Híreink

Interschutz és Tiszaújváros 2022 – Rosenbauer elektromos útmutató

2022. október 06. 08:40

A Rosenbauer 4000 m²-es kiállítási standján az elektromos járművek jelentették az abszolút vásári fénypontokat: hat nap 280 Rosenbauer alkalmazott mintegy 85 ezer látogatót kápráztatott el. A mai napon mindez Tiszaújvárosban is tapinthatóvá vált. Hannoverben a Panther electric, Tiszaújvárosban a RT (Revolutionary Technology) volt a sztár. Néhány kérdés erejéig tekintsünk kicsit vissza a Pantherre.


Mitől ilyen sikeres a Panther?

Erre mindenkinek van egy válasza, de talán ott kell keresni a siker egyik fő elemét, hogy PANTHER-t a Rosenbauer fejlesztette és gyártja. Az alváz, a karosszéria és oltási technológia egy kézben van. Így a jármű és az oltási technológia optimálisan összehangolt, és minden beavatkozási helyzetben garantált a magas szintű felhasználó-barátság és az alacsony karbantartási költségek. Ehhez kiemelkedő menetdinamika és szemrevaló design társul. Talán ebben keresendő, hogy a Rosenbauer PANTHER 4. generációja az egyik legsikeresebb, legsokoldalúbb és leghatékonyabb repülőtéri tűzoltóautó. Világszerte, több mint 100 országban a repülőtéri tűzoltóságok minden helyzetben a teljes sorozat (4x4, 6x6, 6x6 és 8x8) teljesítményére támaszkodnak.

Az jól látható volt, hogy a PANTHER-rel a Rosenbauer az e-mobilitás korába vezeti a jelenlegi generációt, de egyben a többi járműnek is útmutató megoldásokat tartogat. Ezért is érdemelt különös figyelmet a Tiszaújvárosi előadás és a gyakorlati bemutató.

A Rosenbauer látható célja, hogy a korábbi generációk biztonsága és funkcionalitása találkozzon az elektromobilitás előnyeivel, és a kiváló teljesítménnyel, valamint a zaj- és károsanyag-kibocsátás csökkentésével új utakat mutasson.  Az RT – Revolutionary Technology már a nevében is ezt közvetíti.

 

A PANTHER elektromos koncepció vagy teljesen kifejlesztett termék?

A PANTHER Electric egy sorozathoz közeli koncepció, amely a sorozatfejlesztés felé tart. A cél szerint az elektromos meghajtású platform számos PANTHER modell számára elérhető lesz, és egymást követően kerül forgalomba. A PANTHER 6x6 2024 folyamán indul.

Minden elektromos jármű kompromisszumok nélkül teljesíti a szabványok minden követelményét. Ebből következően az elektromos meghajtású változatnak is meg kell felelnie az olyan globális szabványoknak és repülőtéri követelményeknek, mint az ICAO, az NFPA 414 vagy az FAA.

A PANTHER minden funkciója, mint például a vezetés vagy az oltás, tisztán elektromosan, kompromisszumok nélkül kezelhető. Tartalékként egy úgynevezett hatótávolság növelő (kompakt dízelmotor) is elérhető a járműben. Ezért ezt a hajtástípust soros hibridnek nevezik.

Ugyanez a koncepció jelenik meg a Tiszaújvárosban bemutatott Rosenbauer RT-nél, amelynek elektromos hajtási teljesítménye: 2 x 180 kW, a speciális hajtáslánc pedig a 2 darab (2 x 66 kWh) nagyfeszültségű akkumulátor. A hatótávnövelő itt egy 200 kW-ás dízelmotor.

A fejlesztők itt sem bíztak semmit a véletlenre, a PANTHER Electric ugyanis saját elektromos hajtási platformjára támaszkodik. Az elektromos hajtást, beleértve az akkumulátorcsomagot is, a más alkalmazásokban már többszörösen bevált alkatrészek, valamint a robusztusság jellemzi.

 

Mekkora a jármű elektromos hatótávolsága?

Az akkumulátor kapacitását a jármű tisztán elektromos működtetésére tervezték. Általános szabály, hogy az akkumulátor kapacitásának ki kell bírnia a gyakorlatokat, a beavatkozásokat, mindent, ami a repülőtéri igénybevételben előfordulhat és ez nem kevés.

Ugyanakkor ma még jogosan az is kérdés, hogy mi történik, ha egy elhúzódó bevetésnél lemerül az akkumulátor kapacitása? Erre találták ki a kompakt diesel motort. Ha az akkumulátor olyan kritikus töltési állapotot ér el, amelynél már nem lehet beavatkozást végrehajtani, akkor a hatótávolság-növelő automatikusan elkezdi tölteni az akkumulátorokat, és így lehetővé teszi a jármű további üzemeltetését.

 

Milyen gyorsan tölthető fel a jármű?

A bevetés után a PANTHER Electric is a töltőre csatlakozik, amely megfelel a jelenlegi autóipari szabványoknak. Az infrastruktúrától és a „töltési állapottól” függően körülbelül 20-45 perces töltési idő érhető el egyenáramú (DC) üzemmódban. A gyorstöltés a váltakozó áramú (AC) területen is biztosítható.

Tehát a PANTHER és az elektromos PANTHER között a fő különbség a hajtás típusában van. Míg a PANTHER 6x6 a meghajtást és a szivattyúhajtást dízelmotor segítségével biztosítja, addig a PANTHER 6x6 Electric mindehhez elektromos motorokat használ.

Az utastér, az oltórendszer, a működési koncepció és a felépítmény lényegében nem különbözik egymástól.

 

Mennyi ideig használhatók az akkumulátorok a PANTHER Electricben?

Nyílván az akkumulátorok teljes élettartama nagymértékben függ a használati profiltól (környezeti feltételek, használat intenzitása, töltési ciklusok, töltési teljesítmény stb.). Az tény, hogy az autóiparban a lítiumion-akkumulátorok 8-10 év után az eredeti kapacitás 80%-ára képesek.

 

A Rosenbauer RT részletesebb bemutatására visszatérünk.

(fotók: Rosenbauer)

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 839 látogató olvasta.