Híreink

Közúti balesetek – csökkent a sérülések és a halálesetek száma

2017. szeptember 12. 09:42

A tűzoltóság beavatkozásai között a műszaki mentések aránya növekszik, míg a száma az elmúlt években lényegesen nem változott. A beavatkozási statisztikák és a KSH hosszabb távú adatai a sérülések és a halálesetek számának csökkenését mutatják, miközben az adatokban jó láthatók a szezonalítás hatásai is.


A műszaki mentések (technikai, vegyi, egyéb) összesített száma szinte azonos az előző évivel. Az esemény típusok között minimális változás következett be 2016-ban az előző, 2015-ös esztendőhöz képest.
 
A technikai jellegű beavatkozások között számon tartott közúti és vasúti balesetek teszik ki a beavatkozások jelentős részét. 
Mindezt a KSH elmúlt évtizedbeli adataival összevetve jól látható, hogy a sérülések számában enyhe, de egyértelmű és folyamatos csökkenés tapasztalható 2013-2014-ig. Azt követően stagnáló, enyhén emelkedő az adatsor. Ha a negyedéves adatokat próbáljuk összehasonlítani, kiderül, hogy
  • Az első negyedévben keletkezik a legkevesebb sérüléses baleset, míg 
  • a harmadik negyedévben a legtöbb, s 
  • a második és a harmadik negyedév közel fej-fej melletti adatokat mutat,
  • az első negyedévben jelentős csökkenés után 2014-től enyhe emelkedés tapasztalható, s ez a tendencia látszik érvényesülni a többi időszakban is. 
A halálos közúti balesetek számában még erőteljesebb a csökkenés, ami 2013-ig több mint a felére csökkent, s azt követően enyhén emelkedett. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1474 látogató olvasta.