Híreink

Tűzgátló magasfalak 10 méter magasságig – szerelt szerkezetekkel

2020. április 28. 09:50

​Az egyre magasabb csarnoképületeknél a hatásos tűzvédelem és a gazdaságos kivitelezés nem jártak kéz a kézben egymással. Mára azonban – újraírva a régi szabályt – megjelentek az akár A2 EI 120 minősítéssel rendelkező Rigips magasfalak. Ezek kialakításának részletmegoldásait összegzi szerzőnk.


Magasság és tűzállósági határérték

Az ábra jól mutatja a fal kialakítás fő szabályait, a táblázatban pedig tűzállósági határérték alapján csoportosítottuk a minősített magasfalakat. Minezekből a falvastagság, a gipszkatron burkolat, a profilok távolsága, a hőszigetelés és a megengedett falmagasság leolvasható. Ezeknek a minősített Rigips falaknak a tűzállósági határérték dokumentálása az Európai Műszaki Értékeléssel (ETA – 17/0703) valamint a vizsgálati jegyzőkönyvekkel történik, az ETA megjelenése óta eltelt időben vizsgált falak esetén. A minősítésben szereplő tűzgátló válaszfalak megengedett maximális falmagassága (az EOTA TR 35 rendelete szerint) megegyezik a vizsgált minta falmagasságával. Ez a magasság max. 1 méterrel terjeszthető ki, szakintézet által végzett mérések alapján, de csak akkor, ha a vizsgálat során a fal alakváltozása a 100 mm-t nem haladta meg.

 

 


Dilatációs hézag kialakítása

 


Tűzgátló válaszfal födémcsatlakozása 3 réteg lapcsíkkal és UW MAX profillal

 

Részletmegoldások négy lépésben

Természetesen a magasfalak építésénél is be kell tartani a válaszfal-építési előírásokat, és ezen felül érdemes kiemelt figyelmet fordítani a részletmegoldásokra is. Ezek röviden így foglalhatók össze:

1. A függőleges CW profilvázat sűríteni kell, a vizsgálati mintában alkalmazott profiltávolság alapján (30 cm), vagy a táblázat szerint.

2. A válaszfal mennyezethez történő csatlakozásánál csúszó kapcsolatot kell kialakítani UW MAX profil, valamint gipszkarton lapcsíkok használatával. A falmagasságot és a födémlehajlást is figyelembe véve a lapcsíkok számát az alábbiak szerint javasoljuk meghatározni:

  • 6 méteres falmagasságig legalább 2 réteg RF 12,5 mm,
  • 6 méternél magasabb falaknál legalább 3 réteg RF 12,5 mm lapcsík.

Az így kialakított mennyezeti csatlakozás maximum 40 mm-es várható födémlehajlás esetén alkalmazható. Amennyiben a várható födémlehajlás 40 mm-nél nagyobb, a mennyezeti csatlakozó csomópont kialakítása egyedi tervezéssel történik.

3. A standard CW-profilok magasságát meghaladó válaszfalak esetén a CW-profilok hosszában egymás fölé építhetők. A toldást UW-profilból készült segéddarabbal oldjuk meg. A segéddarab hossza egyenletesen oszlik el a toldás alatt és fölött.

Az UW segédarab hossza:

  • 50 cm CW 50 profil esetén,
  • 75 cm CW 75 profil esetén,
  • 100 cm CW 100 profil esetén.

4. Magas falak építésénél mikor kell dilatációt kiépíteni?

  • Az épület teherhordó szerkezetében lévő dilatációs hézagoknál;
  • szerelt szerkezetek felületi, esetleg hosszanti határértékeinek túllépésénél;
  • 15 m (hűtő-fűtő szerk. 7,5 m);
  • 100 m² (hűtő-fűtő szerk. 50 m²).

A dilatációs hézagok helyét mindig a tervező határozza meg, és a kiírási szövegekben szerepeltetni kell.

 

Eőry Emese építőmérnök

Saint-Gobain Hungary Kft. Rigips divizió
emese.eory@saint-gobain.com
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1382 látogató olvasta.