Híreink

A fejlődés új szakaszába lépünk QuadCore® típusú hőszigetelő habunkkal

2022. október 03. 07:20

A QuadCore® hőszigeteléssel készülő szendvicspanelek a magyar piacon egyre jobban beválnak, mint kiváló tűzvédelemmel, hőtechnikával és statikai tulajdonságokkal bíró termékek. Homlokzatburkolatok esetén a Th>30 perc minősített homlokzati tűzterjedési határérték jó szolgálatot tesz az energiahatékony épületek megfelelő kialakítása felé.


Mi az az LEC?

A Kingspan egyedülálló, saját keverékű (self-blend) gyártási technológiájának legújabb fejlesztése, a QuadCore LEC az elmúlt pár hónapban tovább ment azon az úton, melynek mentén a termék teljesítményének növelését az energiahatékonyság és energiatudatosság javára is ki tudjuk használni. A QuadCore LEC 40%-ban újrahasznosított PET palackokból előállított alapanyagot használ, melyet a Kingspan saját kémiai üzeme állít elő.

Maga a technológia már olyan fázisban van, hogy az Észak-Amerikai piacon elsődlegesen alkalmazott hőszigetelési megoldásnak számít. A sikerét többek között annak is köszönheti, hogy az alkalmazott alapanyagok és az előállítás során a folyamat sokkal kevesebb CO2 gáz termelődik, vagyis a termék karbonlábnyoma jelentősen csökkenthető. Az LEC tehát a Low Embodied Carbon, amit leginkább csökkentett karbonlábnyomnak fordíthatunk. Ez az új tipusú hőszigetelés már az európai piacon is megjelent, és hamarosan megkezdődik a magyarországi gyártása is.

 

Fenntarthatóság, energiatudatosság, mi az?

A mai energiaínséges időkben szó szerint mindenki az energiahatékony megoldások felé fordul. Aki szeretne több áramot, vagy hatékonyabb fűtést, akkor keresi az energiatakarékos megoldásokat, hogy jóval kevesebb legyen a végén az energiaszámla.

Viszont, ha szeretnénk a jövőben kevesebb aszályos esztendőt, vagy 40°C feletti hőmérsékletű nyarat, akkor tennünk kell valamit az energiatudatosságért is: a szomszéd bácsihoz megyünk el krumpliért, többet utazunk tömegközlekedéssel, online konferenciákon veszünk részt, és olyan épületeket építünk, melyekbe olyan építőanyagok kerülnek, amelyek a lehető legkevesebb károsító hatással vannak Földünkre és környezetünkre. Ezt nevezzük energiatudatosságnak. A Kingspan tavaly elindította Planet Passionate elnevezésű, 2030-ig szóló környezettudatossági programját, melyet ezen a linken lehet megtalálni

Egy épület nem 5-6 évre, hanem jobb esetben 50-100 évre készül. Ennek megfelelően kell vizsgálni, mennyire terheli környezetünket a megépítés, üzemeltetése, végül az elbontása. A Kingspan az első és utolsó fázisban tud segítséget adni a QuadCore® hőszigetelésű termékeivel. Az ehhez szükséges információk megtalálhatók az EPD dokumentumban (Environmental Product Declaration - Környezeti Termék Tanúsítás)

 

És mindennek mi köze a tűzvédelemhez?

Amellett, hogy az új generációs Quadcore® termékek egy teljesen új szemléletet hoznak a környezetünkkel kapcsolatos világba, nem kerül háttérbe a tűzvédelmi biztonság sem.

A QuadCore® hőszigetelésű panelcsalád folyamatosan szigorú tesztelési és tanúsítási folyamatokon megy keresztül. A korábban említett homlokzati tűzterjedési követelményeket panelek már lassan 4 éve az elvárt módon teljesítik. Sőt gyarapodik azon projektek száma, ahol a tűzszakasz határon tervezett tűzterjedési gát kiváltható QuadCore® hőszigetelésű termékkel.

Hogy miért lehetséges ez? Erre az alábbiak adhatnak választ:

  • 220mm vastag CS tipusú falpanelünkkel elértük az EI120 tűzállósági határértéket
  • 200mm vastag magyar gyártású TC tipusú falpanelünkkel elértük az EI60 tűzállósági határértéket, oly módon, hogy nincs szükség semmilyen egyéb kiegészítő elemre, mint a fűzőcsavar, vagy a tűzgátló tömítés. Sőt szó szerint pár percre vagyunk az EI60 tűzállóságtól, valós 6m-es, nem kiterjesztési szabvány által definiált fesztáv korláttal.
  • 150mm-es speciális TL paneljeink szintén megközelítik már a bűvös EI60-as határt, szintén minden további speciális kiegészítő nélkül.
  • 120mm-es NC120 falpanelünk régóta rendelkezik EI30 tűzállósággal, valós 6m-en.
  • A bűvös EI30-at nemrég sikerült elérni a mindössze 80mm vastag NC tipusú falpanellel is.

Ezzel még nincs vége:

  • Teljes QuadCore® hőszigetelésű termékskálánk már rendelkezik az FM Global által jóváhagyott FM4880, FM4881, FM4882 és FM4471 szabványok szerinti minősítéssel. Ebből az FM4882 egy nagyon szűk elitbe tartozást jelent, amelyet csak alig néhány hőszigetelő termék képes teljesíteni.
  • Ez év folyamán bevezettünk egy új integrált panel terméket, mely PPP (Preinstalled Power Panel) néven, QuadCore® habos tetőpanelbe integrált napelem megoldást jelent. Különlegessége, hogy két önmagában szabványos termék együttes tűzvédelmi minősítéssel rendelkezik. A PPP panel B-s1,d0 tűzvédelmi osztállyal, illetve Broof(t4) tetőtűzterjedési besorolással már be lett vizsgálva, és folynak a további tűzállósági tesztek is.

Erre lehet mondani, hogy zajlik az élet. A Kingspan cégcsoport 2 éve elkötelezettséget vállalt arra, hogy IKON nevű kutatási központja lévén igyekszik új építőanyagokat kifejleszteni, melyek tovább javított teljesítménnyel jutnak el a lehető leggyorsabb módon a piac szereplőihez. Ennek eredménye az új generációs QuadCore® hőszigetelés, mely a közeljövőben teljes spektrumában magyarországi gyártással is hamarosan elérhetővé válik.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 785 látogató olvasta.