Híreink

Mi olvasható a Védelem áprilisi számában?

2019. március 21. 10:34

A Védelem 2019. áprilisi számának 19 cikke közül hét az acélszerkezetek tűzvédelmét járja körül. A kórházi kiürítés tervezéséről, tűzeseti és tűzoltástaktikai tapasztalatok mellett a korlátozott látási viszonyokra történő felkészítésről, a robbanásveszélyes térségekről, a gázérzékelésről, a szénmonoxid mérgezések elemzéséről, a tűz- és hibaátjelzésről, tűzszimulációs oktatásról olvashatnak az idei második lapszámban.


Tanulmány

Veresné Rauscher Judit, Dr Nagy Rudolf A betegszállító eszközök és közlekedő területek tervezésének összefüggései II.      

Az épületek közlekedő rendszerei alapvetően meghatározzák egy kiürítés sikerességét. Szerzőink azt elemzik, hogy az előző részben bemutatott eszközök méretei és jellemzői hogyan hatnak ki a közlekedők tervezésére. A mentés során ugyanis a szinten belüli közlekedőkön mindenképpen át kell menni, a hatályos jogszabályi előírások között pedig nincs túl sok megkötés a közlekedőkre vonatkozóan. Melyek a közlekedő területek méretei?

 

Fókuszban

Dr. Bérczi László, Pálinkás Csilla Acélszerkezetes épületek tűzvédelme a tűzoltói beavatkozás szemszögéből

Az acél rendkívül jó építőanyag, azonban hővel szembeni ellenálló képessége alacsony, ezért tűzhatás ellen is védeni kell. Ezért az acélszerkezetes épületek építése során olyan tűzvédelmi megoldásokat (tűzvédelmi burkolati, bevonati rendszer) alkalmaznak, melyek kielégítik a jogszabályban előírt tűzvédelmi osztály, valamint tűzállósági teljesítménykövetelményt, ezzel biztosítva az épület, meghatározott ideig tartó állékonyságának megtartását, amelyek közvetlenül összefüggnek a tűzoltás lehetőségeivel.

 

Dr. Horváth László Kritikus kérdés: acél elemek kritikus hőmérséklete

Mikor mennek tönkre az acél tartószerkezeti elemek tűz hatására? Mi a kritikus hőmérséklet szerepe? A tartószerkezeti elemek kihasználtsága hogyan befolyásolja a kritikus hőmérsékletüket? Melyek a leggyakoribb hibák a besorolásnál? Melyek a tűzvédő bevonatok kiválasztásának szempontjai? Mi a statikus és a tűzvédelmi tervező feladata?

 

Dr Majorosné Dr. Lublóy Éva Eszter, Gyapjas János Mikor kell kritikus hőmérsékletet számítani?

Az acél és a vasbeton szerkezetek tűzvédelme napjainkban egyre fontosabb. Az acél érzékenyen reagál a magas hőmérsékletre ezért a védelmét meg kell oldani. Vasbeton szerkezetek estén a tűz teherre való tervezés elsődleges feladata, hogy az acélbetétek védelmét megoldjuk. Az acélszerkezetek tűzvédelme nehezebb feladat, ezt hőre habosodó festékkel, habarccsal, tűzvédő burkolattal, illetve körül-betonozással oldhatjuk meg.

 

Buzás Györgyi Acélszerkezetek tűzvédelme tűzvédő festékekkel      

Mi a feladata a tűzvédő festékeknek? Hogyan képesek ezt teljesíteni? Mit befolyásol a felület előkészítés, a korrózió, a felhordás módja, az időjárás, a páratartalom? Mikor esik le a cinktartalmú alapozóval védett és a horganyzott fémszerkezetről a teljes tűzvédő festékréteg? Mikor tekinthető időjárásállónak egy tűzvédő festékréteg? Vegyészmérnök, korrózióvédelmi szakmérnök szerzőnk kicsit más megvilágításba helyezi a témát.

 

Kotormán István Acél építési termékek tűzvédelmi jellemzői

Modern épületeinkben az acél sok helyen megjelenik. Melyek a tűzihorganyzott acél alapanyagból előállított építési termékek tűzvédelmi jellemzői? Milyen vizsgálati és osztályozási szabványok alapján minősíthetők? Mi jelenhet meg az ilyen építési termékek teljesítménynyilatkozatában? Ezekre a kérdésekre válaszol szerzőnk írása első részében.

 

Eöry Emese Acél tartószerkezetek tűzvédelme szerelt Glasroc F építőlemezzel

Az acélszerkezetek akár 120 perces tűzzel szembeni védelmét is képes biztosítani az a speciális gipsz alapú Glasroc F építőlemez, amely kemény felületet ad és sem hézagolást, sem dekorációs célú felületképzést nem igényel. Milyen a hatásmechanizmusa? Hogyan kell tervezni?

 

Metz László Acélszerkezetek védelme hőre habosodó tűzgátló festékekkel

A hőre habosodó festékek biztosítják az acélszerkezetek legjobb védelmét. A jó védelem az épület és a benne lévő emberek biztonságát szolgálja. Ezért különösen fontos a minőség. A tűzgátló festék, a felület előkészítés, a felhordás és az ellenőrzés, s mindezek dokumentációja.

 

Tűzoltás – műszaki mentés

Leskovics Zoltán Tűz egy veszélyes anyagokkal foglalkozó nyírbátori üzemben

Egy felső küszöb értékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemben keletkezett tűz 2018. május 31-én Nyírbátorban. Az üzem egyik alaptevékenysége PB vagy DME hajtógázzal működő aeroszolos termékek gyártása. A tűz eloltása jelentős katasztrófavédelmi erőket igényelt, egy személy megsérült, a veszélyeztetett területen közel két és félezer embernek kellett ideiglenesen elhagynia a lakó- illetve tartózkodási helyét. A tapasztalatokat elemzi szerzőnk.

