Híreink

Mi olvasható a Védelem októberi számában?

2022. október 03. 08:02

A 17 cikk a nagyobb összefüggésekre és az ebből fakadó konkrét megoldásokra koncentrál. Haszonjárművek káreseteinek prognózisa, tetők tűzzel szembeni viselkedése, töltőállomások veszélyei, erdőtűz elemzés, rák és tűzoltás, PV panelek az egyik oldalon. A másikon tetőterek, tűzgátló lezárások, startupok, tűzoltó szerek alkalmazása, autóbusztűz vizsgálata, hőkamera megoldások, elektronikus napló, tűzoltó kámzsa.


Tanulmány

Nagy Péter Autóbuszok, tehergépkocsik, traktorok – a tűzoltósági káresetek prognózisa

Az előző számban a személygépkocsik trendjeinek változásait vizsgálta szerzőnk. Most a haszonjárművek és egy kicsit a hobbit szolgáló motorkerékpárok számának, tűzeseteinek és hajtásmódjának változásaira fókuszál. Hogyan hat ez a tűzoltósági beavatkozások számára, összetételére? A KSH és a KAP rendszer adatai alapján próbálunk a jövőbe látni.

 

Fókuszban

Parlagi Gáspárné, Juhász Imre Hogyan viselkednek a külső tűzzel szemben a tetők?

Hogyan vizsgálják a különféle tetők – lapos és ferde tetők, szerelt és szendvicspanel födémek – külső tűzzel szembeni viselkedését? Milyen tapasztalatok szűrhetők le a vizsgálatokból? Hogyan osztályozzák külső tűzzel szembeni viselkedést? Melyek a kiterjesztés (EXAP) lehetőségei a vizsgálati- és osztályozási szabvány alapján?

 

Parlagi Gáspárné, Juhász Imre Milyen hatást gyakorol a külső tűz a tetőre? – Példák és tapasztalatok

Az előző részben szerzőink bemutatták: Hogyan vizsgálják a különféle tetők – lapos és ferde tetők, szerelt és szendvicspanel födémek – külső tűzzel szembeni viselkedését? Most képekkel és a hozzájuk fűzött vizsgálati tapasztalatokkal együtt ismertetik az értékelés folyamatát.

 

Mi az összefüggés a rákos megbetegedések és a tűzoltás között?

Szinte közhelyszerűen ismert, hogy a tűzoltók az égéstermékek belégzése miatt komoly egészségügyi veszélynek vannak kitéve. Ugyanakkor egy másik, apró és alattomos veszély kevésbé van szem előtt, annak ellenére, hogy a védőfelszerelésre tapadó, bőrön át felszívódó anyagok és a rákos megbetegedések kapcsolatáról számos cikk született már. Mi a helyzet akkor, ha a statisztikai összefüggéseket vizsgáljuk

 

Megelőzés

Lestyán Mária Tűznek ellenálló épületek és a fenntarthatósági célok – PV panelek tűzkockázata a homlokzaton III.

Hogyan lehet felkészülni a napelemes rendszerek, különösen a sokféleséggel kitűnő homlokzatra helyezett napelemek kihívásaira? Talán ennél a legszembetűnőbb a tűzvédelmi tervezők az épület valós tűzbiztonságáért és a jövért való felelőssége.  A telepítésben jóval előttünk járó országok vizsgálatai is arra jutottak, hogy a jövőben a legtöbb problémát a napelemes rendszerek okozzák.

 

Eőry Emese Tetőterek tűzvédelme és hőszigetelése  

A tetőterek tervezése komplex tervezői feladat, a megfelelő rétegrend kiválasztásakor az esztétikai, tűzvédelmi, hőszigetelési szempontokon túlmutatóan a várható üzemeltetési költségekre is szükséges gondolni. A fűtési és hűtési költségeket az energiahordozók ára, az épület hőszigetelő képessége, ezen belül a rétegrendek hőátbocsátási tényezője, valamint az épület energiatermelő képessége határozza meg.

 

Várady-Szabó András Tűzgátló lezárások kompromisszummentesen

A tűzgátló réskitöltő-réslezáró rendszerek, amit a szakmai szlengben tűzgátló lezárásoknak nevezünk az épületek passzív tűzvédelmének fontos elemei. A tűzvédelem komplex rendszeréhez olyan tudásbázisra van szükség, amely megbízható, hiteles információkra épít. A megfelelő tudás birtokában a feladatok egyszerűen megoldhatók. Ezt tisztázandó sokszor hallható kijelentéseket vesz górcső alá szerzőnk.

 

Módszer

Vétek Gergely Hibrid és elektromos gépjárművek – Töltőállomások és veszélyeik

Mivel a hibrid és elektromos autók akkumulátor tüzeinek többsége töltőállomásokon történik, ezért a beavatkozóknak ismernie kell a közterületen és a lakásokban kialakított és használt töltőállomások tulajdonságait.

 

Kiállítás

Interschutz – Ötletes startupok kék fényben

Az Interschutz egy nagy közös standon biztosított területet a bemutatkozáshoz fiatal startupok számára. A kiállítás igazi ötletparádénak bizonyult, ahol közel húsz cég révén új, érdekes termékeket ismerhettünk meg. Hármat kiemelünk ebből a csokorból.

 

Ténykép

Debreceni Péter A 2021. évi erdőtűz szezon elemzése

Mi történt a 2021-ben az erdőtüzek területén? Milyen tényezők befolyásolták a tűzszezon alakulását? Milyen megelőző intézkedéseket tett az erdészeti hatóság és a katasztrófavédelem? Táblázatok, grafikonok és tendenciákat jelző indikátorok segítségével mutatja be szerzőnk a tűzszezon lefolyását.

 

História

Dr. Berki Imre A nemzetközi tűzoltószövetség III. Budapesti kongresszusa, 1904. augusztus 14-21.

A magyar tűzoltók mindig is nagy figyelmet fordítottak a világban zajló eseményekre. Részesei, kezdeményezői voltak a nemzetközi kapcsolatok kiépítésének, az új módszerek és tudás megismerésének, megismertetésének. Misem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy hazánk alapító tagja volt a Párizsi Világkiállítás idején 1900. augusztus 12-én alakult nemzetközi tűzoltószövetségnek. A magyar küldöttséget Gróf Széchenyi Viktor, a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség elnöke vezette.

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Dombrády Gábor Tűzoltó szerek alkalmazása erdő- és vegetációtüzek esetén

Mikor a legalkalmasabb a gépjárműfecskendő? Melyek a felállítás fő szabályai? Mit jelent az offenzív, defenzív oltási taktika és mit dinamikus taktika? Mi a „Stop & Go” és mi a „Pump & Roll” technika?

 

Egyed Lajos Égő gázpalackok oltása – gyakorló palack Egyed Lajos gázpalack oltás

A gázpalackok változatlanul népszerűek és esetenként komoly kockázatot jelentenek a tűzoltókra és az épületekre. Hogyan lehet a beavatkozó tűzoltókkal a palacktűz oltását gyakoroltatni biztonságos körülmények között? Bónuszként legyen egyszerű és gazdaságos az oltóeszköz. Ezt a feladatot és ennél is többet oldott meg szerzőnk, akinek oktatástechnikai eszközét mutatjuk be.

 

Vizsgálat

Ozsvár Zoltán Autóbusztüzek vizsgálata VI. – A motor hőhatása miatt egyéb okból keletkezett autóbusz tűz

Sorozatunkban a hő-és égéstermék hatások, valamint a járműtechnológia részletes vizsgálatával vezet végig szerzőnk az eredendő hiba okáig, ahol a motor hőhatása biztosította a hőforrást, de a keletkezési ok feltárásáig alapos elemzésre volt szükség.

 

Fórum

Adorján Attila Hőkamera kézben vagy sisakban – két megoldás a Drägertől

Milyen hőkamerát szerezzünk be, ha szűkös a büdzsé, és milyet, ha fejlettebb eszközre van lehetőségünk? Szerzőnk két teljesen eltérő, mégis hatékony eszközön keresztül mutatja be az irányokat – az egyiket úgy jellemezhetnénk: „a megbízható középkategória”, a másikat pedig: „a jövő megérkezett”

 

Hogyan támogatja a minőség- és környezet-irányítási rendszereket az elektronikusan vezetett tűzvédelmi napló?

Vállalatoknál leggyakrabban nem az a kérdés, hogy vannak-e minőségirányítási rendszerek, inkább az, hogy ezekből melyek és összesen mennyi. Vajon van-e kapcsolat a papírmentesen vezetett tűzvédelmi üzemeltetési naplók és a vonatkozó szabványok (pl. ISO14001) között, és ha igen, milyen mélységben?

 

DEVOLD SPIRIT DOUBLE kámzsa – északi kényelem

Komfortos, jól szellőző, biztonságos lángálló kámzsa, ami tökéletesen illeszkedik a légzőhöz – nem is olyan régen még azt lehetett erre mondani, hogy „ezek közül legfeljebb kettőt lehet választani”. Manapság azonban szerencsére már Magyarországon is elérhető a norvég DEVOLD csúcstechnológiás aláöltözete, egy újdonság az OKF-engedélyes termékek piacán, ami a tűzoltók minden igényének megfelel.

 

Előfizetés 2023-ra: kattintson ide!

Vissza

Ezt a hírt eddig 739 látogató olvasta.