekében kapcsolatba lépett az esztergomi Suzuki gyárral, ahol képzés keretében megismerhették karosszéria elemek szerkezeti kialakításából és megerősített új anyagaiból eredő tulajdonságait, sőt továbbképzési céllal egy Suzuki Swift személygépkocsit is kaptak, amelynek passzív biztonsági elemeit láthatóvá tették. Ezt a járművet első alkalommal a MTSZ szakmai napokon láthatták az érdeklődők.

 

Nagy László Zoltán, Szépe Attila
Tűzeset a Zuglói Zsinagógában

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által üzemeltett Zuglói Talmud Alapítvány imatermében, a Thököly út 83. szám alatt, 2016. 10. 24-én kb. 23 óra 30 perc és 23 óra 59 perc közötti időszakban tűz keletkezett. A tűz a tóraszekrénynél keletkezett, gyorsan eloltották, de a kivonuló egységeknek a nagy füst miatt voltak nehézségeik. 

 

Fórum

 

Nagy Zoltán
Fogyatékossággal élők kimenekítésének kérdései és megoldási lehetőségei

A MTSZ Szakmai napján bámulatos előadást tartó szerzőnk a tűzoltók és a fogyatékosságokkal élőkkel folytatott munkája tapasztalatai alapján ad javaslatokat a fogyatékossággal élők kimenekítéséhez. Mindenki, de különösen a beavatkozók figyelmébe ajánljuk!

 

Vermes Judit

Környezetbarát mobilgáttal a gyors árvizek ellen
A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósult „Mobilgátas védekezés az árvízzel sújtott területeken” projekt célja az árvizekkel szembeni védekezési képesség növelése és ezzel a lakosság és az anyagi javak védelmének javítása volt. Mire képes a gát?

 

Adorján Attila

Légzésvédelem 4 órára – Dräger PSS BG4 plus oxigénes készülék
Vannak helyek, ahol a használatban lévő sűrített levegős (kétpalackos kivitel) légzőkészülék nem elegendő a hosszú idejű bevetésekhez mivel a megközelítési és visszavonulási útvonal hosszú és a kárhelyen is több időt kell tölteni az átlagosnál. Általános elv, hogy az 1 óránál több és 1000 méter feletti útvonalnál már másra van szükség.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető
Email: vedelem@katved.gov.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1923 látogató olvasta.