 

Dombrády Gábor Füstgátló függöny tűzoltás-taktikai alkalmazása

A füst irányíthatósága az épületekben keletkezett tüzek során létfontosságú feladat a biztonságos mentési és tűzoltási feladatok végrehajtása érdekében. Erre született egy német találmány. Szerzőnk felvette a kapcsolatot az eszköz gyártójával és feltalálójával, aki egy tesztpéldányt bocsátott a rendelkezésére. A Nyíregyházi Tűzoltóparancsnokságon végrehajtott teszt gyakorlati tapasztalatait tesszük közzé.

 

Módszer                                     

Kirov Attila, Nagy Zoltán Tűzoltói felkészítés – Korlátozott látási viszonyok közötti feladatokra           

VAKÍ-TANI-TANI – szemléletváltás a korlátozott látási viszonyok (KLV) között végzett tűzoltói feladatokra történő felkészítésben. Három bajtársunk hősi halálával végződő 2006-os Műegyetem lőtértűz óta sem született egységes szemlélet, megoldás, nem enyhültek az aggodalmak a tűzoltók látásdeficitben végzett beavatkozási képességéről és azok fejlesztési módszereiről, lehetőségeiről. Egy többszintű KLV képzési protokoll hátterét és elveit fogalmazzák meg szerzőink.

 

Megelőzés

Mohai Ágota Építési területek tűz-és balesetvédelme III.

Az építési területek tűz- és baleseti biztonságának növelésé­re az előző részekben a WES mobil vezeték nélküli tűzjelző és evakuációs rendszer alapjellemzőit és a lehetséges védelmi meg­oldásokat mutatta be szerzőnk. A záró részben a speciális, az alapjellemzőin felüli lehetséges funkcióit, megoldási lehetősége­it illusztrálja és egyben egy összetettebb biztonsági gondolkodás lehetőségeire is ráirányítja a figyelmet.

 

Bónusz János  Robbanásveszély – az éghető gőzök, gázok fizikai, kémiai viselkedéséről      

A robbanásveszélyes és veszélyes munkaterületek számbavétele után az éghető gázok, gőzök viselkedéséről és az abban felmerülő ellentmondásokról valamint a robbanásveszélyes tűzveszélyességi osztályba sorolásról olvashatunk szerzőnktől. Mi befolyásolja a légcserét?

                   

Lestyán Mária PIR vagy PUR – nem a név, a minősítés számít

A tervezők hajlamosak azt gondolni, ha egy éghető hőszigetelő anyagú termék a nevében az szerepel, hogy PIR az a termék mindenképpen kedvezőbb tűzvédelmi osztály besorolással rendelkezik a PUR termékekhez képest. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk dönteni nem elég a termék nevéből kiindulni, hanem ténylegesen meg kell győződnünk az adott termék tűzvédelmi jellemzőjéről annak teljesítménynyilatkozatán.

               

Technika

Kovács Zoltán A tűz- és hibaátjelző készülék modern, digitális összekapcsolása a tűzjelző központtal

A tűz-és hibaátjelzés rengeteget fejlődött az elmúlt 30 évben: először is lehetővé vált a digitális, majd a redundáns adattovábbítás, megnyílt a lehetőség közvetlenül a hatóság bevetés-irányítási rendszerébe történő adattovábbításra és természetesen az átjelző készülékek is egyre modernebbek lettek. Érdekes, hogy a hatalmas fejlődés ellenére egy dolog mégsem változott eddig: az összeköttetés megvalósítása a tűzjelző központtal.

                                                                 

Vizsgálat

Vénosz Miklós A szén-monoxid-mérgezések tapasztalatai            

A szén-monoxid rendkívüli veszélyessége a mérgező képességében és abban rejlik, hogy zárt helyiségben kitölti a rendelkezésére álló teret, miközben szagtalansága miatt nem érzékelhető.  Az ebből következő szén-monoxid-mérgezések tapasztalatait összegzi szerzőnk.

                                          

História

Veres György Céhek – tűzoltói szolgálatban I.

Mi vezetett a mai tűzoltóságok kialakulásához? A múltat ismerve jobban értjük a jelent is, ezért a Római Birodalom tűzvédelmének bemutatása (Védelem 2018/2-3. szám) után a középkorban kialakuló céhek szerepét vázolja cikkünk, amely egyben Dr. Roncsik Jenő – akinek dolgozatára épül a cikk – előtti tisztelgés is. Hogyan vettek részt a céhek a tűzoltásban? Mi volt a feladatuk? Milyen eredményeket értek el? Mi lett a megszűnésük után?

 

Névjegy

POLON-ALFA – Új név, új lehetőségek, változatlan elkötelezettség

2019. márciusától Polon-Alfa Magyarország Kft. néven működik tovább a Polon-Alfa rendszerek kizárólagos magyarországi forgalmazója, az Astal Security Technologies Kft. Új lehetőségek sora nyílik meg azzal, hogy a cég még szorosabbra fűzte kapcsolatát a nagy múltú, lengyel gyártóval.

 

Fórum

Adorján Attila Tűzszimulációs tréning – komplex oktatási program

A valóság közeli képzés és a mérhető teljesítmény egyre felértékelődik. Ebben nagy előrelépés a Dräger FTS 8000 konténere és oktatási programja, amely az elmúlt félévben 4 Dél-Kelet-Európai országban segítette a tűzoltók technikai, taktikai képzését.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – a folyóirat megrendelése

Vissza

Ezt a hírt eddig 978 látogató olvasta.