Híreink

I4F rendszer - új alapokra helyezheti a légi tűzoltást

2018. június 11. 07:40

Az oltás metodikájában, hatékonyságában, biztonságában is új alapokra helyezheti a légi tűzoltást a sikeresen lezárult az I4F – Instant Foam for Fighting Forest Fires Horizont 2020 SME Instrument Fázis 2 projektje. A projektet két magyar KKV, az R-Fire Kft. és a TFEX Kft. konzorciumban valósította meg, s nem kisebb célt tűztek ki, mint egy forradalmi légi tűzoltási eljárás és a hozzá tartozó oltóeszköz, valamint speciális oltóanyag kifejlesztését.


A projektet megalapozó kutatás során az erdőtüzeknél alkalmazott oltóanyagok oltóképességét, úgymint a hűtőhatás és a szigetelő hatás, mint fő oltóhatások, valamint ezek al-oltóhatásait, mint a párolgási, a takaró vagy az elválasztó hatások vizsgálták. A felületen maradást a könnyen égő fenyőgallyon tesztelték. Meghatározták a növényzeten maradó mennyiséget.  A cél az volt, hogy megállapítsák a növényzeten maradó oltóanyag mennyiségét. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a hab jelentősen nagyobb tömegben maradt meg a levélzeten, mint a víz; ennek értéke a vizsgálatok alapján 3,36–3,76-szoros a vízhez viszonyítva.

A következő kísérleti fázisban megállapították, hogy a habtakaróval kezelt mintáknál a meggyulladás ideje hosszabb, mint amennyi annak víztartalmából számított érték lenne. Ez egyértelműen a hab szigetelő hatásának a következménye, amely víz egyenértékben kifejezve elérheti akár a 2,3 értéket is.


I4F oltóanyag kiadóssági, tartóssági és viszkozitási teszt

Így a projekt keretében megvalósított termékfejlesztés, tesztelés és validáció sikeresen lezárult és megkezdődött a piacra lépés előkészítése, melynek első fázisa a gyártásbeindítás lesz.

Az új oltórendszer – jelentős szakmai és befektetői érdeklődés mellett – több nemzetközi szakkiállításon és vásáron debütált. A fejlesztési eredmények és a gyártásra kész prototípus bemutatására első alkalommal a Aerial Firefighting Expo sorozat keretében

  • Nimes-ben (EU) és
  • Sacramento-ban (USA) került sor.

 


I4F légi egységet helikopterre helyezik


I4F légi kibocsájtási teszt

 

Ezt követően az I4F oltási technológiával illetve a fejlesztő csapattal

  • a moszkva MASK Airshow-n (RU),
  • az abidjani ShildAfrica expón (CI), illetve
  • a coimbrai Forest Fire Research konferencián (EU) találkozhatnak az érdeklődők.

A kiállításokon és a konferenciákon az I4F projektet a fejlesztés technikai koordinációját végző R-Fire Kft. színeiben Dr. Restás Ágoston képviselte.

 

Forrás

1.Restás Ágoston: Módszertani tanulmányok oltóhabok hatékonyságának vizsgálatához: az oltási képesség meghatározása a felületen maradás arányának vizsgálatával Védelem Tudomány I. évfolyam, 1. szám – 2016. március

2.Restás Ágoston: Módszertani tanulmányok oltóhabok hatékonyságának vizsgálatához: az oltási képesség meghatározása a szigetelő hatás vízegyenértékkel történő kifejezésével Védelem Tudomány I. évfolyam, 2. szám – 2016. június

3.www.i4f.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1193 látogató olvasta.