Híreink

Huszonhat új gépjármű egymilliárd forint értékben

2019. május 13. 10:32

Mérföldkőhöz érkezett a katasztrófavédelemnél zajló technikai fejlesztés, az eszközpark 2013-ban megkezdett megújítása – hangzott el a május 9-i átadó ünnepségen, Budapesten, ahol több európai uniós finanszírozású projekt forrásának köszönhetően új kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységek, nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek, valamint erdőtűz oltására szolgáló eszközök átadására került sor. Az eszközöket mutatjuk be.


A 2019. május 9-én több, mint egymilliárd forint értékben átadott 26 új gépjármű megoszlása:

 

10 kritikusinfrastruktúra-bevetési egység (KIBE jármű)

A „Kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységek rendszerbe állítása” című projekt keretén belül 20 darab Volkswagen T6 típusú összkerékmeghajtású gépjárművet szereztek be. A járművek 2.0 TDI típusú, 150 LE teljesítményű, korszerű EURO VI. környezetvédelmi rendszerrel kialakított diesel motorral vannak szerelve. Ezek a járművek, a vezetői döntéshozatalt támogató, komplex ellenőrzések lebonyolítását segítő, a megelőző hatósági munkát, továbbá az események gyors és hatékony kezelését támogató rendszer fontos elemei. Ezzel minden Igazgatóság rendelkezik ilyen eszközzel.

 

4 szimplafülkés erdőtüzes vízszállító – 10 ezer liter víz

A most átadott 4 darab szimplafülkés erdőtüzes vízszállítóval immár országosan 16 darab szimplafülkés vízszállító segíti a tűzoltást. A jármű alkalmas a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, de szükség esetén önálló beavatkozó járműként is bevethető, akár erdőtüzek oltásakor is. A gépjármű 10 ezer literes beépített víztartállyal rendelkezik, a Rosenbauer N25 típusú szivattyú 2500 liter/perc teljesítményű, és menet közbeni oltásra is képes. A háromtengelyes, automatizált tengelykapcsolóval szerelt sebességváltóval ellátott, vízszállító gépjárművet Renault járműalvázra építették.

 

6 duplafülkés erdőtüzes vízszállító – hét ezer liter víz

A duplafülkés vízszállító járműből összesen 14-t szerez be a katasztrófavédelem a program keretében: a főváros mellett most Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyei tűzoltóságokhoz kerül egy-egy darab. A gépjármű 7 ezer literes beépített víztartállyal rendelkezik, 2500 liter/perc teljesítményű normál nyomású, beépített Rosenbauer NH25 típusú szivattyúval, és percenként 400 liter/perc teljesítményű nagynyomású szivattyúval szerelték fel. A duplafülkés vízszállító gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítása mellett, egy teljes raj szállításával önálló beavatkozó járműként is bevethető, akár erdőtűz oltásához is.

 

5 gyorsbeavatkozó jármű

Az önkéntes tűzoltó egyesületek tűzoltási-műszaki mentési tevékenységének támogatását szolgálja az 5 darab Mahindra GOA DC Heros – ÖTE típusú gyorsbeavatkozó jármű, amit csapatpróbára adtak át. A jármű 4 hengeres, dízel (Common Rail), 2179 cm3, 88 kW-os hajtómotorral, 4X4 kerékképlettel, motorvédő lemezzel (haspáncéllal) és vonóhoroggal van felszerelve, az utastér 4 fő (fél raj) szállítására alkalmas. A megkülönböztető fényjelzés és a málhatér világítás korszerű LED technológiával működik. A málhatérbe 300 literes polipropilén-víztartályt és egy kihúzható keretre szerelt Rosenbauer Otter hordozható szivattyút is beépítettek, valamint megtalálhatóak a tűzoltási alapfeladatok ellátására alkalmas eszközök.

 

1 magasból mentő tűzoltógépjármű

Magasból mentő járművekből 2019 végéig összesen 15 áll rendszerbe, összesen csaknem 3,1 milliárd forint értékben.

Az M42L-AS RC400 típusú magasból mentő gépjármű első létratagja csuklókaros kialakítású, amely egyesíti a létrák és az emelőkosaras járművek előnyös tulajdonságait. Az eszköz munkamagassága 42 méter, a mentőkosár terhelhetősége 400 kilogramm, a kosár telepített vízágyúval rendelkezik. A most átadott jármű a fővárosi mentő-tűzvédelmet támogatja.

 

Fotó: Schober Andor – RSOE

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1028 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: