Híreink

Németország – Lakásokban kötelező a füstérzékelők telepítése

2020. szeptember 25. 08:00

A lakások tűzkárstatisztikája meggyőzte a döntéshozókat: 2020. december 31. után minden német szövetségi államban kötelező a lakásokba füstérzékelő telepítése. Ennek a kötelezettségnek a szabályozása az állami építési szabályzatokban található. Gyakran ott is szabályozzák, hogy ki felelős a füstjelző felszereléséért és karbantartásáért.


Németországban a szövetségi államok építési szabályzatai 2010–2020 között tették kötelezővé a lakásokban a füstérzékelők alkalmazását; legutolsóként 2018-ban Berlin és Brandenburg hozta meg a döntést. Az indoklások szerint a füstjelzők általában az egyetlen műszaki tűzvédelmi eszközt jelentik a lakásokban, ezért nagyon fontos szerepet játszanak az észlelésben, majd az önmentésben.

Közismert, hogy különösen az alvó embereket fenyegeti annak veszélye, hogy meghalnak egy lakástűzben, mivel a szaglás nem működik alvás közben, ezért a tűz sokáig észrevétlen maradhat. A halál szinte minden lakástűznél a füst, és nem a lángok miatt következik be, ezért a füstjelzők életmentő eszközként szolgálnak a hálószobákban és a gyermekszobákban, valamint a menekülési útként szolgáló folyosókon.

Azon helyiségek specifikációi, amelyekben kötelező a füstérzékelő telepítése, tartományonként kissé eltérő, de az alapelvekben teljes az egység mind a 16 tartományban.

Kötelező: a hálószobákban, gyerekszobákban, folyosókon.

 

Landesbauordnung Berlin (BauO Bln) 2018-as módosítása szerint:

48 § (4): A lakásokban

1. az emberi tartózkodásra szolgáló helyiségekben, a konyhák kivételével, és

2. folyosókon, amelyeken keresztül menekülési útvonal vezet a közös helyiségekből

mindegyikben legalább egy füstjelző készüléket telepíteni. A füstjelző berendezéseket úgy kell felszerelni és működtetni, hogy azok tűzfüstöt már korai szakaszban észlelni és jelezni tudják.

A meglévő lakásokat 2020. december 31-ig ennek megfelelően kell felszerelni füstérzékelőkkel.

A bérlők vagy más tényleges tulajdonosok felelősek az üzemkészség biztosításáért, hacsak a tulajdonos nem vállalja ezt a kötelezettséget.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1504 látogató olvasta.