Híreink

Tűzoltók kontra koronavírus: fertőtlenítés a megfelelő eszközzel

2020. április 16. 08:00

Az elmúlt hetekben feje tetejére állt a világ: elképesztő sebességgel rendeződött át a beavatkozók – főleg a tűzoltók – munkája. A fókusz nagyon gyorsan átkerült a fertőtlenítést gyorsan és hatékonyan lehetővé tévő eszközökre: ezek néhány hét alatt a háttérből a védelem első vonalába léptek. Négy hatékony alternatívát mutatunk be.


Tűzoltók és fertőtlenítés

Könnyű belátni, hogy a koronavírus-járvány jócskán átalakította a beavatkozók munkáját: a mentőknek, rendőröknek és tűzoltóknak olyan körülmények között kell dolgozniuk, amikor a fizikai sérülések mellett a fertőzésveszéllyel is számolniuk kell. Ráadásul a tűzoltó egységeknek új területeken is helyt kell állniuk; az önkéntes tűzoltók például egyre-másra kapcsolódnak a települések fertőtlenítési munkálataiba (lásd például ezeket és ezeket a példákat).

 

Puttonyfecskendő elég lesz?

Kérdés, hogy a fertőtlenítés milyen eszközzel folyik. Jelen cikkben nem érdemes a fertőtlenítőszerek közötti különbségeket taglalni – a mi szempontunkból a kijuttatás mikéntje az érdekes.

A skála alsó végén az egyszerű fertőtlenítőszeres lemosás áll – nem nehéz belátni, hogy a házilagos módszer miért nem alkalmazható abban az esetben, ha a „frontvonalban” dolgozó beavatkozó erők eszközeiről (gépjárművek, bevetési védőruhák, eszközök) van szó.

A különféle mezőgazdasági, háti permetezők alkalmazása is vet fel – elsősorban a tartóssággal és a megbízhatósággal kapcsolatos – kérdéseket. De akkor milyen eszközöket alkalmazzunk?

 

Hatékony fertőtlenítés – gyorsan és egyszerűen

A HNE DS (Disinfection Series, kb. „Fertőtlenítő Termékvonal”) megjelölésű termékei pontosan ezt a célt szolgálják. A négy termék közül kettő hordozható, kettő pedig szállítható; mindegyik elég nagy teljesítményű a fertőtlenítőszer hatékony és költséghatékony kijuttatásához – szögezzük le, a két dolog ebben az esetben nem ugyanaz! A hatékonyság (vagyis az a szint, ahol a vírus- és baktériumölő tulajdonság érvényesül) elérhető a fertőtlenítőszer túlhasználatával is, ami azonban feleslegesen megnövő költségeket eredményez.

Mik a fontos szempontok?

  • magas nyomáson történő kijuttatás (a megfelelő tapadás és egyenletes eloszlás miatt),
  • könnyű újratöltés (a speciális töltési módszer lassítja a kijuttatást),
  • az eszközök korrózióálló kivitele,
  • változtatható nyomás (a széles körű alkalmazhatóság miatt).

A HNE DS-termékei pontosan ezt nyújtják, négy különféle teljesítményváltozatban.

 

1. Hordozható fertőtlenítő – Carbon DS

A 13 literes, szénszálas palack az arany középút a hordozhatóság és a teljesítmény között.

Összsúlya töltve 25 kg, hevederes kialakítása lehetővé teszi a mobil használatot. A szénszálas összetétel teljesen korrózióállóvá teszi, az újratöltés pedig mindössze két perc, ami mindenféle külön segédeszköz nélkül elvégezhető; a vízen kívül fertőtlenítő adalékkal vagy habanyaggal is megtölthető. A készüléket 38 bar-os működési nyomása (sűrítettlevegős palack hozzáadásával) igazán hatékonnyá teszi.

 

2. Ultrahordozható fertőtlenítő – Carbon DS Light

A DS ultrakönnyű változata; töltve mindössze 12 kg! A hatliteres rendszerben külön sürítettlevegős palack hozzáadására nincs lehetőség – ez a könnyített kialakítás ára. Egy 300 bar-os, 6,8 literes légpalackból ugyanakkor több, mint tizenötször újratölthető, a kis súly pedig rendkívül hosszú alkalmazást is lehetővé tesz.

 

 

3. Motoros fertőtlenítő állomás – MFU DS

A MFU DS kistehergépjárművekre és pickupokra szerelhető, motoros dekontaminációs és fertőtlenítő egység. A két külön vegyianyag-tartállyal felszerelt gépen a kezelő gombnyomással válthat a fertőtlenítő adalékok között; a bekeverés fokozatosan állítható 6%-ig. Az egy fő által működtethető gép az 50 bar-os nyomás, a nagy kijuttatási távolság miatt elsősorban nagyobb felületek hatékony és gyors fertőtlenítésére ajánlható.

 

4. Vegyszermentes fertőtlenítő állomás – Steam DS

A Steam DS-ben megvan a fertőtlenítőszer alkalmazásának lehetősége – de ahogyan a neve is mutatja, az eszköz elsősorban forró (víz)gőzzel történő fertőtlenítést tesz lehetővé. A 200 bar működési nyomás mellett lehetőség van 80 °C-os gőzcsóva kibocsátására; a „túlhevített sugár” opció mellett a nyomás 40 bar-ra csökken, a kilépő gőz hőfoka viszont 120 °C-ra nő.

 

 

A termékekkel és alkalmazhatóságukkal kapcsolatos információk:

SziFire Kft.

Székhely és telephely: 1149 Budapest, Mogyoródi út 32.

E-mail: info@szifire.hu

Web: szifire.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1370 látogató olvasta.